Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Ljuga, trixa och försämra ger bra partiledare


Det är dags att tänka om. Nuvarande regering med Fredrik i spetsen har lyckats dupera folket så nu bryr man sig inte om de sjuka, arbetslösa, pensionärer eller ungdomar.

Enligt SOM-Institutet så tycker (ingen nyhet?) många att Fredrik är en stark ledare, som gjort sååå mycket för Sverige under dessa 4år och under krisen. Vad har dom gjort?

De har kraftigt försämrat för de som ÄR sjuka och arbetslösa och tryckt till pensionärer och ungdomar. Ljugit om arbetslösa, utanförskapet, sålt ut apotek, avreglerat besiktningen (170%dyrare?), sålt Vin & Sprit, Sagt att ohälsotalen gått ner och det är deras förtjänst, fast ohälsotalet påverkats av alla som utförsäkrats, handikappande och sjuka får ställa sig till arbetsmarknadens förfogande även de som tar självmord p.g.a. "häxjakten". Alliansen har skämt ut sig genom att säga att SAAB inte kan bygga bilar. sagt att de INTE ska ändra kärnkraftbeslut, fast de gör dom ändå. Det finns massor, men svenska folket verkar inte bry sig.

Men han klär sig Fredrik, och ser barsk ut, och det måste man när man spenderar lånade pengar för att genom föra skattesänkningar för arbetarna och ta från de försäkringarna som arbetarna avstått i lön för att få. Arbetarna märker detta bara när dom drabbas.

Det enda som räknas är enligt en person Rapport intervjuade "klar o tydlig, raka fina svar" alltså ljug Mona, för väljarna vill inte veta sanningen, de VILL bli förda bakom ljuset.

Sveriges folk, stå upp för solidaritet och börja tänka på dina nära och kära, dina arbetskamrater som skadas, de som hjälper till att hålla uppe kollektivavtalen så de inte dumpar lönen för dig genom bra A-kassa.

Gör din röst hörd, styr Sverige tillbaka till ett varmt och tryggt samhälle genom att rösta på Socialdemokraterna 19 september.

Inlägget gjordes p.g.a. Rapportinslag

Undersköterska rösta rött!!!


Är du inom den offentliga sektorn? Visste du att en målsättning som den borgerliga alliansen har är att du ska försvinna. Jorå, den borgerliga alliansen vill inte ha någon kommunal service utan den ska ut på entreprenad. D.v.s. samma arbete fast till dyrare kostnad. Och därmed den som har råd får del av den. Nog om detta. Nu kommer liten artikel som vänder sig till er som tror er fått det bättre.
Nedan en artikel från ETC.se

Kära undersköterska

Det brukar låta så. Det direkta tilltalet. Just din yrkesgrupp ska få det bättre, nu är det din tur. Undersköterskan. Pensionären. Men löftena är falska, skriver Ulla Johansson.

Fredrik Reinfeldt brukar så ofta tala om dig. Undersköterskan. Som jobbar därute i landet. Hur mycket regeringen gjort för dig och dina kollegor. En skattesänkning på 1 400 kronor i månaden. Som du kan köpa så mycket för. Säger politikerna.
Bakom politikernas vackra löften finns oftast något mindre vackert gömt. Den gamla kända dikten uppmanar oss alla till försiktighet. Det mesta politikerna ”ger” oss är inga goda gåvor:

Granska din räkning
Du ska ju betala.
Sätt ditt finger på varje siffra
Fråga: hur kom den hit?

Skattelättnaderna har tagit 71 miljarder kronor ur statskassan och detta kommer att kosta dig mycket. Kommer att äta på åldringsvården, på skolan, på dagis. Någonstans måste denna oerhörda summa tas och det drabbar de områden du är så beroende av. De kommer att rationaliseras, krympas till något icke fungerande. Ett sparande i ”offentlig sektor” som kommer att få konsekvenser – dyra sådana – för oss alla. Kan i värsta fall kosta dig ditt jobb. Och dagisplatsen. En siffra – som är en katastrof – och som politikerna nu låtsas glömma utgörs av de 400 000 arbetslösa. (Fyrahundratusen plus trettiofemtusen deltidsarbetslösa.)

Så många människor lever nu i en personlig tragedi. De har inga jobb och har ingen vettig inkomst. En del befinner sig i ”åtgärd”. Vilket betyder att arbeta utan att ha en anställning. Jag antar att du har vänner och kontakter som råkat ut för detta. Ett samhällsproblem politikerna inte vill vidgås, inte vill ta i. De säger: Sverige har klarat krisen så bra.
Inför det kommande valet låtsas politikerna en generositet mot ”de gamla”. Pensionärerna. De ska nästa år (2011) få en skattelättnad på i snitt 200 kronor i månaden. Politikerna glömde här att tala om att en pensionär med en genomsnittlig pension detta år har fått sin pension sänkt med ett par hundra kronor. På grund av att det uppstått obalans i pensionsfondernas tillgångar. Sänkningen av pensionen kommer enligt prognos att kvarstå även år 2011. Så ser den generositeten ut.
Men eftersom de flesta dagstidningar och SVT hela tiden talar om en skattelättnad tror vi alla på denna gåva till pensionärerna.
POLITIKERNA HADE ett underbart trick för sig när de för ett tag sedan berättade att 11 000 städare hade fått anställning.
Detta genom avdraget för hushållsnära tjänster. Vid närmare granskning visade det sig att de som fått jobb var mellan 1 000 till 2 000 personer.
Detta antal nya jobb att jämföra med de drygt 400 000 fortfarande arbetslösa. Politikerna och dagspressen fortsätter dock att tjata om ”alla dessa” som fått städjobb.
Däremot är det tyst om att vi andra som inte har råd med städhjälp – varken subventionerad eller annan – måste betala dessa jobb skattevägen.
Politikernas jonglering med våra pengar och siffror är idag helt skrämmande.
De sålde ut våra apotek, och en stor mängd apoteksenheter har köpts av riskkapitalbolag med säte på kanalöarna.
Här borde varje siffra verkligen granskas men det är ett uppdrag omöjligt för oss vanliga vardagsmänniskor. Och grävande journalister har vi inga längre. Ingen som är modig nog att forska i vad som sker under det som synes ske.

Under tidigare perioder granskades alla politiker.
Dagstidningarnas journalister höll sträng kontroll. Hela tiden. De politiker som har makten idag – högerregeringen – möts endast av smicker och komplimanger.
Ett ständigt framhållande av Fredrik Reinfeldt som ”statsman”. Av hur väl (!) landets ekonomi har skötts av regeringen.
90 procent av landets dagstidningar är borgerligt ägda.
En enorm propagandaapparat som hela tiden berättar om regeringens ”framgångar”.
SVT följer troget efter. Ekonomiska och politiska tillkortakommanden och missgrepp förtigs.
Kära undersköterska, vill du och jag veta hur samhällets verklighet ser ut har vi inget stöd hos ”den fria pressen”.
Det blir då svårt för oss att granska siffror och politiker. Svårt att greppa vad ”skattelättnader” egentligen betyder.
Politikerna är fria att berätta vilka sagor de vill.

Ulla Johansson
----------------------
Så hur tänker du?
Kanske sluta upp och drömma om att du tillhör de få procent som verkligen vinner på borgarnas politik.
Gör dig och dina nära och kära en tjänst genom att rösta på Socialdemokraterna 19 september.


Den gamla kända dikten? Ett avsnitt ur Bertolt Brechts Lärandets lov från 1930.

Bärkraften i företagen ska avgöra lönerna, eller?


Man kan tycka vad man vill om EU och den stora organisation den är, men allt kan bli väldigt fel när vi i Sverige har en hänsynslös borgerlig majoritet som ibland gör allt för att blidka EU. Men framför allt sabbar vår arbetsrätt, gynnar en part i arbetslivet (nej, inte facken) och socialförsäkringens utarmade.

EU:s nya ekonomiska riktlinjer förordar att lönerna sätts lokalt. De framhåller också de offentligt anställdas löner som ett verktyg för att dämpa löneutvecklingen på hela arbetsmarknaden.

LO, TCO och Saco befarar att riktlinjerna ska bli ett allvarligt ingrepp i den svenska modellen, och undrar hur den svenska regeringen har kunnat gå med på dem.

På EU-toppmötet i förra veckan enades EU-ländernas ledare om en ny strategi för tillväxt och jobb, EU 2020. Riktlinjerna för vilken politik länderna ska föra är en del av den.

En av dem, riktlinje 2, handlar om lönebildningen. Den säger bland annat att systemet för lönebildning i medlemsländerna ska främja prisstabilitet, produktivitet och balans i ekonomin.

Redan innan riktlinjerna beslutades protesterade LO, TCO och Saco mot att EU alls lägger sig i lönebildningen. Den är en fråga för arbetsmarknadens parter, skrev de i ett skarpt formulerat brev till statsminister Fredrik Reinfeldt i slutet av maj. Riktlinjerna om lönebildningen borde strykas.

I svaret, som arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin skickade den 9 juni, avfärdar regeringen fackens farhågor. Riktlinjerna arbetades om innan de antogs av EU-ländernas ledare, och i sin nya lydelse är de ”förenliga med den svenska modellen”, bedömer regeringen.

– Men efter ändringarna är riktlinjerna ännu värre, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh.

Riktlinje 2 säger nu att lönebildningen ska beakta skillnader i kunskaper och lokala arbetsmarknadsförhållanden. Den ska också ta hänsyn till skillnader i betalningsförmåga (economic performance) mellan regioner, branscher och företag inom landet.

Dessutom framhåller riktlinjerna ”lagom” lönesättning i den offentliga sektorn som ett verktyg för att säkra en återhållsam löneutveckling även i den privata sektorn.

– Det här är ju ett direkt omfamnande av Svenskt Näringslivs gamla lönepolitiska modell, säger Claes-Mikael Jonsson, jurist vid LO. Alltså att bärkraften i företagen ska avgöra lönerna, och bestämma hur strukturomvandlingen i näringslivet ska gå till. Det går helt på tvärs med LO:s linje.

Att kollektivavtalets löner gäller för alla i branschen, även anställda vid företag som går dåligt, är en hörnsten i LO:s solidariska lönepolitik. Utan den går det inte att undvika lönekonkurrens.

Riktlinjerna är inte en rättsligt bindande lagstiftning, så som EU:s förordningar och direktiv är. Men avsikten är förstås att medlemsländerna ska följa dem.

– Det vore allvarligt om regeringen åkte till Bryssel och antog riktlinjer som den sedan struntar i, säger Claes-Mikael Jonsson.

Samtidigt är det väl känt att EU:s tidigare tillväxtstrategi, Lissabonprocessen, inte uppfylldes.

Hur stor är risken att EU kommer att detaljstyra lönebildningen?

– Varje land kan självt avgöra hur man ska uppfylla riktlinjerna, säger Per Bardh. Men risken är att om det i framtiden kommer påtryckningar – så kan det som står i riktlinjerna bli lag.

Läs också:

Ingenting ändras enligt regeringen
Mårten Martos Nilsson

Text från LO-Tidningen.

Är det sunt att om ett företag har en svacka så ska löner följa efter. Ska facken övervaka så det inte pågår massa fuffens och trix med siffror?

Som sagt så är detta riktlinjer och regeringen säger att de inte kommer följa detta. Kan vi lite på den borgerliga alliansens löften?
Alliansen lovade 2006 att förbudet att uppföra nya reaktorer kommer inte att upphävas under mandatperioden. Bensinskatten skulle inte höjas.

Listan kan göras lång, men vad jag vill säga är att vi kan inte lite på denna regering som nu har makten, speciellt inte arbetare, arbetslösa, sjuka, pensionärer, barn. De enda som älskar regeringen är de rika, och lurade arbetare som tror de är rika och inte kommer bli sjuka eller arbetslösa.

Gör processen kort 19 september.
Rösta på Socialdemokraterna och ändra på den destruktiva politik som styrt Sverige mot högarbetslöshet och dåliga ersättningar för arbetslösa och sjuka (trots att sjukförsäkringen gått miljarder med plus).

Privatiseringen kostar närmare 1 miljon!

Idag så blev siffrorna offentliga om hur mycket Vimmerby Alliansens privatiseringar kostar. Närmare en (1) miljon dyrare än med fortsatt kommunal drift. Det visar sig att det får gå mellan två till tre tjänster för att klara det inom befintlig budgetram.

Under 2009 gjorde Vimmerby kommun ett underskott på 14,5 miljoner kronor som enligt lagen ska hämtas hem inom tre år. Verksamheten pekar dessutom på underskott under innevarande år också. Det kommer kosta, och då lägga på nya utgifter som också ska finasieras verkar rätt dumt. Det krävs bra argument för att de ska funka.
Att privatisera tvättverksamheten inom hemtjänsten med en fördyring på upp emot en miljon känns inte som det bästa argumentet. Så vilka konsekvenser kommer det att få att man låser fast sig i ett avtal som är på tre år med troliga ökade kostnader på grund av uppräkning som finns i de flesta avtal.

Så slutsatsen är att de fyra borgerliga partierna, Centern, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna, offrar personal och skattemedel för privatiseringens skull. Med dessa pengar som vi inte har skulle vi istället vilja satsa, om de fanns, på att utveckla kvalitén. Att ge våra äldre mer tid genom att få in lite lyft i systemet. De börjar med tvätten till en dyr kostnad går vidare med LOV (Lagen Om Valfrihet) som enligt bedömaren kommer bli en kostnad för kommunen. Från att varit en välmående kommunen så dundrar nu privatiseringsivrarna och hänsyn till kommunens ekonomi tas inte. Jo i munlädret, men när det kommer till praktiken så finns det tydligen andra viktigare mål med skattebetalarnas pengar. Privatiseringens gud har nått Vimmerby och den kollekten är dyr.

Ovanstående kommer från Peter Högberg

Myndighet fortsätter "hjälpa regeringen" i valet.

Inte nog med att nuvarande regering försöker dölja genom noggrann retorik sin agenda att sänka skatter och undergräva välfärd, som genererar låglönesegment och högarbetslöshet och dyr a-kassa vilket försvagar en part på arbetsmarknaden.

Även nu som förut hjälper "nya" Försäkringskassan till genom att dölja verkligheten bakom sjunkande ohälsotalet.
Ohälsotalet fortsätter att sjunka, rapporterar Försäkringskassan. Minskningen beror dock inte på att människor blivit friskare utan på striktare regler: fler ärenden med sjukersättning avslutas samtidigt som färre personer nybeviljas sjukersättning.

Ohälsotalet – som är Försäkringskassans mått på frånvarodagar som ersätts från sjukförsäkringen under en 12-månadersperiod – fortsätter nedåt, precis som regeringen planerat. I maj minskade antalet personer som fick utbetalning på grund av sjukskrivning med drygt 18,5 procent jämfört med samma tid förra året. Och i juni fick 39 procent färre nybeviljad sjuk-och aktivitetsersättning jämfört med samma period 2009.

Av de knappt 15 000 personer som kastades ur sjukförsäkringen vid årsskiftet på grund av rehabiliteringskedjans bortre tidsgräns har drygt 6 000 återigen ansökt om att få sjuk-och rehabiliteringspenning respektive sjukersättning. Försäkringskassans bedömning är att många av dessa behöver sociala föreberedande insatser och mer medicinsk rehabilitering – något som Försäkringskassan inte har verktyg för att garantera.

Ett samhälle som håller på att glida isär – och där socialbidragen ökar - det är högerns Sverige 2010.
IF Metall

Är det rätt att en myndighet börjar trixa med siffror, för att få sittande höger regering i bättre dagar?

Du som har arbete, du har fått lite skattesänkningar. Jag vet att du tycker att du fått det bättre. Tänk bara på att du kan råka ut för olyckor på jobb och fritid, och helt plötsligt är du inget värd. Än mindre värd är du för sittande regering som är en "arbetslinjens" regering. d.v.s. den som inte arbetar tär. även om du är sjuk eller arbetslös. Då ska du enligt dom "piskas" för du är enligt högern (M, FP, C, KD) en lat människa.

Vill vi ha detta synsätt, eller vill vi hjälpa de som har dragit livets oturslott, för att den dagen det händer oss så får vi hjälp?

Gör Sverige till ett bättre land.
Gör Sverige till ett land där alla får plats.
Gör din röst hörd 19 september i en vallokal nära dig.

Förenkla enligt Alliansen betyder försämra!


Vi vet att borgarna vill ändra på studieledighetslagen. De vill förenkla, som dom säger. Precis som de förenklade semesterlagen och därmed gjorde det möjligt för arbetsgivare att betala mindre i semesterersättning om inte kollektivavtalet reglerar det. Men vad som irriterar mest är att dom så cyniskt gör detta samtidigt som de retoriskt lovordar fackförening och ungdomarnas arbetsrätt.

Regeringens förslag
"Vidare föreslås att arbetsgivarens informationsskyldighet gentemot den fackliga organisationen begränsas när det gäller information om beslut som går arbetstagaren emot.
Det materiella innehållet i reglerna om rätt till ledighet påverkas endast i mindre omfattning av de föreslagna ändringarna. En arbetstagares rätt till ledighet kommer i princip att vara oförändad jämfört med vad som gäller i dag."


"Rätten att gå en facklig utbildning skall inte ges till de som har arbetat mindre än 6 månader. En facklig introduktion med genomgång av grundläggande rättigheter och skyldigheter, möjlighet att få svar på frågor om avtal, arbetstid och semesterlag ska förvägras nyanställda.
Regeringen fortsätter att slå mot facket. Nu mot de medlemmar som ofta är unga och bara har visstidsanställningar eller vikariat.
Dessutom ska alla medlemmar som ska gå en kortare utbildning begära ledigt i 2 månader före kursstart istället för som idag 14 dagar.
Detta kallar regeringen en förenklad studieledighetslag. Förslagen är framtagna av kommittén för nya arbetstids och semesterregler som förkortas ( knas ) och nog kan man tycka att detta är knas(igt) men det kommer väl förmodligen fler förenklingar framöver."
Mikael Westberg

Detta slipper vi om Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet vinner valet.

Hjälp de unga att få lika villkor som oss andra. Tro inte på borgarnas retorik om att de vill ungdomarnas väl. Enligt moderater och de andra i alliansen, ska ungdomarna vara rättslösa och lågavlönade, helst även kunna slå ut de med arbete så det blir billigare för arbetsgivarna.

Gör din röst hörd 19 september

Det handlar inte om Mona egentligen


Valet i september
handlar ju inte i första hand om vem som ska vara statsminister, utan vilket samhälle vi vill ha i framtiden.

Vilken väg vill vi gå?
Vilket Sverige vill vi ha?

Jag skulle vilja att valdebatterna handlade mycket mer om ideologi och mindre om kronor, procent och personfrågor.
Jag skulle önska att medierna skrev mer om politikernas visioner och mindre om sina egna opinionsundersökningar.

Själv vill jag ha ett Sverige som bygger på solidaritet och tolerans. På rättvisa och lika möjligheter för alla, oavsett kön, klass eller etnicitet.
Jag vill att unga människor i dag ska få samma stöd och möjligheter som jag själv fick. Jag vill att sjuka och arbetslösa ska bemötas med respekt och nya chanser, inte krav och nonchalans. Jag vill att våra gemensamma tillgångar ska fortsätta att generera pengar till oss alla - inte bara till direktörer och riskkapitalister.

Det säger jag inte för att jag är en bättre människa än någon annan, utan för att alla tjänar på det här förhållningssättet i längden - inklusive jag själv.
Det är så här vi har byggt upp Sverige. Det är därför vi har blivit ett av de absolut bästa länderna i världen att leva i.

För att vi bryr oss om varandra. För att vi tänker längre än till snabba tillskott i vår egen plånbok.
Jag hoppas, som sagt, vid Gud att Mona vinner.
Inte bara för att hon är så bra, utan för att jag och alla andra kommer att få det bättre med henne som statsminister.

Ovanstående kommer från Expressen och Liza Marklund

Öka ditt eget armbågsutrymme


OLOF PALME ägde förmågan att beskriva samhällets pågående förändring bättre än många andra samtida politiker.

Då och då lyssnar jag på något av hans politiska tal. De flesta är fortfarande högaktuella. Ta hans tal om industrisamhällets problem, som han höll på Sergels torg 1979. Där han beskriver det privata armbågsutrymmet, lockelsen till det privata och de stora bristerna i vårt välorganiserade samhälle.

Palme var å arbetarrörelsen vägnar självkritisk. Socialdemokratin hade 1979 inte lyckats bemästra alla avarter av konkurrens och kommersialism. Men han riktade också udden mot högern och en borgerlighet som även då såg sänkta skatter och ökad privatisering som lösningen.

Han beskrev de unga narkotikaoffren på Sergels torg och deras förnedring. Och hur borgerligheten såg på problemen: ”Blunda för utvecklingens fasor för det är ännu inte dina barn som går under. Fly undan, spara till dit eget, familjen, villan, bilen och spara ytterligare några hundralappar på de utslagnas och tunnelbanans bekostnad. Och sänk skatten så ökar du ditt eget armbågsutrymme…

DEN KARIKATYR Palme beskrev 1979 har fortfarande sin verklighetsförankring. Egoismen är än i denna dag borgerlighetens drivkraft, men nu beskrivs politiken med andra ord: ”Vi värnar den svenska modellen och välfärden” heter det. Och sänkta skatter kallas ”jobbskatteavdrag”. Men runt hörnet ökar klyftan mellan de som kan förse sig och de som tvingas leva på en allt magrare svältkost. När de unga inte får jobb föreslås lösningen vara sänkta löner.

Egoismen breder ut sig. Så länge inte jag blir arbetslös sköter sig regeringen. Så snävt ser vissa på samhället. Det mänskliga klimatet blir kallare.

Olof Palme strävade efter ett levande samhälle med varm gemenskap. Och hans analys gäller även denna dag: Det går inte att åstadkomma ett sådant samhälle så länge högern sitter vid makten.

Vi kan inte heller att fly från industrisamhället, utan måste lära oss att bemästra avarterna.

Ovanstående text av Lars Bodén är hämtad från Umeå arbetarkommuns hemsida

Ungdomar räkna ut er lön enligt FP


Nu äntligen finns möjligheten att räkna ut vilken lön ungdomarna kommer att få om den borgerliga alliansen får fortsätta sabba Sverige i fyra år till.

Det är Alliansfritt Sverige som lanserar denna tjänst.

Det är ingen hemlighet att den borgerliga alliansen har för avsikt att skapa låglöne arbeten som en del i deras strategi att "skapa" sysselsättning. Genom att målmedvetet försämra tryggheten i de försäkringar vi har, så har den borgerliga alliansen lyckats sänka reservationslönen från 16 000kr till 8 000kr. Alltså den lön som arbetare är beredda att arbeta för.

Detta skapar inte jobb!!!

Vilken aktieägare ger godtycke till att överanställa i ett företag, för att det är så billigt? Naturligtvis inte. Den borgerliga alliansen tillsammans med Svenskt Näringsliv mål är att på sikt sänka lönen för ALLA. Även de som idag har jobb kommer på sikt att se hårdare strider vid avtalsförhandlingar. Genom att Alliansen försämrat A-kassan så går fler ur facken och ofta A-kassan, vilket leder till svårigheter för facken att hävda kollektivavtal, just den modell som den borgerliga alliansen lovordar.

Ge inte upp!!
Stå emot!!
Rösta för att en Socialdemokratisk led regering får vända på denna självdestruktiva väg som FP, M, C och KD styrt in på.

Rösta 19 september på att förbättra vår välfärd.

Rika och gamla brister i solidaritet?


Har det gått så långt att när det blåser snål vindar i Sverige så kommer "ego Svensson" fram. Varför har vi glömt arbetarnas historia? Kanske ett vallöfte från Socialdemokraterna att skolan ska fokusera mer på arbetarhistoria istället för en massa gamla kungar?

Jo jag tycker om Herman Lindqvists berättelser, men det är just i skolorna och att arbetarnas historia inte kommer fram. Det är skrämmande när "vuxna" människor inte ens vet vad som hände 1931 i Ådalen och historien bakom och inte minst efterspelet.

Varför tar de som inte är med i facket allt för givet?

Som Expressen skriver så gick många äldre och "rika" ut ur A-kassan när borgarna försämrade den. Alliansen eller moderaterna säger att de värnar om svenska modellen och kollektivavtal och piskat sina egna att sjunga dess lov, men att försämra a-kassan med förhoppning att fler skulle lämna facken och på så sätt underminera maktbalansen på arbetsmarknaden till arbetsgivarnas fördel är oansvarigt beteende och bör inte få fortsätta.

STÅ UPP svenska arbetare för er rätt att teckna avtal och er möjlighet att påverka politiken genom Socialdemokraterna, vårat parti som vi var med och startade och är enda vägen att få igenom lagändringar för Sveriges välfärd.

Rösta på Socialdemokraterna 19 september

Beklämmande, herr Reinfeldt


Sveriges folk måste vakna. De parti som fick majoritetens förtroende 2006 agerar som oppositionsparti redan nu. Hur kan man som ledare för ett helt land börja tjafsa om folköl ska säljas på systemet när 30% av Sveriges ungdomar är arbetslösa och ingenting, INGENTING görs?

"vi har satsat på 10 000 utbildningsplatser", men ni skar ner utbildningarna med 20 000. Det betyder att ni återställer 10k och vi ligger fortfarande -10 000 efter?

Vad hände med satsning på yrkesskola. En utredning som Alliansen stoppade när de fick folkets förtroende, sedan klagar dom på att yrkesutbildning inte prioriterats på 20år.

Men Alliansen vill inte att "vanliga" arbetare ska vara bildade, de behöver inte så värst mycket kunskap att sopa och städa och klippa gräs hos de rika. Eller som ansvarig politiker själv säger: "Samhället fungerar inte om alla är akademiker." och då tänker man på elitskolorna där de som inte presterat bra sedan förskolan ska få svårare att fortsätta sina studier.

Dessa yrkesförberedande utbildningar var just en buffert för att ta tillvara unga och arbetslösa vid kriser, för att utbilda och vara bättre rustade vid bättre arbetsmarknad.

Gör Sverige, dig och framtida generationer en tjänst. Rösta på Socialdemokraterna 19 september.

Mediakontroll avgör valet


Många litar på nyhetsrapportering och mediabevakning att vara objektiv och fakta granskande. Tyvärr vet vi att det inte är så, men vet vanliga "Svensson" det?
Troligen, men om något upprepas tillräckligt ofta som exempelvis 2006 års val då "utanförskapet" som är ett påhittat ord som ingen kan säga hur man ska kunna räkna fram m.m. upprepades tillräckligt ofta och fick folk att tro på de upp hausade siffrorna som nu till och med moderaterna försökt radera (se tidigare inlägg).

Vi vet att en blå tidning är blå och röd är röd, och att ledarskribenter har mer fritt spelrum, men att mer valstrategiskt utnyttja den "sanningskredd" som tidningar har är lite "overkill", och just att deras försök är att uppreppa och misskreditera så andra icke invigda journalister ska börja skriva mer "fakta" artiklar är beklämmande.

Jag hoppas verkligen att väljarna ser igenom detta och att det finns mer seriösa media/tidning än SvD. Som inte tar order från regeringskansliet.

Artikel som upprör mig

De starka ska hjälpa de svaga


”Ett bra samhälle bygger på att de starka hjälper de svaga. Och kom ihåg, rollerna växlar. Den som är frisk och stark i dag kan bli sjuk och svag i morgon!” säger Jenny Fjell, läkaren som protesterar mot de nya sjukreglerna.

Jenny Fjell blir arg varje gång hon hör nyliberala ekonomer beskriva de sjukskrivna som de ”tärande” i samhället.

– Hur kan de ta sig rätten att skuldbelägga människor som har haft oturen att bli sjuka? Förstår de inte att de själva kan hamna i samma situation?

När regeringen för ett år sedan lade fram sitt förslag om hårdare sjukregler blev hon så upprörd att hon drog i gång Resurs (Respekt för de sjukas och utsattas rätt i samhället), ett nätverk av engagerade läkare och sjukskrivna som liksom fackföreningsrörelsen ogillar de senaste årens politiska trend att betrakta de sjuka som en samhällsekonomisk belastning.
Men protesterna mot regeringens planer hjälpte inte. Den 5 juni i fjol fattade riksdagen beslut om de nya sjukreglerna.

– Det blev en sorgens nationaldag, säger Jenny Fjell. Viktiga trådar i välfärdssamhällets skyddsnät hade klippts av. Människor som var sjuka efter att ha arbetat och gjort rätt för sig i många år skulle förlora sin trygghet.

Som läkare på Spånga psykosmottagning såg Jenny Fjell med egna ögon att misstänksamheten mot de sjukskrivna har ökade i samhället undan för undan.

– Det hände gång på gång att patienterna fick sina sjukintyg underkända av Försäkringskassan. Det spelade ingen roll att de gick in i psykotiska tillstånd flera gånger i veckan. Vissa fick vi söka upp i hemmet, för vi var rädda att de skulle begå självmord. Dessa människor kunde absolut inte arbeta – ändå fick flera av dem sin sjukersättning indragen!

En av hennes viktigaste uppgifter som läkare var att förmedla en känsla av hopp, säger hon.

– Men det var inte så lätt att få de psykotiska patienterna att se på tillvaron med tillförsikt när deras ekonomi just hade gått i kras. Och långvarig stress stör en rad viktiga system i kroppen. Stark oro för framtiden minskar återhämtningsförmågan.

Jenny Fjell är djupt oroad över de politiska strömningar som enligt hennes syn på saken innebär att människor som är sjuka numera får stå ut med att bli misstänkta för att vara illojala simulanter.

Det började under senare delen av 1990-talet, när Göran Persson var statsminister. Samhällets kostnader för de sjukskrivna steg kraftigt, och det blev ett mål i sig att minska antalet sjukskrivna medborgare.

Tidigare hade ord som ”fusk” och ”bedrägeri” varit bannlysta i debatten om sjukskrivningarna. Men i början av 2000-talet dök de upp allt oftare. ”Nu måste trenden brytas”, löd rubriken på DN:s ledarsida den 28 april 2002. Ledarskribenten efterlyste det politiska modet att öppet säga att ”sjukförsäkringen används som en alternativ försörjning till a-kassan”.

Perioden november 2002 till oktober 2003 var det år då det svenska folkets sjukdagar var som allra flest. Då var cirka 290.000 personer i Sverige sjukskrivna, och ganska exakt 500.000 var förtidspensionerade.

Sedan dess har antalet svenskar som får sin försörjning genom sjukförsäkringen minskat. Nu är cirka 135.000 svenskar sjukskrivna, och 530.000 har förtidspension. Statens utgifter för sjukförsäkringen har under den senaste tolvmånadersperioden varit 93 miljarder kronor, vilket motsvarar två gånger kostnaden för försvaret.

– Nedskärningarna under 1990-talet ledde till att många människor blev överbelastade på jobbet, säger Jenny Fjell. Jag har sett många som har fått slita hårt inom vården, och när de själva har blivit sjuka och behövt vård – då har de blivit misstänkta för fusk!

Hon har egen erfarenhet av de starka skam- och skuldkänslor man kan lida av som sjukskriven. När hennes son var spädbarn vaknade han nattetid en gång i timmen, och efter många månader av sömnbrist var hon fullständigt slutkörd.

– Min man tog föräldraledigt, och jag blev sjukskriven för utmattningsdepression. Jag var så skör … Och inte blev det bättre när den stora debatten om det så kallade fusket med sjukpenningen bröt ut. Jag kände mig ifrågasatt och skamsen och vågade knappt visa mig utomhus, för jag var rädd för vad folk skulle tänka: ”Titta, där går en av fuskarna. Hon latar sig och snyltar på oss andra!”

Hon var sjuk i ett år, och om dagens sjukregler hade omfattat henne – då hade hon fått allvarliga problem. Så här förklarar Försäkringskassan vad som gäller sedan den 1 juli 2008: ”Från och med dag 181 kan du bara få sjukpenning om du inte klarar av något jobb på hela arbetsmarknaden.”

En universitetslärare eller en konstruktör som blir allvarligt sjuk och behöver mer än ett halvår av lugn och ro för att bli frisk och komma tillbaka i sin yrkesroll kan alltså tvingas att söka ett jobb där hans eller hennes särskilda kunskap saknar betydelse – det är kapitalförstöring, anser Jenny Fjell.

– På lång sikt är det direkt korkat att införa regler som pressar de sjuka, säger hon, för det innebär att de inte kan återhämta sig lika snabbt. Och blir de utförsäkrade och förlorar sina jobb är risken stor att de förblir arbetslösa och aldrig kommer igen. De nya sjukreglerna tär på vårt främsta kapital – människorna.

Men regeringen hoppas att de nya reglerna ska leda till att människor rehabiliteras. Är det inte bra om så många som möjligt slipper vara sjukskrivna och kan börja jobba igen?

– Jo, givetvis är det bra om människor kan få stöd så att de kan återkomma till arbetslivet när hälsan tillåter det. Men sådant stöd har många sjuka verkligen saknat genom åren, och de nya reglerna pressar dem ännu mer. Det kan faktiskt vara direkt skadligt att arbeta om man lider av vissa sjukdomstillstånd.

När socialdemokraten Per Albin Hansson höll sitt berömda folkhemstal 1928 beskrev han det dåvarande klassamhället så här:

”Olikheterna äro stundom skriande, några bo i palats medan den fattige ängslas för morgondagen, där sjukdom, arbetslöshet och annan olycka lurar.”

– Just denna ängslan såg jag hos de utförsäkrade patienterna i Spånga, säger Jenny Fjell. Och med den politiska ideologi som råder just nu är det ju helt okej att vissa har det bra medan andra har det sämre. Vi är snart tillbaka i ett samhälle där du får skylla dig själv om du blir sjuk.

Solidaritet mellan medborgarna gynnar både människorna och ekonomin, säger hon.


– Vi är inte antingen starka eller svaga – vi är både starka och svaga. Det är helt okej att betala skatt om jag får chansen att utbilda mig och kan känna mig trygg när jag blir sjuk eller råkar illa ut på annat sätt. De som just nu är friska och har ett jobb ska över skattsedeln hjälpa dem som råkar vara sjuka och utsatta. Om ett år kan rollerna vara ombytta!

Gert Svensson
gert.svensson@dn.se

DN artikel
Se video om när Alliansen applåderar beslutet att slänga ut sjuka människor från sjukförsäkringen

Utanförskapet var 21,5% enligt RUT 0908


SVT påstod 9/6-10 att utanförskapet har minskat under den här regeringen. Detta är fel, och det av följande skäl:

Man använder inte den definition av utanförskapet moderaterna gick till val på. Anledningen till att man inte gjorde det är förmodligen för att moderaterna raderat informationen. För den nyfikne finns informationen här.

Utanförskapet är ett minst sagt vanskligt begrepp som Moderaterna uppfunnit för att skapa en bild av att fler står utanför samhället än vad som faktiskt är fallet. 2006 kunde man med hjälp av detta begrepp påstå att arbetslösheten var 21%, vilket får anses något högre än den verkliga siffran 6,1%. Dessa skyhöga siffror har också plockats bort från Moderaternas hemsida.

Grovt draget är utanförskapet en sammanslagning av alla de människor som får någon ersättning från något trygghets- och socialförsäkringssystem. Två personer som pluggar spanska i ett halvår räknas alltså som en person i utanförskap, medan en uteliggare med så kallade drogögon mitt i ansiktet inte gör det. Gör man sig av med trygghetssystem så blir det färre som använder dem och då befinner sig också färre i utanförskap.

Definitionerna skiftar något beroende på vilka grupper man räknar in. Det är därför Moderaterna såhär i efterhand hävdar att utanförskapet 2006 låg på 951.496, 1,1 miljoner (enligt socialförsäkringsutkottets ordförande Gunnar Axén), 1,2 miljoner, en och en halv miljoner och 1,7 miljoner. Därtill företräder nuvarande statssekreteraren Sonnegård en sjätte definition med oklart resultat.

SVT:s granskning blir då något undermålig då man helt saknar vettiga referenspunkter. Vad vi däremot vet är att arbetslösheten har ökat till 9,8% och befolkningen har vuxit med 308.000 personer. Får man detta till att fler är delaktiga i samhället så är det fel på definitionen.

Riksdagens Utredningstjänst har gjort en sammanställning enligt Moderaternas ursprungliga definition med ett mindre smickrande resultat.

Denna text är hämtad från Alliansfritt Sverige

Rösta på Socialdemokraterna 19 september

Ungdomslöner ett måste...


Detta hävdar den borgerliga alliansen som syftar på att deras "misslyckande" under snart fyra år ska rättas till genom att lönerna ska sänkas för ungdomar.

Redan nu har man sänkt arbetsgivaravgiften, för att företag som redan har många ungdomar anställda ska tjäna än mer pengar. För inte tror ni att arbetsgivare som strävar efter att öka produktion med samma bemanning, överanställer ungdomar för att vara socialt ansvarstagande?

Om en arbetsgivare börjar anställa ungdomar för att arbetsgivaravgiften är lägre ser jag det mer som ett PR jippo arrangerat av moderaterna.

Handels, som har många ungdomar inom sitt område säger i Aftonbladet
"Verkligheten är att ungdomar har lägre lön och sämre villkor än sina äldre kollegor."

Detta har jag skrivit om förut, men kan berätta för er.
Ungdomar får inte samma chans vid arbetslöshet som äldre. p.g.a. karens till aktivitetsgarantin.

Otrygga anställningar för just ungdomar fixade man 2007 när man utökade visstidsanställning från 12 till 24 månader.

EU-kommissionen kritiserade regeringen, men att de ändrar sig till EU-reglerna verkar inte troligt. Nu vill Moderaterna ändra provanställningarna, från 6 månader till 12. Ungdomar får mer otrygga anställningar.

LAS är INTE ett hinder för ungdomar att behålla jobbet.
Artikel

Ungdomar, gör er en tjänst. Rösta på Socialdemokraterna som innan valet säger att på det första regeringssammanträdet avskaffas aktivitetsförbudet som den borgerliga regeringen infört och som innebär att unga måste vänta i tre månader på aktiva insatser som praktik och utbildning.

Ni unga är röststarka. Gör er röst hörd.
Ni äldre, var solidariska med ungdomarna och visa att arbetslöshet går att motverka genom praktik och utbildningsplatser och ungdomslyft m.m.
Läs gärna mer om detta från Socialdemokraterna kring detta ämne
Pressträff

Vi knaprar för lite tabletter


Jag med många fler var emot Apoteksmonopolets avskaffande. En av orsakerna till avskaffandet var tillgängligheten. Visst finns det värktabletter i din lokala affär. Men medicin tar ibland slut och där man inte vill ha lager för att maximera vinst blir problemet att du kanske har ett par recept men medicinen finns inte på ett ställe.

Detta krånglas till ytterligare. Förut kunde de hänvisa till ett apotek som hade alla dina mediciner genom en central databas. Nu är det upp till de olika kedjorna att ha en egen databas.

Ovan på detta så har tillgängligheten på "vanliga" mediciner som värktabletter gjort att det varnas för överkonsumtion.

"Ett förbluffat P4 Jönköpings län rapporterar:
Tidigare har vi uppmärksammat fenomenet med att folk nu köper mer receptfria läkemedel, och experter varnade då för att det kan få allvarliga konsekvenser för folkhälsan.

De pekade bland annat på studier som exempelvis visar att kronisk huvudvärk bland ungdomar ökar, man kan alltså få huvudvärk av att äta för mycket huvudvärkstabletter.

Men socialminister Göran Hägglund (KD), som står bakom den här apoteksreformen, försvarar ändå den ökande försäljningen av receptfria läkemedel, med att vi åt för lite innan!
Hägglund försöker i sin argumentation hävda att människor hade en konstant brist på medicin innan - som nu Kristdemokraterna och Alliansen har räddat dem för. Nackdelen med argumentet, förutom att det så uppenbart är plockat ur den Hägglundska baksidan, är att han inte har några som helst belägg för det."
Artikel utdrag från Alliansfritt Sverige

Dags att ta ansvar medborgare.
Vägra bli slavar med låga löner, dålig arbetsrätt, arbetsmiljö och där du sedan får knapra piller för att orka med två eller tre jobb för att kunna försörja din familj.

Gör din röst hörd, och rösta 19 september på Socialdemokraterna

Fördelen med sittande regering


Det finns en fördel med att den sittande regeringen nu så ofta och offentligt går ut i media och argumenterar kring a-kassan.

Det som är fördelen är att, de som klagar och är irriterade på facket kring avgiften till a-kassan nu kanske förstår vilka som bestämmer reglerna, avgiften och ersättningsnivån..Det är regeringen inte facket.

Som IF Metallare har man en högsta avgift till IF Metall på 535 kr, lägsta avgift är 214 kr. Sen har vi (alla har) egenavgiften till a-kassan. Den egenavgiften varierar beroende på vilket förbund man tillhör. IF Metallare anses vara en stor riksgrupp, risk för att vi ska bli arbetslösa. Så vi får just nu betala 300 kr i egenavgift. Bestämt av sittande regering.

Redan 2006 då vi betalade 89 kr till a-kassan var den överfinansierad och överskottet gick till statskassan, nu läggs ytterligare 300 kr på i överfinansiering, rakt in i statskassan för att finansiera ROT och skattelättnader för de som har jobb...rättvist ? Nä inte speciellt.

Nu vill man från sittande regering göra a-kassan obligatorisk, det ska kosta att vara med i a-kassan, det ska kosta att bli arbetslös - för då söker du fler jobb...! men hallå !om jobben försvinner, dvs det blir färre jobb att söka, hur ska man då kunna söka fler jobb. När alla är med kan man höja avgiften hur man vill, ingen med jobb kan ju gå ur..smart va ?

Syftet med detta är att sänka reservationslönen, ( den lägsta nivå på lön som man är beredd att ta jobb för) Den nivån har sänkts de senaste åren och regeringen har för avsikt att sänka den mer. Sänkta ersättningar i våra försäkringar ( a-kassa och sjukförs) gör att folk tar jobb till vilka låga ersättningar som helst. Det vill säga lönedumping även för de som har jobb, för varför betala person A högre lön när person B kan tänka sig att jobba för hälften...Det är entrepenörskap och jobblinjen de.

Mycke ska ha mer och f..n ska ha fler. Dags att vakna till och dags att sätta stopp, alla Working class heros därute....!!!

Skulle det bli regeringsskifte i september, har den kommande regeringen ett uppdrag, ordna a-kassan. Ni har tagit vissa beslut nu i valfläsk tider, se till att servera det fläsket...well done.

Inlägget kommer från Carola Andersson från Industribloggarna.

Alliansen, ungdomarnas fiende #1


Många är utspelen där den borgerliga alliansen värnar om ungdomarna och har förslag på att få ner ungdomsarbetslösheten i synnerhet. Förslagen har varit som mantran som har till uppgift att få ungdomar m.fl. till att tro på att låga löner och raserad LAS är vägen till framgång.

Den borgerliga alliansen gjorde redan klart från början av deras regeringstid att ungdomarna är en låg klass som ska jämställas med trälar. Låga löner och otrygg anställning. Låga löner kommer nästa fyra år om ni väljer borgarna. Eftersom reservationslönen nu är nere på 8000kr (2006: 16 000kr) och många arbetslösa och socialbidragen ökar.

Otrygga anställningar för just ungdomar fixade man 2007 när man utökade visstidsanställning från 12 till 24 månader.

"EU-kommissionen kritiserade regeringen, men att de ändrar sig till EU-reglerna verkar inte troligt... Nu vill Moderaterna ändra provanställningarna, från 6 månader till 12. Ungdomar får mer otrygga anställningar."
Carin Wallenthin-IF Metall
"Även om det formellt finns en begränsning i form av att en allmän visstidsanställning på mer än två år under en femårsperiod övergår i tillsvidareanställning så får denna föga effekt då det är möjligt att kombinera olika typer av visstidsanställningar."

Enligt denna rapport är Sveriges anställningsskydd på tionde plats, och längre ner på skalan lär det bli om borgerliga alliansen vinner valet.

Det är vår uppgift att värna om framtida generationer. Att hjälpa ungdomar till ett bra arbete som är hållbart och där de har en utveckling. Att om någon skulle vara skoltrött och börja arbete också ska ha en chans att utbilda sig på äldre dar som alliansen inte vill. Att om du blir av med arbetet eller inte får något så ska du utbildas för de jobb som finns och framtida jobb.

Gör dig själv och ungdomarna en tjänst. Rösta på Socialdemokraterna 19 september för att hjälpa Sverige växa och vara attraktivt ur ett internationellt perspektiv. Detta genom bra utvecklande och hållbara arbetsplatser och kunniga arbetare. Där vi har trygghetssystem som vi kan lita på och som hjälper oss ta steg i vår livsutveckling, utan att vi tappar fotfästet.

Myndighet megafon åt Alliansen

Att visa misslyckanden som lyckade har nu nått Försäkringskassan som helt ogenerat anmmat siffer trixarnas konst från Alliansen. Från att varit utskälld från borgerligt håll som vänstervriden myndighet som drev lagen till det yttersta, och utförsäkrade människor på löpandebande. Försöker Försäkringskassan nu råda bot och bättring genom att gå i Alliansens ledband och mörka de "rätta" siffrorna inför valet.

När tre nätverk som företräder sjukskrivna granskat siffrorna får de fram en tydlig bild över "propagandan" som nu strömmar ut från Försäkringskassan, och de UTAN att bli motsagda eller granskade av medier. Som verkar svälja allt. Stor del av all media i Sverige är under Alliansens inflytande.

"Hälften av dem som utförsäkrades kring årsskiftet och som inte anmält sig till Arbetsförmedlingen skulle ha återvänt till arbetsmarknaden. En kontroll av FK:s rapport i frågan visar att pressmeddelandet har förvrängt utredningsresultatet. De allra flesta i den här gruppen hade arbetat deltid redan tidigare – hälften av dem med sjukpenning och 80 procent av dem med sjukersättning. Utförsäkringen ökade alltså inte arbetstiden – tvärtom visar utredningen att arbetstiden totalt minskade! Hela två tredjedelar av dem som haft sjukpenning på deltid tvingades gå ner i arbetstid på grund av hälsan efter utförsäkringen."

"99 av 100 blev alltså tvungna att avbryta sjukvård och medicinsk rehabilitering för att börja jobba – en siffra som Försäkringskassan valde att inte nämna i pressmeddelandet. Hur de utförsäkrades hälsa har förändrats har utredarna inte alls frågat."

Detta är ett exempel från artikeln.

Och det fortsätter exempelvis med att dom som jobbar 75% och får ersättning från FK räknas som "utanför arbetsmarknaden"!!

Eftersom media sväljer allt så går inte FK ut med ändring. Skulle det komma någon dementi så lär det nog bara bli en liten notis.

Hjälp till du också att få ett humanare och tryggare Sverige där vi beskattas efter bärkraft, och välfärd efter behov.
Rösta 19 september på Socialdemokraterna.

OVILJA ATT TA ANSVAR


Oskarshamns kommun

Leif Axelsson (M), har nu ett antal gånger slagit sig för bröstet och talat om att han ska ta över ordförandestolen i Barn- och Utbildningsnämnden efter valet. Om man nu har de ambitionerna så borde man också visa på handlingskraft och ett ledarskap som är beredd att ta ansvar. Men vad händer när han med sina borgliga kamrater i Oskarshamn ska ta fram ett budgetförslag för BUN 2011.

De väljer att avstå från att lämna förslag!
Han väljer att skylla på en det ena än det andra och hänvisar till osäkerhetsfaktorer. Det är klart att allt budgetarbete medför att antal osäkerhetsfaktorer. Det är inget nytt för årets budget. Likväl har vi att lägga förslag utifrån de underlag som finns tillgängligt. Nej, borgarnas ovilja att lägga förslag kan hänföras till att de själva i kommunstyrelsen föreslagit en minskad ram på 7,5 miljoner kronor. När de nu ser vad en sådan besparing skulle medföra för bl a skolans verksamhet, så är man inte intresserad att visa korten.

En sak är säker att om jag (Lis) får väljarnas förtroende i kommande val, så kommer jag att ta mitt ansvar oavsett om det är goda eller dåliga tider.

Lis Lyrbo (S) ordförande i BUN

Jag röstar på ett parti, inte på en person

Jag ska inte rösta på Mona Sahlin i valet i höst. Jag ska rösta på socialdemokraterna.
Vi röstar på partier, med ett visst inslag av personkryssning, i vårt land.
Det är den politiska idén och den politiska inriktningen för samhällsutvecklingen som vägleder mig hur jag lägger min röst. Inte vem som för ögonblicket är partiledare.
Den får jag på köpet vare sig jag gillar personen eller inte.
Vill jag ha inflytande över partiledarvalet får jag bekväma mig att som partimedlem engagera mig i föreningsverksamheten och den vägen påverka valet av partiledare.
Men mitt politiska ställningstagande kommer aldrig någonsin att påverkas av vem som företräder partiet.
Däremot kan jag tänka mig att kritisera sättet att företräda politiken eller vissa politiska ställningstaganden.

Nu träffar jag då
och då människor som säger sig vara socialdemokrater men som inte tänker rösta på partiet så länge Mona Sahlin är partiledare.
Hellre tar de en borgerlig regering därför att de inte tycker att Mona Sahlin passar som statsminister.
Det är ju så korkat att man blir både trött och ledsen.
Men kanske är dessa personer egentligen moderater. I så fall är det väl i sin ordning att inte rösta på Socialdemokraterna.
Jag vet att man inte kan kritisera folket för hur de röstar i demokratiska val. Folk får ha vilka skäl som helst för sitt val. Det är det som är demokrati.
Men ytliga och infantila inslag i såväl media som från partierna själva underlättar för många att slippa tänka igenom hur man vill att det samhälle man lever i ska utformas.
Kvällstidningarnas mätning av partiledarnas popularitet är ett sådant inslag. De speglar inte vad partierna står för utan speglar enbart hur personerna uppfattas i framförallt teve.
Hur man ser ut, pratar eller är klädd blir viktigare än hur exempelvis välfärden fördelas till människor.

Nu lanseras också några
slags fråge- och svarsmatriser i medierna, för att hjälpa de som inte vet vad de tycker, så att man ska komma på vilket parti man ska rösta på.
Det har väl alltid funnits personer som varit komplett ointresserade av hur vi gemensamt utformar det samhälle som vi tillsammans ska leva i men jag tror att det tidigare varit en liten minoritet.
Nu verkar det som att den gruppen ökar och det är förstås inte mediernas fel. I varje fall får man inte beskylla medierna för att medverka till den utvecklingen.
Det är och förblir ytterst de politiska partiernas ansvar att med sin politik försöka attrahera väljarna.
I synnerhet gäller detta socialdemokratin som är det parti som förlorar mest på en fördumning av politiken och valrörelserna.
Som enskilda individer är vi alla offer för kortsiktiga marknadsmekanismer som med extraprislockelser kan få oss att göra långsiktigt dåliga val för vårt eget bästa.
Därför är det kortsiktiga marknadsmässiga sättet att bedriva politik högerpartiernas viktigaste tillgång.

För dem är köpt politisk reklam i teve, snärtig centralstyrd likriktning av politiska signalord och populistiska utspel i tågfönster viktigare än politiska visioner.

Hoppas att socialdemokratin aldrig lockas med i den utvecklingen.
Själv tänker jag alltså rösta på Socialdemokraterna, trots samverkan med MP och V redan före valet, därför att jag tror på socialdemokratins politiska idé.
Hans Karlsson

Denna text är från Nyhterna

Gör som jag och Hans, rösta på ett parti som står för allas bästa.
Kräv att Sveriges nuvarande destruktiva kurs ändras.
19 september kan du vara med att förändra. Rösta på Socialdemokraterna.
//Leine

SD+FP=SANT


Så har dagen som vi alla visste skulle komma, då man i ren desperation försöker att hålla sig kvar vid makten inleder trevare mot partier som helt öppet går emot facket.

Sverigedemokraterna som Folkpartiet vill samarbeta med vill bl.a. avskaffa MBL som ger fackliga rätt till information, och viktigast föreningsrätt, alltså rätten att organisera sig (gå med i facket).

Skära ner LAS, förändra den så det ska bli enklare att sparka de som slitits ut och de som är obekväma till förmån för unga. Stämmer visserligen rätt bra med Alliansens avsikter.

SD vill också ge arbetsgivarna betydligt större inflytande.


Vet inte vilken värld alla lever i, men hela tiden får man höra från medlemmar att facket har inget att säga till om. så hur kan arbetsgivarna får mer inflytande, när medlemmarnas fackförbund inte har något.

Naturligtvis är det inte så att facket inte har inflytande. Facket är till för att bevaka medlemmarnas intressen och är en MOTPART i förhandlingar. Så varför vill partier försämra för en motpart?

Vi vet att arbetsgivarna är de som har jobben och måste få möjlighet att utveckla och stärka sin konkurrens mot omvärlden. Detta var vad facket ville när man på eget initiativ bjöd in arbetsgivarna och förhandlade fram Industriavtalet 1997.

Det var ett ansvarstagande som EN motpart initierade. Just den motpart som partierna vill förminska betydelsen av. Tack vare facken har reallönerna ökat och industrin stärkt sin konkurrens och fått bättre utveckling i SAMARBETE.

Folkpartiet vill samarbete med Sverigedemokraterna som vill ta bort arbetares rättigheter i arbetslivet. De vill tillbaka till 1900-talet då vi arbetare ska stå med mössan i hand på morgonen och be om arbete.

Gör dig och Sverige en tjänst genom att gå med i facket, för tillsammans är vi starka.
Rösta också 19 september för förändring av Sverige från ett kallt samhälle till ett varmt där vi tar hand om alla tillsammans.

Beskattas efter förmåga och få välfärd efter behov

Vart tar försäkringspengarna vägen?


1955 fick vi vår allmäna sjukförsäkring. Det var ett gott incitament men staten hade inte riktigt råd med detta. Så man gör en "deal" med arbetsmarknadens parter att en del av lönen ska vara en försäkringspremie. Enligt en källa som då jobbade inom skatteverket avstod löntagare, både chefer och LO-folk 2% enheter av avtalsrörelsens lönepåslag i många år.

Gunnar Sträng har sagt en gång att löntagarna inte skulle lösa egna försäkringar om detta alternativ fanns.
Det blev så att om parterna enades om 3.5% så blev det 1.5%. 2% gick till den då nya försäkringen. Bland många unga var det ilska, för de förstod inte betydelsen av en gemensam försäkring. Men med tiden kom även de på att en gemensam solidarisk försäkring var den bästa.

Våren 2004 kom det dock uppgifter i media att arbetsgivaravgiften var överfinnansierad med 100 miljarder.

Det är alltså arbetare som avstått lön. Ca:35% enheter i dagsläget motsvarar det ungefär 25%. MEN Om vi INTE betalat denna avgift skulle vi fått Alliansens drömsamhälle, där var och en får klara sig bäst den kan. D.v.s. vi hade fått försäkrat upp oss och betalat in massor till pension och A-kassa m.m. själva.

2006 var överskottet i socialförsäkringen 119 miljarder, 2007 116 miljarder, 2008 94 miljarder, 2009 71 miljarder.
Det går alltså neråt!!!

Går dessa pengar till något annat som ex. hushållsnära tjänster eller andra projekt som Alliansen gör. Inte går det till dom sjuka eller andra grupper som har det svårt i samhället. "de får ta sig i kragen" säger Alliansen. Så vart tar pengarna vägen?
Sådant vi avstått i lön för att skapa trygghet för oss allihopa.

Statsfinanserna ska inte räddas genom våran försäkringspremie!

I stället för att finansiera sina politiska förslag via skattesystemet eller besparingar har man ägnat sig åt dold beskattning genom att överfinansiera socialförsäkringarna, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker Folksam.
Folksam Media 2008


Försäkring är försäkring och ska fungera som det oavsett vem som bestämmer.

Rösta i valet 2010 19 september och visa att du engagerar dig.
För att stärka upp många viktiga försäkringslösningar som betalas av just socialförsäkringen kan du rösta på Socialdemokraterna som lovat att öka tak och medmänsklighet i försäkringarna. Precis det som var grundtanken från början, att använda försäkringspengarna till de som behöver det.

Detta inlägg kom till efter ett brev från Lennart Önblad

Svenskt Näringslivs nya ordförande vill att arbetsgivarna krokar arm hårdare mot facket.

Svenskt Näringslivs nye ordförande Kenneth Bengtsson säger till SvD att han hoppas på ett nytt försök till ett nytt huvdavtal i höst och ett ännu tajtare samartete på arbetsgivarsidan i nästa avtalsrörelse.

Huvudavtalsförhandlingarna som Svenskt Näringsliv drog sig ur våren 2009 handlade väldigt mycket om LAS. Där arbetsgivarna ville ha ändring i turordningsreglerna så att arbetsgivarna fick mer makt över vilka som sägs upp.

Min övertygelse är att de drog sig ur när motståndet från facket var för stort och arbetsgivarna istället ville försöka lagvägen. Något de kan komma att lyckas med om Alliansen får nytt mandat. Åtminstone kan de då hota med lagstiftning om inte LO går med på deras villkor. Om de Rödgröna vinner vill Svenskt Näringsliv ändå öppna för diskussioner för att på så vis försöka vinna mark och försvaga LAS.

Såklart bör vi ta en diskussion om huvudavtalet då det är skrivet på 30-talet och kan behövas ses över men att försvaga LAS kan de glömma. Attackerna mot denna lag kommer tätt nu i valtider och rena lögner om att lagen är orsak till ungdomarnas arbetslöshet sprids.

Angående nästa avtalsrörelse säger Kenneth:

”Vi förberedde oss bättre än kanske någonsin tidigare. Och till nästa avtalsrörelse hoppas jag kunna bidra till en ännu bättre samverkan, där vi verkligen ska kroka arm kring ett fåtal, oerhört viktiga arbetsgivarfrågor.

Dit hör en fortsatt utveckling mot lägre ingångslöner, nej till kraven på rätt till heltid och ökad variation i avtalsperiodernas längd. Ersättningen för obekväm arbetstid lär också komma på tapeten mer än tidigare”

Lägre ingångslöner nämner han…..ja det framgår tydligt att arbetsgivarna vill detta då de har springpojkarna i Alliansen till att gå ut brett och skylla ingångslönerna för ungdomsarbetslösheten, vilket också är ren lögn.

Ingångslönerna och nej till heltid och förändrad OB-ersättning kan bli en orsak till kamp i nästa avtalsrörelse. Likaså arbetsgivarnas önskan om spridning i avtalsperiodernas längd som är ett direkt försök att splittra LO-samordningen. Något de inte kommer att lyckas med då förbunden i LO är klokare än att låta sig splittras.

Vi är medvetna och måna om styrkan i en samlad avtalsrörelse.

Texten är från en nätverkande bloggare:
31 maj 2010 av Camilla Wedin