Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Utanförskapet var 21,5% enligt RUT 0908


SVT påstod 9/6-10 att utanförskapet har minskat under den här regeringen. Detta är fel, och det av följande skäl:

Man använder inte den definition av utanförskapet moderaterna gick till val på. Anledningen till att man inte gjorde det är förmodligen för att moderaterna raderat informationen. För den nyfikne finns informationen här.

Utanförskapet är ett minst sagt vanskligt begrepp som Moderaterna uppfunnit för att skapa en bild av att fler står utanför samhället än vad som faktiskt är fallet. 2006 kunde man med hjälp av detta begrepp påstå att arbetslösheten var 21%, vilket får anses något högre än den verkliga siffran 6,1%. Dessa skyhöga siffror har också plockats bort från Moderaternas hemsida.

Grovt draget är utanförskapet en sammanslagning av alla de människor som får någon ersättning från något trygghets- och socialförsäkringssystem. Två personer som pluggar spanska i ett halvår räknas alltså som en person i utanförskap, medan en uteliggare med så kallade drogögon mitt i ansiktet inte gör det. Gör man sig av med trygghetssystem så blir det färre som använder dem och då befinner sig också färre i utanförskap.

Definitionerna skiftar något beroende på vilka grupper man räknar in. Det är därför Moderaterna såhär i efterhand hävdar att utanförskapet 2006 låg på 951.496, 1,1 miljoner (enligt socialförsäkringsutkottets ordförande Gunnar Axén), 1,2 miljoner, en och en halv miljoner och 1,7 miljoner. Därtill företräder nuvarande statssekreteraren Sonnegård en sjätte definition med oklart resultat.

SVT:s granskning blir då något undermålig då man helt saknar vettiga referenspunkter. Vad vi däremot vet är att arbetslösheten har ökat till 9,8% och befolkningen har vuxit med 308.000 personer. Får man detta till att fler är delaktiga i samhället så är det fel på definitionen.

Riksdagens Utredningstjänst har gjort en sammanställning enligt Moderaternas ursprungliga definition med ett mindre smickrande resultat.

Denna text är hämtad från Alliansfritt Sverige

Rösta på Socialdemokraterna 19 september

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar