Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Paraplypolitik.nu

Håkan Juholt och Tommy Waidelich har skrivit lite om den politik som Socialdemokraterna kommer att sikta mot. Straffavgiften för a-kassorna poängteras inte fullt ut, dock vill Håkan Juholt och Tommy Waidelich sänka akasseavgiften.

Här borde det stå att straffavgiften som de borgerliga införde ska plockas bort. Och att akassorna ska återigen bli solidariska.

Jobben sägs gå först i detta.
Men vilka jobb? De jobb som gör oss sjuka, eller vill Socialdemokraterna med Håkan Juholt och Tommy Waidelich i spetsen hjälpa till att skapa incitament för arbetsgivarna och arbetstagarna att skapa Hållbara arbeten som bl.a. IF Metall har påtalat och driver?

Vidare sägs detta:
"Sverige behöver investeringar i ökad produktivitet och global konkurrenskraft. Så skapar vi ett samhälle där våra barn kan leva ett rikare och tryggare liv än tidigare generationer haft möjlighet till."
Hoppas att vi är medvetna om Industriavtalet som arbetsmarknadensparter gjorde upp om 1997 som gjort detta med högre produktivitet och konkurrenskraft. Men även givit oss arbetare högre reallöneökningar. Dock så har teknikföretagen gått ur detta avtal.

Ser med spänning på hur Håkan Juholts Paraplypolitik ska utformas, och detta är ett steg i rätt riktning. Dock finns det frågor som behöver besvaras, men det vet jag att Socialdemokraterna med Håkan Juholt gör.

Media: SvD, Ab, DI, SVT, SR.
Bloggat: Högberg, Peter Andersson och Thoms Böhlmark och Björn Andersson och Stefan Wikén och Tokmoderaten på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,, , , ,


Vem vill bli sjuk i sjuka Sverige?

Kom ihåg en sak, allians regeringen (borgarna, ÄVEN kd), applåderade när ändringarna som utförsäkrar sjuka och leder ibland till självmord blivit del av resultatet. Detta säger borgarna är ett steg i rätt riktning i arbetarlinjens Sverige.

Fanns de som trodde som borgarna på att arbete ger frihet, men det kan vi skriva om i ett annat inlägg.

Nu tackar vi för vittnesmålen kring det orimliga i en FÖRSÄKRING (sjukförsäkring) som vi alla är med och betalar till. När vittnesmålen tystnar, då folk inte orkar bry sig om sina med människor så har borgarna lyckats.

I ett försök att väcka det sovande folket skriver nu flera läkare i SvD om det orimliga i sjukförsäkringen. De skriver om exempel som gör en bara arg för hur långt borgarna sabbat Sverige.

"Men låt det vara fullständigt klart – oavsett hur bra intyg vi läkare skriver, oavsett hur empatiska Försäkringskassans handläggare är – att felet ligger i en lag

• ...som förutsätter att tillfrisknande även efter mycket svåra och långvariga sjukdomar sker efter tidtabell.

• ...vars hävdande att all arbetsförmåga ska tillvaratas bygger på en fiktiv arbetsmarknad.

I den verkliga svenska arbetsmarknaden har vi som arbetat länge i yrket sett hur möjligheterna att återkomma till arbetslivet krympt årtionde för årtionde.

• ...som brutalt tvingar läkare att rycka hoppet från sina patienter, när det är endast hoppet som ibland kan hjälpa patienten till rehabilitering, om inte ända till jobb så åtminstone till ett drägligare liv."

Detta måste vi ändra på. Vi måste få invånarna i Sverige att återigen tro på Social Demokrati, som Håkan Juholt sa i sitt tal inför S-kongressen.

"Jag vill att Sverige ska vara ett land där den som för tillfället står i värmande solsken ska se det som en fullkomlig självklarhet att hålla ett paraply över den syster eller bror som hamnat i hällande ösregn.

Solidaritet är till gagn för alla – även för den som är framgångsrik.
Att också grannen, som för tillfället halkat efter, får en chans att komma igen."
Håkan Juholt Socialdemokraterna Expressen

Höj din röst också. Visa att inte heller du vill bli behandlad som skit om eller när du står i ösregn. Protestera och engagera dig i din och dina eventuella barns framtid.

Vi Socialdemokrater vill förändra, vi vill ha Social Demokrati, och vi vill att Håkan Juholt som Socialdemokraternas ledare ska föra in detta i det sargade folkhemmet, som borgarna förstört likt brända jordens taktik.

We won't back downAlliansfritt Sverige
Aftonbladet

Klart Socialdemokrater kan använda RUT

Tycker att det är konstigt när media blir förvånade över att Socialdemokrater använder RUT. Detta eftersom Socialdemokraterna ifrågasätter vad reformen tillfört. Vem städar, jo arbetskraftsinvandrare. Men finns det några arbetslösa som fått jobb? Kanske är det mer PR-jippon av tankesmedjorna än verkligheten. För vem kan konkurrera med arbetslösa från baltstaterna i lönekrav?

Men åter till mediernas förvåning. Nu senast när Tommy Waidelich fått förfrågan från Håkan Juholt att bli Socialdemokraternas ekonomiskaperson så kommer frågorna från media. Har du använt RUT?

Varför skulle han om han nu behövde och ekonomiskt kan använda RUT inte göra det? Av ideologiska skäl? Hur tänker centerpartister som röstade nej till Öresundsbron (wiki)? Finns det någon centerpartist som kan ställa upp i media och förklara varför han/hon åker på Öresundsbron, trots ett nej i riksdagen?

Skärp er media.
Ni granskar inte sänkt semesterersättning eller slaget mot ungdomar genom förlängning av visstid i LAG. Inte ett knyst om regeringens planer på att ta bort dispens för att köra övertid så vi arbetare blir än mer livegna.

Men det är klart smaskigare att skriva om att Socialdemokraternas ekonomiska talaesperson Tommy Waidelich utnyttjar RUT, än borgare som utnyttjade avdragsrätten för fackavgiften förut ;-)

DI
SvD
Expressen

5 000 jobb/månad, med borgerlig politik?

Stackars anders borg som sitter som finansminister i den moderatledda alliansregering som styr Sverige idag. anders borg har nu fått på sitt bord att arbetslösheten ska ner till 5% till valåret 2014. Räknar vi snällt som SvD gjort så är det till år 2015, 5000 jobb/månad som måste skapas.

Hur är det möjligt, kan man undra.
Och eftersom anders borg och hans kompisar sabbat sjukförsäkringen undertiden de applåderade så betyder det att fler utförsäkras och då står till arbetsmarknadens förfogande. Arbetskraftsinvandering har anders borg också varit med om att ta bort de flesta kontroller för. Vilket betyder att vi importerar arbetskraft till RUT, ROT och andra arbeten, medan arbetslösheten hos den inhemska befolkningen förblir hög.

Hur ska man minska arbetslösheten då?

Sänkt arbetsgivaravgift? Hjälper inte eftersom ett företag anställer inte fler än det behöver för att klara att leverera.

Utökat RUT och ROT? Eftersom anders borg och hans kompisar gjort arbetskraftinvandringen fri, så varför anställa en arbetslös svensk för 130kr/h när du får en utländsk för, vad? 50kr/h

Jobbskatteavdrag? Vad hjälper det med att skapa jobb? Vi som har lycka att ha ett jobb i borgarnas Sverige sparar för livet ifall vi blir sjuka, arbetslösa eller gamla. För ni har ju sabbat tryggheten!!

335 000 nya jobb ska alltså fram till 2015 (enligt SvD) går det med en arbetslinje som förutsätter att alla som har ett hjärta, kan andas och röra ett finger ska prövas mot hel arbetsmarknanden?

Nej, anders borg. Eran politik, så kallade arbetslinjen kan inte hjälpa oss mot arbetslöshet. Ni föder arbetslösheten med att slå undan benen på sjuka, arbetslösa och genom den fria arbetskraftsinvandringen.

Socialdemokraterna har ett hopp. Där Håkan Juholt och Carin Jämtin ska föra vår politik och sätta sin prägel på den. Vi har kämpat mot Radetzki (se filmen) som ville just göra som den borgerliga alliansen gör idag, nämligen att sänka reservationslönen. Vi klarade att få ner den då höga arbetslösheten UTAN att sabba för människor.

Eftersom allt som den borgerliga regeringen gör i arbetsmarknadspolitik är att se till att tillgången på arbetskraft är STOR, vilket leder till svenskt näringslivs våta dröm att sätta press på våra löner och facket i synnerhet.

We won't back down

Ekonomi Nyheter
Norran
Skånskan
Corren
SVT

När har du avtjänat ditt straff?

Jesus sa "den som är utan synd kastar första stenen". Ingen kastade eftersom de som tänkt stena kvinnan till döds tänkte till att människor syndar. Dock finns det förlåtelse i Kristus, men det kan jag skriva om en annan gång.

Ser vi till det svenska rättsväsendet och våra domstolar och vad som gäller så är det att den som är dömd och fått sona sitt brott är fri, eller hur?

Så eftersom Håkan Juholt bekänt vad han blivit dömd för (tre fortkörningar) så vände sig journalistkåren (de som inte är med i journalistfacket?) mot Håkan Juholts särbo Åsa Lindgren.

Visst alla i en familj och släktningar m.m. granskas så det var väl rätt förutsägbart att tipsen skulle strömma in om brott som de i Håkan Juholts närhet gjort. Åsa Lindgren har sonat sitt brott, men jag förstår om m.u.f. som bedrev en smaklös smutskampanj mot Mona Sahlin, nu gör en extra kraftansträngning mot Håkan Juholt och den Socialdemokratiska ledningen. Detta för att de känner sig hotade.

Till dig Åsa Lindgren hoppas jag att du har överseende med journalisters grävande, och hoppas att du visste vad som väntade när Håkan Juholt tackade ja till att bli Socialdemokraternas ledare.

Aftonbladet
DI
Expressen
Expressen 2
SvD

Nu är det dags att ändra sig

Som jag påpekat förut så har Socialdemokraterna utsett och valt till ledande positioner på ett ganska slutet och lite konstigt sätt. Där ingen egentligen säger sig vara beredd att ställa upp om de inte får fråga från valledningen.

Visserligen förstår jag detta eftersom det är valberedningen som ska komma med ett förslag som kongress/medlemmar ska ta ställning till. Och visst har det funnits chans att "övernominera" om man inte är nöjd med valberedningens förslag.

Nu verkar det blivit tydligt och medlemmar inom Socialdemokraterna har förändrats så det är kanske dags att se om rutiner och stadgar så det blir en mer öppen beredning och nominering.

Carin Jämtin säger i sitt kongresstal
"Jag känner starkt att vi måste utveckla reglerna för hur vi väljer partivänner till ledande befattningar"

Det är dags att se över detta, och jag välkomnar en översyn över hur vi varit vana vid och hur vi ska kunna ändra för att bli mer öppna och få mer överblick över valen.

Något mer i hennes och Håkan Juholts tal är mycket positivt och varit något som vi eftersökt: Samarbetet med facket ska fördjupas.
"Jag kommer bjuda in ledningarna för LO, TCO och SACO för att diskutera hur vi kan ta del av deras idéer om hur fler jobb kan skapas och arbetslivet utvecklas. För oss kommer det vara helt centralt" Carin Jämtin: Expressen

Har varit kritisk till hur vissa inom partiet inte förstått processen och vem som föreslår vem, och försöker plocka mediala poäng. Har också sagt att jag är för en mer öppenhet. Detta har nu Carin Jämtin sagt sig vilja ändra, och jag är med på det tåget.

SvD

Vilka stolpskott till partivänner

Att skämma ut sig, och sitt parti med ett försök att få 10sekunders tv-tid och att visa upp sig och spela pajas för att få rubriker i media är inte något som ens jag skulle utsätta mig för, med risk för att dra det parti jag tillhör som har mina värderingar och ideologi i smutsen.

Detta stoppar inte Eduardo Padilla som verkar tro att Håkan Juholt enväldigt kört över valberedning och kongressombud.
Eller som Eduardo Padilla skriver i DD:
"Det handlar inte om Juholt , Jämtin som jag uppskattar"
Men ändå går du på när media står hos Håkan Juholt för att få lite uppmärksamhet.

Kan upplysa Eduardo Padilla att det är valberedningen som nominerat, INTE Håkan Juholt. Vilket också Håkan försökte förklara för dig. Om du inte skrikit så mycket kanske du hade hört det. Om nu Eduardo Padilla tycker att han inte vet något om Håkan Juholts politik, så kan till och med jag som är rätt ny i partiet förklara för Eduardo Padilla att Håkan Juholt har igår blivit vald till partiledare och utifrån det ska föra Socialdemokraternas politik med hans inflytande.

Kära Eduardo Padilla, du hade chansen att säga nej som kongressombud. Du hade chansen att föra fram och nominera en egen kandidat. Du säger att vi bör rotera på partiledarposten àla MP. Har du skrivit en motion om det till kongresser som varit?

Kontenta:
Eduardo Padilla har fel och osmakligt gått på en kandidat, gjort reklam för dalademokraten och sig själv genom att smutsa ner vårat parti. Håkan Juholt har accepterat valberedningens nominering. Så varför gå på Håkan som inte kan påverka mer än att säga ja eller nej till en kandidatur.

Jag är för öppenhet i partiet, men jag respekterar våra medlemmar och kongressombud, beslutna stadgar, värderingar och rutiner. Vill man ändra på dessa så får man motionera om det, inte göra bort sig och partiet i media, när man inte verkar veta hur en process går till.

Till Eduardo Padilla, är du nöjd med ditt tilltag att hoppa på Håkan Juholt som var den enda kandidaten som fanns?

Till Håkan Juholt, bra svar till Eduardo
"Käre vän! Det är nomineringstid i en timme till. Kandidera! Kör du också!"

Vicket FAIL Eduardo Padilla

Eduardos inlägg i Dalademokraten
Eduardo skämmer ut sig för lite "Fame"
SVT rapportering 18:36
Aftonbladet hänger på

Håkan detta behöver vi.....

Jag är glad att det löst sig med partiledare och sekreterare för Socialdemokraterna. Håkan Juholt och Carin Jämtin har jag förtroende för och hoppas att vi Socialdemokrater nu tar tag i våra liv och försöker få resterande invånare i Sverige förstå borgarnas sabotage mot våra skyddsnät och att grupper ställs mot grupper.

En sak skulle jag vilja att Håkan Juholt tar till sig. Visst kommer det upp senare på kongresser och tal, men ändå.

Kära Håkan.
Först vill jag gratulera dig och Carin till förtroendet att leda Socialdemokraterna in i en ny era. En framtid fylld av möjligheter.

Jag vill också skicka med en önskan.
IF Metall försöker få arbetsgivarna att tänka mer på det hållbara arbetet. Att arbetare ska kunna orka med och vara friska på sitt arbete även om man blir gammal.

Jag skulle vilja att Socialdemokraterna nu, genom riksdagen skapar förutsättningar och incitament till att skapa hållbara arbeten.

D.v.s. att riksdagen ser detta med hållbara arbeten som en förutsättning för att ha Sverige friskt och konkurrenskraftigt. Att få arbetsgivare och fack att sätta sig vid samtalsbordet för att se över arbetsorganisation för att just kunna få hållbara arbeten.

I dagsläget så är det svårt att samlas och komma överens om detta, men om riksdagen med Socialdemokraterna i spetsen skapar incitament för detta genom att locka arbetsgivarna med något, så får arbetsgivarna det svårare att INTE samtala och försöka se över arbetsorganisationen för att skapa hållbara arbeten.

Vi måste göra det attraktivt att se till människans hela livscykel och ingen "slit o släng mentalitet i arbetslivet.

Håkan Juholt, ta med dig detta och hjälp oss värna om våra arbeten och konkurrenskraft, men även våra kroppar och liv.

Hälsningar:
Leine Johansson
Aktiv IF Metallare och Socialdemokrat

IF Metalls plattform
Volvo som går mot strömmen
Nyheterna-Oskarshamn
Oskarshamns tidningen
Arbetsmiljöverket

Vad vilja IF Metall

Fick förmånen att intervjua Stefan Löfven vid hans besök på avdelningens årsmöte 24/3-2011. Jag ville ha lite svar kring tre frågor.

Vad menar IF Metall med hållbara arbeten och hur ska vi nå det.

Vad tycker IF Metall och då Stefan om valet kring Håkan Juholt och Carin Jämtin inom Socialdemokraterna.

Och vilken åsikt har IF Metall som företräder medlemmar inom rätt el-intensiva företag, om kärnkraften.


Se intervjun

Hillevis kärleksförklaring till facket

IF Metall reagerar starkt mot Regeringens förslag om en "Förenklad" Studieledighetslag. Så här skriver dom i ett inlägg på hemsidan :

– Regeringen talar sig varm för den svenska modellen, med återkommer hela tiden med förändringar i olika lagar som försvagar facket och försämrar för våra medlemmar, säger Carin Wallenthin.Detta är någonting som vi anser bör uppmärksammas mer så vi bad en anställd på IF Metalls Förbundskontor gästblogga och berätta mer:

Regeringen planerar att lägga ett nytt förslag på ledighetslagstiftning där studieledighetslagen ska ingå. Dom kallar det återigen för förenklingar när det i själva verket tydligt framgår att det kommer att drabba löntagarna och dom fackliga organisationerna hårt.

IF Metall är för kompetensutveckling, flexibilitet, omställning och trygghet, vi vill att våra medlemmar så fort som möjligt ska gå en facklig utbildning, för att få kunskap om sina rättigheter och skyldigheter.

Den moderat ledda regeringen vill att medlemmar ska vara anställda minst sex månader sammanhängande eller minst tolv månader de sista två åren för att få rätt att gå en enda dags facklig utbildning.

Detta i kombination med en borglig arbetsmarknad där allt fler får korta visstidsanställningar vilket kan innebära att det kan ta flera år för en medlem att få gå en enda dags facklig utbildning.

De vill även förlänga ansökan för att få gå en facklig utbildning från en dag till 2 månader. Alltså att du ska ansöka minst två månader innan kursstart för att gå en facklig utbildning.

IF Metall är för den Svenska modellen, där arbetsmarknadens parter löser detta, utifrån den lagstiftningen vi har idag. Vi som parter har inga problem och vi har heller inga direkta tvister om detta.

De vill också att arbetsgivaren ska ha rätt att skjuta på utbildningen i sex månader om utbildningen är längre tid än en vecka. Detta kommer att kraftigt försvåra fackets möjligheter att ordna och planera fackliga studier.

Att regeringen dessutom tar bort arbetsgivarens skyldighet att informera den fackliga organisationen om han avser att skjuta på utbildningstillfället kan inte ses som något annat än att regeringen återigen flyttar makten från löntagarna och deras fackföreningar till arbetsgivaren.Hon skickar även med en lista på befogade frågor som även vi på löntagarbloggen vill ha svar på :

Det finns många frågor att ställa till borgarna:

Varför ska ni försämra studieledighetslagen på detta sätt, de kommer att svara att proppen ännu inte är lagd, då säger ni att ni agerar och är arga på den lagrådsremiss som regeringen överlämnade till lagrådet den 28 januari 2010 och var tänkt att träda i kraft 1 augusti 2010.

Hur lång tid tycker du att man ska kunna vara visstidsanställd?

Hur många tycker du ska kunna vara visstidsanställda samtidigt?

Hur många får en längre anställning på 6 månader på ett företag idag?

Hur många går från ena arbetsgivaren till den andra med kortare anställningar?

Hur länge ska man kunna vara inhyrd på en arbetsplats?

Hur många får en fast anställning direkt idag?

Är ni för kompetensutveckling?

Hur fort tycker du att man ska ha rätt att få reda på sina rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen?

Hur många tvister finns det mellan parterna gällande facklig utbildning?

Varför laga nått som inte är trasigt?

Är det inte arbetsmarknadens parter som ska sköta detta?
Varför ska ni flytta över hela bestämmandet till arbetsgivarna?

Om ni kallar det för förenkling, varför undantar ni inte all utbildning som den fackliga utbildningen är idag?


Ställ de borgliga politikerna mot väggen – ifrågasätt och kräv att förslaget stoppas!

Paula Thunberg BertoloneNu har förslaget försenats och förhoppningsvis kan det uppmärksammas för att oppositionen och arbetsmarknadens parter få en chans att ställa sina frågor och få förklarat vad som egentligen blir enklare.


Länk till IF Metall här
Länk till LO "Regeringens förslag har fastnat igen" här
Radio P4 "Nytt förslag försvårar för facket här
Vimmerby Tidningen
Kaj Raving
Folkbladet
IF Metall Stockholm
Sydsvenskan

Detta inlägg kommer från Löntagarbloggen

alliansens tankesätt smittar


Nu kommer rapporter att ungdomar förväntas jobba gratis. Hur kunde det ske? Vad får en arbetsgivare att tänka tanken att få arbete utfört utan att betala för det?

Kan det vara så att den borgerliga alliansen har förändrat företagarnas syn på arbetskraft och då speciellt unga genom att ständigt försämra för arbetarna och "subventionera" ungdomarna. D.v.s. budskapet från den borgerliga alliansen är "ungdomar är mindre värda" eller?

Tycker att synsättet som borgarna har och nu företagarna anammar är sorgligt. Det började med att borgarna försatte arbetslösa och sjuka i en svår situation genom låg ersättning och svårare att få det. För ungdomarna sänkte borgarna arbetsgivaravgiften. Sedan tvingar man arbetslösa till Fas 3 som är ett annat ord för slavarbete. Vilket i sin tur gör att företagarna kan välja och vraka eftersom facket har borgarna också vingklippt genom sina avgifter.

Ungdomar är rädda att gå med i facket för att då inte få jobbet, och arbetsgivarna kan göra vad som helst eftersom ungdomarna blir av med jobbet om de "gnäller".

Detta mina vänner är arbetslinjen, den linje som läraren i spelet bakom Socialdemokraterna, sa att hon förordade istället för Solidaritet och välfärd för alla, även de som har fått otur i livet. Det kan hända dig med.

Ungdomar låt er inte luras, ni måste ta till er "löftet" att inte bjuda under varandra i lön för att få jobbet. Detta är löftet. Håller vi löftet står vi starka.

Gå med i facket idag och för att påverka mer av din vardag, gå med i Socialdemokraterna och börja slås mot orättvisorna. Tillsammans är vi starka.

Svt
LO
Bojkotta Mc Donalds

Tvångssterilisering moderaternas lösning?

Att sluta förvånas över borgarnas argumentation och medel för att nå resultat, går inte. Tänk er själva, hur tänker de som röstade på charlotte wachtmeister?

Svaret, eller rättare sagt förklaringen från borgarna till att kostnader för barn med särskilda behov ökat, är en konsekvens av att tvångssteriliseringen upphört.

Så vad vill charlotte wachtmeister?
Vill hon få hjälp med att få ner kostnaderna för barn med särskilda behov genom att införa tvångssterilisering igen? Om så hur kommer kd att ställa sig till det, eller kommer de fortsätta sälja sin själ till lägsta budgivare?

Så här förklarar Kommunstyrelsens ordförande Karl-Erik Kruse - Socialdemokraterna, lite skäl till att kostnader ökat för barn med särskilda behov: "Det jag tror mig veta är att vi blir bättre på att ställa diagnoser och bättre på att ge stöd."

Så borgarna är inte kapabla att styra ett land och se till allas bästa, utan måste peka ut grupper som ett visst land gjorde på -40talet för orsak till problemen. Känns tryggt att svenskar fortfarande röstar på borgarna.

Alliansfritt Sverige

Utbildad är inte garant för bra beslut

När Håkan Juholt blev nominerad som kandidat till partiledare inom Socialdemokraterna så började borgarna och deras tankesmedjor att kritisera utbildningsnivån.

Men som vi sett sedan 2006 så kan man som högutbildad trasa sönder ett samhälle och vara arrogant mot invånare i ett land. Vad sunt bondförnuft säger om ekonomi och arbetsmarknadspolitiska åtgärder som fungerar så gäller inte det när borgarna regerar. För borgare har utbildning dom.

Har själv fått förmånen att utbilda och ta hand om utbildningsförfrågningar från medlemmar. Vad jag lärde mig snabbt var detta:
Vi kan ha den bästa läraren, men du lär dig inget om du själv inte vill. Klara prov och få en fin examen är då heller inte en garant för att du förstått vad du lärt dig, utan mer en mätare på att du förstått vad andra försökt lära dig.

Krångligt, men nu till slut klämmen ;-)

Kontenta:
Utbildning för att leda ett stort parti eller ett land har enligt mig ingen betydelse. Jag tror att Håkan Juholt med Carin Jämtin är fullt kapabla att leda Socialdemokraterna. När vi får leda Sverige 2014 (eller förr nyval.nu) så vet jag att Håkan kommer att göra detta bra. Trots sin utbildning.

Sverige har styrts lång tid 1936-76 inklusive lite samregerade och klarat det bra. "Sverige hade inte förstörd industri" säger vissa, men det hade inte heller USA de har nu en massa fattiga, stora klyftor och sjukvård för privilegierade som Obama ville ändra på. Olika mål och medel mellan kapitalism och socialism ;-)

Andra bloggare SVT


Media: SvD, SvD2, Ab, Ab2, SvD, Ex, Ex2, Resumé, SVT, Barometern.

Bloggat: Magnihasa på ämnet

Dra allt i lååångbänk

Att göra fel är var människas rätt. dock så skiljer det på de som kan lära av sina misstag och de som hela tiden gör om dom. Sedan har vi den borgerliga alliansen som verkar vara ett kollektivt svar på dum dummare.

Kommer ni ihåg tågkaosen. vintern 2009-2010 och 2010-2011, de lovade och lovade. Utredde och granskade. Tv och all annan media skrek, och alliansen lovade. Vad har hänt?

Lite från Alliansfritt Sverige:
Infrastrukturministern vill utreda saker som redan utretts

KORTTIDSMINNE. Först sänker Catharina Elmsäter-Svärd anslagen till tågtrafiken. Sen blir det tågkaos. Sen tycker hon att läget är okej. Nu vill Catharina Elmsäter-Svärd utreda lösningar som andra utredningar redan kommit med. Någon som är förvirrad?

SMB:

För två dagar sedan skrev fem chefer och ansvariga för myndigheter med verksamhet lokaliserad utanför Storstockholm en debattartikel i DN om att vinterns tågkaos inte är samhällsekonomisk rimlig. Idag kom svaret från infrastrukturministern.

Catharina Elmsäter-Svärd skriver att hon känner igen sig i direktörernas beskrivning av tågkaoset och att hon delar deras oro. Men hon lägger sedan till att regeringen nyligen givit Trafikanalys i uppdrag att undersöka hur man kommer till rätta med problemet.

Att Trafikverket nyligen gjort just en stor utredning om tågtrafiken nämner Catharina Elmsäter-Svärd inte i sin debattartikel. Detta kanske beror på att den indirekt kritiserar henne. Den pekar tydligt på att alliansens budget för tågtrafiken (den som Svärd beskriver som "rekordstor") inte håller och att mer resurser måste skjutas till.

Att resurserna inte räcker till är kanske inte så konstigt. Tidigare har nämligen alliansen sänkt anslagen till tågtrafiken. De har också en finansminister som tycker att det är "fyra-fem gånger viktigare att investera i vägar än i järnvägar".

Ja, vi är också förvirrade. Vi kan inte förstå resonemanget.
----------------------------
Så vissa lär av sina misstag, vissa fortsätter göra om dom. Hur kunde borgarna överleva evolutionen är ofattbart ;-)

Aftonbladet
GP

Vi har också haft fel liknande Japans kärnkraft

Först måste jag skriva att jag bor runt 2mil från OKG, kärnkraftverket i Oskarshamn. Jag älskade att bada i kylvattenutsläppet som nu p.g.a. terrorrisk tagits bort från mig. Förspråkade linje 2 (var dock ung). Tycker vi borde bygga en fjärde reaktor, och gärna en utbildningsreaktor också i Oskarshamn.

Med det sagt vill jag också belysa den händelse som liknar den i Japan. Det hände 2006 i Forsmark och vid en översyn så uppgraderades O1 vid Oskarshamn.

Det finns många händelser som kan inträffa som slår ut kylningen och det finns flera redundanta system som ska förhindra att reaktorn inte kyls.

Här är berättelsen (från Wiki):
Incidenten i juli 2006

"I juli 2006 utfördes ett underhållsarbete av Svenska kraftnät i ställverket utanför Forsmark 1. En brist i arbetsrutinen gjorde att ställverket inte jordades vilket ledde till en kortslutning när strömmen slogs på 25 juli klockan 13:20.

Spänningstransienter fortplantades genom kraftverkets elsystem och under några sekunder varierade spänningarna mellan cirka 80 och 120 % av vad de ska vara. Reaktorns effekt reglerades automatiskt och omedelbart ner. Det slogs ut en del utrustning, bland annat aggregatbrytare, likriktare och växelriktare. Vid en sådan händelse ska kraftverkets egna redundanta elsystem ta över elförsörjningen.

Kraftverket har fyra dieselgeneratorer och batterier för att säkra tillgången på el i alla lägen. Men bara två av de fyra dieselgeneratorerna startade. Det räcker dock med att två av generatorerna startar för att strömförsörjningen ska vara säkrad. Efter 23 minuter startades de två återstående generatorerna manuellt. Även om reaktorn snabbstoppade så behöver den fortfarande kylning. Matningen av ström från batterier var också utslagen på grund av transienter och överspänningar. Detta ledde till att ett flertal viktiga säkerhetssystem, datorer och mätinstrument blev spänningslösa. Efter cirka 30 sekunder snabbstoppades reaktorn. Flera mycket viktiga instrument, till exempel för mätning av vattennivå i reaktorn slogs ut eller var inte tillförlitliga.

Statens kärnkraftinspektion klassade efteråt händelsen såsom "mycket allvarlig". Incidenten är klassad som en INES 2 (skala 0-7)[2], vilket betyder "Försämring i anläggningens djupförsvar (försämring i anläggningens säkerhetssystem)" och tillhör de tre lägsta nivåerna.

Den 1 augusti hävdade Lars-Olov Höglund i media att reaktor 1 i Forsmark varit nära härdsmälta. Kjell Olsson, utredare på SKI, erkänner dock senare att Höglund hade rätt när han sa att det rent tekniskt sett hade kunnat bli en härdsmälta. Man skall komma ihåg att härdsmälta ej skulle innebära samma konsekvenser som de brukar benämnas vid Tjernobyl där het ånga orsakade explosion utan endast att reaktorn skulle förstörts invändigt utan utsläpp av radioaktiva partiklar."

Kontenta:
Fel händer och vi kommer att få leva med det. Frågan är bara om våra kärnkraftverk är så pass tillförlitliga att vi kan leva med det?

Själv är jag för kärnkraft då alternativen är dyra, förstör miljön även visuellt. Tycker dock att vi borde hitta bra alternativ, men också energieffektivisera så vi på sikt kan göra kärnkraften onödig, och då avveckla dom.


Media: Exp DI GP, DN, DN1, Ab, Ab1, Ab2, Ab3, SvD, SvD2, SvD3, Ex, Ex2, Ex3, SVT.

Bloggat: Högberg JohanWesterholm och Peter Johansson och Mats Engström på ämnet

Vad är det borgarna inte fattar?

Reflekterar över debatten kring arbetsmarknadspolitiken som var för någon dag sedan. Märker och förstår när det gäller den politik borgarna för, att har man inte gjort rätt så är man som en åsna och fortsätter tills man kört ner Sverige i låglöneträsket. Eller det kanske är vad dom vill.

Ändrade lagar som gör arbetskraftinvandring (du får 27kr/h)(läs människohandel)mer lukrativ, jobbcoacher (healing m.m. kostnad: 1miljard), instegsjobb, Fas3 (du får 300kr/dag). Lägre arbetsgivaravgift för ungdomar.

Ja allt ovanför är ett misslyckande. Det leder till lönedumpning och arbetsgivare anställer inte personer för att det är billigt, utan att de är i behov av dom.
Hörde på ett radioprogram där man frågade Mc Donalds hur många de hade anställt tack vare den lägre arbetsgivaravgiften. Svaret var runt 4 000st WoW tänker man då eller? Skärpt reporter frågade då, "hur många har slutat på Mc Donalds" . . . Just det 4 000st alltså hade de inte anställt fler p.g.a. att det var billigare, utan pengarna de tjänar på detta går till aktieägarna.

borgarna som nu styr Sverige gör det till förmån för rika, kriminella (Rut, Rot, coach, fas3 fusk).

Hjälp oss göra Sverige varmare, där alla betalar skatt efter förmåga och får hjälp efter behov. Erkänn att det gick snett och hjälp till att få Sverige och Svenska folket på fötter igen.

Ylva
Jobb och utvecklingsgaranterade
Jobbcoacher aftonbladet
Expressen om hur lätt det är att bli coach
Fas3 som tvångsarbete
Högberg om Fas3

Äntligen Håkan, eller?

Kommer det att kuppas på S-kongressen? Finns det något storvilt som lurar bakom ridån? Jag hoppas inte det. Nu har valberedningen gjort en rekommendation på partiledare Håkan Juholt och partisekreterare Carin Jämtin till S-kongressen.

Ett team som jag både tror och hoppas på ska kunna samla styrkorna inför 2014. Vi behöver agitatorer och en balans i partiet, vi behöver gå tillbaka till det som ger oss styrka. Nämligen solidaritet med andra. Får individen bestämma är solidaritet en 20kr i en insamlingsbössa till Frälsningsarmén. Vi behöver en nationell solidaritet som också berör andra länder.

När jag nu hört presskonferensen kring Håkan Juholt och Carin Jämtin så märker man en skillnad på hur man svarar och vilka värderingar man har.

Jag tror dock fortfarande att Mona Sahlin inte fick chansen fullt ut, men man har ställt sina platser till förfogande och Håkan Juholt och Carin Jämtin har accepterat att bli nominerade.

Vi får se vad som händer på kongressen.

I förväg vill jag dock gratulera Håkan Juholt och Carin Jämtin till nomineringen och av de IF Metallare som var närvarande på vår träff då detta skede applåderade och en lättad stämning blev tydlig.

Aftonbladet

Johan Westerholm och Peter Högberg skriver även om detta på SvD idag.

Media: Ab, Ab2, Ab3, Ab4, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ex, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, SVT, SR, SRDagens Media, Mediavärlden, Östran, Barometern.

Bloggat: Martin Moberg och Annika Högberg och Alexandra Einerstam och MMK på ämnet.

Ett NEJ är ett nej, eller?

Leif Pagrotsky har som ni vet seglat upp som en kandidat till partiledarposten inom Socialdemokraterna. Nu har han blivit tillfrågad av valberedningen men tackat nej.

Men vi vet om vår historia att ett nej inte alltid är ett nej ;-)

Vi får se den fortsatta jakten på en partiledare. Dock finns det personer som öppet deklarerat att de kan tänka sig partiledarposten.

Hur detta fortsätter får vi läsa och höra om i medierna.

Högberg tackar ja
Expressen
DI
Aftonbladet
SvD

Lite om våra tidigare Nej: Expressen

Skrivet kring detta tidigare:

Media: Ex, Ex2, DN, DN2, SvD, Ab.Bloggar: Martin Moberg på ämnet.

Moderaternas "Nuggetspolitik"

Vi som bloggar och följer debatten förvånas över att alliansen fick ytterligare fyra år att sabba Sveriges samhällssystem och därmed välfärd är troligen känt. Men hur och varför kan inte väljarna se deras söndrande taktik?

En förklaring som också sagts förr är att borgarna gör allt i små steg. S.k. Nuggetspolitik. Små bitar som plockas en och en tills det är slut.

Därför är det på en så krånglig nivå att det är svårt att se konsekvenserna innan det är försent.

Exempel: sjukförsäkringsreformen som togs. Här sa borgarna att det är för att inte "lata" svensson skulle piskas till arbete. Vilket de som hande arbete tyckte var bra och så gick det som det gick med utförsäkringar och allt elände.

Exempel: Ny lag och olika ersättningar vid semester. Har någon reagerat mer än arbetarrörelsen? De som skadats på jobbet och är sjuka mer än ett år får ingen semesterersättning.

Sedan undrar du varför facken är politiskt knytna till Socialdemokraterna.

Nu är det ytterligare "förenklingar" på gång som innebär försämringar för oss.

"Förslaget innebär att en medlem kan behöva vänta i flera år innan han eller hon kan få gå en facklig utbildning. Regeringen kallar sitt förslag till förändring av studieledighetslagen för en förenkling, men i själva verket handlar det om en kraftig inskränkning av fackets möjlighet till inflytande och agerande."
IF Metall

Börja engagera dig NU innan det är försent. Media är borgerlig så du kanske ser en notis efter att beslutet är taget.

Löntagarbloggen
Camilla Wedin
Monica Åhlén
Tommy Olsson

Vad har alliansen gjort för kvinnorna?

Vi vill att alliansens vallöften innehåller en jämställdhetsanalys. Det är lätt för partierna att glömma bort den aspekten när de utvecklar sin politik
Nyamko Sabuni (FP) SvD

Vad säger ni om den?
Ganska klart att man inte gör som de säger, eller alla skyller på varandra eftersom de är allianspartier så "måste" de tillsammans bestäma och då kan ju faktiskt vilket stolpskott som helst göra uttalande utan att det får stora konsekvenser eftersom det går att ursäkta sig med "de andra ville inte".

Vad har vi för jämställdhet idag som regeringen haft fyra år på sig att genomföra. Eva Cox, moderatkvinnorna

Hon skriver:
"Vidare föreslår vi att ersättning för vård av sjukt barn ska vara möjligt att överlåtas till exempelvis mor- och farföräldrar eller någon annan."

Arbetsgivarverket säger:
"Överlåtelse av tillfällig föräldrapenning till annan person
En förälder kan överlåta sin tillfälliga föräldrapenning till en
annan person (t.ex. granne, far- eller morförälder) som i stället
för föräldern stannar hemma från sitt arbete för att vårda ett
sjukt eller smittat barn. Den som i stället för föräldern stannar
hemma och vårdar barnet får tillfällig föräldrapenning beräknad
på sin egen SGI."

Så mycket koll hade moderaterna kring detta. Att "strida" för redan befintliga förmåner kallar dom att slås för jämställdhet :-D

"Inom de branscher där flest kvinnor är verksamma – vård, skola och omsorg – är det svårt att starta eget. Det vill vi ändra på genom att ge kvinnor tillgång till en större arbetsmarknad och inte bara offentliga arbetsgivare som idag. Kvinnor kommer att få större möjlighet att påverka sina arbetsuppgifter och arbetsmiljöer. En bredare arbetsmarknad leder också till att kvinnornas löner kommer att höjas."
Om detta säger vi ILLA, hur ILLA!!!
Vad har allians regeringen gjort för att "främja" detta?
Jo de har infört RUT som gör att det startar låglöneföretag som importerar arbetskraft från andra låglöneländer och slår ut den kommunala verksamheten som därmed måste säga upp sina anställda. "Större möjlighet att påverka sina arbetsuppgifter och arbetsmiljöer" försök det med en privat låglönearbetsgivare.

"Alliansregeringen har bidragit till att utanförskapet minskat kraftigt, främst för kvinnor som därigenom fått större frihet. Vår ambition är att fortsätta enligt den linjen."

En mer desillusionerad människa får man leta efter. Eller som Aftonbladet skriver:
"Det är också berättelsen om ett samhälle som misslyckas. Jobbcoacher och handlingsplaner när det inte finns jobb att söka.
Den nuvarande regeringen valdes på frågan om utanförskapet. Den kommer att bedömas på just den frågan och på det som ännu för ett år sedan beskrevs som ”jobbpolitiken”. Och domen kan ­bara bli en. Politiken har misslyckats."
Aftonbladet

Detta är det som moderaterna har gjort för kvinnorna i Sverige. Nästa 8 mars då kvinnodagen firas så kanske det hänt annat. Men jag tror att regeringen idag är en lam försvarare av ett system som förpassar människor till permanent fattigdom.

Till er kvinnor kan jag bara säga, engagera er och kräv förändring

Lästips: Johanna Graf skriver idag i Expressen kring socialdemokraterna och jämställdheten.

Media: Ab, Ab2, Ex, Ex2, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, DN, DN2.

Bloggat: Peter Johansson och Peter Andersson och Roger Jönsson på ämnen.

Stereotyperna konsolideras kring ny partiledare


Är det klart nu?
En man som partiledare och en kvinna som partisekreterare. Nu jublar de stereotypiska personerna som vill ha en man som partiledare.

När jag hade förmånen att för en dag prata och vara med Mona Sahlin på turné så tycker jag att hon inte riktigt har fått en ärlig chans sedan hon blev partiledare.

Men visst är man högsta hönset så får man ta smällen oavsett om man fått en ärlig chans eller inte. Fler borde förstått efter valet, bättre sent än . .. . . .

Ett litet citat av Peter kring Ibrahim Baylan:
"Jag är inte förvånad och har länge ansett att han den vägen borde vandra då han som partisekteterare har ett tungt ansvar för valförlusten. Frågan är om de övriga i styret nu tar rygg på Ibbe och Mona?"


Media: Ab, Ex, DN, DN2, SvD, SvD2, SVT, SVT, SR

Bloggat: Peter Johansson och Mats Engström Staffan Lindström och Sebastian Stenholm och JohanWesterholm på ämnet.

Ungdomar och arbetslösa blåsta igen av reinfeldt & co

Regeringen vill ändra lagen så arbetsgivare ska få det än lättare att beordra övertid. Idag är det den enskilda individen som kan bestämma om han/hon vill jobba mer övertid än 150 timmar. Över 200timmar behövs dispens från facken (IF Metall).

Regeringen vill nu frånta individen och facken den möjligheten att neka övertid över 150 timmar.

Detta kommer då leda till ett högre övertidsuttag och därmed mindre behov att anställa. Alltså svårare att få ungdomar och arbetslösa i arbete och ytterligare försämra arbetsmarknaden för oss arbetstagare. Men det är borgarnas idé att arbetare ska vara glada att ha jobb och stå med mössan i handen. Därmed trycka ner lönerna.

SIF gjorde en undersökning 1999 som visade att den övertid de gjorde motsvarade 150 000 arbetstillfällen!!!! Detta vill regeringen (borgerlig) ska öka?!?!?


Hur reagerar de partier inom alliansen som värnar om kärnfamiljen? Hur kan man gå med på att arbetsgivare ska kunna tvinga sina arbetare att jobba mer övertid så de får mindre tid med sina barn?

Dock kanske jag ska säga tack till den borgerliga alliansen att de nu om inte förr kommer att skapa irritation bland de som redan har arbete. För arbetslösa, sjuka, pensionärer och ungdomar har de redan lyckats irritera.

Unionens chefsjurist ger jag inte mycket för heller. Kanske dags att sätta sig in i verkligheten Martin Wästefelt? Tror du på allvar att om en arbetsgivare behöver ett visst antal arbetare för att få produktionen att fungera är snäll och accepterar att ett barn ska hämtas på dagis kl. 15:00, när dagis kan vara öppna till 18:00, eller mer? Alltså tre timmar övertid, ring till dagis och säg att man måste jobba.

Tror du Martin Wästefelt att en arbetsgivare som ligger efter i produktionen på allvar ger en korp spelande arbetare ledigt? Vet inte vilka avtal Unionen har, men som Martin Wästefelt beskriver så är de en utopi för oss på golvet.

Dags för arbetarna att inse att arbetarlinjens borgare är ett skämt, och rätt stort sådant.

Har vi några facklig politiska ombud som lyfter denna fråga inom partiet?

Kaj Raving
Härnösands AK
E24
Lillkungen
IDG
Moteld

Naturligtvis har cheferna uppmärksammat detta :-)