Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Nya Bidragsregeringen 2.1

Tycker att Alliansfritt Sverige gör en bra faktakoll så den måste bara spridas vidare ;-)
----------------------------------------
I helgen fick vi en presentation skickad till oss av socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén, en av arkitekterna bakom de nya sjukrelgerna.

Alla slides kommer från Axéns presentation på Moderaternas konferens i helgen och finns att ladda hem på hans hemsida [ppt].

Ett axplock:Den här jämförelsen kan inte göras eftersom olika länder redovisar sjukskrivningar på olika sätt. Hur man mäter sysselsättning och hur socialförsäkringarna är utformade skiljer sig också så mycket att det inte går att jämföra. Och det är klart, i Honduras finns ingen sjukförsäkring. Där är ingen heller sjukskriven.

Värt att komma ihåg här är att de ökade sjukrivningarna som skedde runt sekelskiftet berodde på förlängda sjukskrivningar, inte fler. Detta till följd av ett blocköverskridande beslut som resulterade i sämre rehabiliteringsinsatser.

Källor på detta: Kollega | Sydsvenskan | SvD | Björn Johnson |
Det Axén säger är alltså att det är strunt samma om du är frisk eller sjuk, du ska söka jobb. Men vänta, det kommer mer. Sveriges Radio:
”De som en gång har utförsäkrats från sjukförsäkringen och sedan fått tillbaka sin sjukpenning fortsätter att prövas om och om igen, trots att Försäkringskassan redan har slagit fast att de utförsäkrade inte har någon arbetsförmåga.”
Denna slide kommer alltså precis efter den föregående, som säger att ”Försäkringskassan tar inte ställning till om man är frisk eller sjuk - utan om man har arbetsförmåga”. Axéns presentation skulle må bra av att hänga ihop.

Vad beträffar oskälighetsprövningen: Det blev lite jobbigt efter att ett par hundra "enskilda fall" uppmärksammats i media. 2009 skapade regeringen därför en oskälighetsprövning för att slippa de här medialt riktigt jobbiga fallen. Inspektionen för Socialförsäkringar konstaterade i sin rapport härom veckan att den prövningen har gjorts en enda gång.
Uttalanden från Läkarförbundet och den nationella försäkringssamordnaren i tidningen Kommunalarbetaren i höstas:
”Vid årsskiftet genomförs en förändring i det tysta som kan få stor betydelse för många sjukskrivna. Då tar Försäkringskassans handläggare helt över bedömningen av sjukas arbetsförmåga.
– Läkarna kan inte längre skydda patienterna, säger en kritisk ordförande för Läkarförbundet, Marie Wedin.”

[…]

”– Läkarna ska inte uttala sig om arbetsförmågan, det ska våra handläggare göra, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare. Syftet är att bedömningarna ska bli mer i enlighet med den nya sjukförsäkringen.”
Alternativ verklighet: Var femte som har socialbidrag är sjuk. Och var tionde utförsäkrad får socialbidrag. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) tycker det är positivt - ”nio av tio behöver inte socialbidrag”.

Det ska kommas ihåg att socialbidrag får man bara när man inte har några tillgångar och ingen partner med inkomst.

Det kan tyckas att ett parti som investerat hela sin trovärdighet i kampen mot bidragslinjen borde reagera hårdare mot ökat bidragsberoende.
TCO [pdf] beskriver de 17 miljarderna:
”Efter kontakter med departement, med försäkringskassa och arbetsförmedling visar det sig att den största delen av satsningen på 17 miljarder kronor avser ersättningar, det som individerna får i aktivitetsstöd i stället för de ersättningar från sjukförsäkringen som samtidigt upphör

[…]

Totalt sett verkar bara en liten del av de 17 miljarderna vara destinerat till insatser som kan kallas för rehabilitering […] Vi kan inte finna några medel alls inom ramen för de 17 miljarderna som är avsett för medicinsk rehabilitering”
Och som en bonus. Karolinska Institutets granskning av den rehabiliteringsgaranti regeringen uppfunnit konstaterade följande:
”det [visar] sig att de som deltagit i projektet är precis lika mycket sjukskrivna som de som inte deltagit.

[…]

I vissa fall har rehabiliteringsgarantin till och med försämrat situationen. I sju av tolv undersökta landsting har de som deltagit i projektet blivit sjukare än de som inte deltagit.”
Varsågod!

Källa: Alliansfritt Sverige
--------------------------------------------------------------------------------

Annat:
Svt-Debatt
Aftonbladet-Debatt
SvD
Aftonbladet
Svt
Svt-Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar