Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Satsning på ungdomar eller Rikas plånböcker?

Den borgerliga alliansen hävdar att det saknas utrymme att hjälpa ungdomar hitta arbete och ge dom adekvat utbildning som företagen eftersöker. Nu presenterar Socialdemokraterna med Stefan Löfven och Magdalena Andersson ett förslag som skulle föra över vinsterna som företagen plockar ut genom sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar till att låta dessa pengar gå till bl.a. att utbilda ungdomar.

Vad är problemet?

Jo, företagen tycker att de både ska ha kakan och äta upp den, vilket vilken femåring i dagens Sverige är väl införstådda med INTE går. Och Regeringen Reinfeldt verkar i sin vårbudget inte ge något för att hjälpa ungdomarna, mer än 1 miljard mer till jobbcoacher som ska tälja mer guld med kniv.

Alltså att Socialdemokraterna nu presenterar en del av sin skuggbudget och då verkar göra mer än Anders Borgs stapplande steg till en ickebudget, visar bara på att Moderaterna har lämnat skeppet Sverige vind för våg på det kapitalistiska havet.

Socialdemokraterna:

Socialdemokraterna föreslår idag, som en del av den kommande vårbudgeten, att ett system med utbildningskontrakt införs. Syftet är att hjälpa unga till jobb och praktik, och att samtidigt betona det egna ansvaret för att göra sig anställningsbar genom gymnasiekompetens.
Kontraktet vänder sig till den som är arbetssökande, under 25 år och inte har fullgjort gymnasiet. Den som är ung och söker jobb erbjuds:
  • Jobb enligt "Västeråsmodellen" med avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid.
  • Praktik hos privata eller offentliga arbetsgivare samt studier på halvtid eller deltid.
  • Utbildning på heltid, vid komvux, yrkes-vux eller folkhögskola.
  • Ett särskilt studiestöd eller förhöjt studiebidrag.

Enligt de lagar och regler som finns idag villkoras ersättningar från det offentliga med att utbildningskontraktet fullföljs. Kontraktet ska både gälla nya insatser med jobb och praktik samt den befintliga arbetsmarknadspolitiken, t ex arbetsmarknadsutbildningen.


Media: Ex, Ex2, GP, eKuriren
Bloggat: Ringborg, HBTMartin MobergPeter Högberg

Andra länkat:
Dagens ArenaAbRoDArbetetSVTDIDN 123Sydöstran,HPSRNorrländska socialdemokratenCorrenSocialdemokraternaAb,VästervikstidningenSVT, SvdDagens ArenaDIAftonbladet,UNTNT,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar