Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

LO en maktfaktor?

Sitter just i detta nu på tåget till LOs 27 kongress som kommer att pågå i dagarna fyra. Det har varit lite oroligt i leden sedan IF Metall förra året gick ut med Karl-Petter Thorwaldsson som IF Metall ville se som ordförande efter Wanja Lundby-Wedin.

Mycket har hänt sedan det utspelet

Håkan Juholt som då var partiledare har efter mediadrevet slutat och efterträtts av Sefan Löfven. Nu är det så att Stefan Löfven och Karl-Petter Thorwaldsson är gamla IF Metallare och då börjar vissa dra åt sig öronen. "IF Metall får för mycket inflytande", men är inte det positivt för alla om ett fackförbund som faktiskt näringslivet och politiker från alla led lyssnar på, går fram och sätter agendan.

"Fackligt och politiskt måste skiljas åt" den som säger det vet inte om sin historia. Facken m.fl. bildade Socialdemokraterna. Det var så att Socialdemokraterna var i begynnelsen som LO är idag för förbunden.

Arbetarna förstod redan då att för att få bättre villkor och ha en jämlik arbetsmarknad måste arbetarna engagera sig politiskt för att kunna få igenom lagändringar och därmed jämna ut spelplanen och kunna förhandla fram bra avtal.

Se bara idag när borgarna sitter vid makten och gör ungdomar till daglönare och de kan vara visstidsanställda 0-24månader. Innan med en Socialdemokratisk Regering hade vi 1-12månader. Eller våra kamrater som blivit arbetsskadade eller långtidssjuka och blir utförsäkrade. Då krävs det starkt fack och hög organisationsgrad för att försvara det som man har och förändra det som är dåligt idag. Lagändringar eller som Fredrik Reinfeldt säger "förenklingar" slår mot facken underifrån eftersom vi inte har majoritet i Riksdagen som stiftar lagar och då genom Socialdemokraterna som vi ska samarbeta med.

Det är dags att sluta leden och stå enade mot orättvisorna i samhället!!

Media: FokusEkotAbExEx2DiEkot2, Ekot3SvdSvd2, Svd3, Svd4DnDnSydnyttDagenSkånskanNSKGPLTeKuriren, Svt, Svd, Arbetet, Svd, SvdDN, GP, Svt, UNT, eKuriren
Inlänkat: Arbetare förena eder, Arbetare vakna
Bloggat: Göran
Annat: Nya LO-toppen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar