Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Rött ljus för TV4 i faktakollen

TV4-nyheterna lyfter just nu en fråga om den utvisningshotade pizzabagaren Hüseyin Kizilca som påstås ha tjänat 216 kronor för lite och att det är därför som Hotell & Restaurangfacket inte ger rekommendation att han får stanna i Sverige. Uppgifterna har de enligt egen uppgift fått från arbetsgivarorganisationen Företagarna. Ursprungligen kommer nyheten från Nerikes Allehanda den 23:e april och redan då bemötte HRF dessa felaktiga uppgifter i pressmeddelandet "HRF hade inget att anmärka på när det gäller pizzabagaren i Vedevåg".
I december 2011 återkom arbetsgivaren med en ny ansökan där pizzabagaren erbjöds 21 000 kronor i månaden. Vid det ansökningstillfället hade HRF inget att erinra. Varför Migrationsverket inte har valt att väga in detta i sitt beslut vet vi inte. Detta framkommer inte i Nerikes Allehanda och tidningen har i våra kontakter med dem avböjt att ta in en rättelse. Vilket beslut Migrationsverket fattar efter att vi lämnat vårt yttrande vet inte vi. Som fackförbund har vi ingen fortsatt del i processen. Om verket fattat beslutet att avslå ansökan trots att vi uppgett att han erbjudits avtalsenliga villkor är det ytterst märkligt. Vi beklagar djupt att processen har drabbat en enskild person, som är extra utsatt som asylsökande. Vår förhoppning är att Migrationsverket omprövar sitt beslut.
Att Företagarna gärna gör det här till en "Go home-fråga" såsom skedde med Laval, det är inte förvånande. Men att det blir ett nyhetsinslag i TV4-nyheterna, som så ensidigt tar ställning i frågan. Det tyder på bristande faktakontroll. 


Blogg: Löntagarbloggen

3 kommentarer:

 1. Såvitt jag förstår handlar detta om arbetskraftsinvandring utanför EU/EES. Har Sverige brist på pizzabagare? Svaret är nej. Hoppas S står fast vid att strama åt den ohejdade arbetskraftsinvandringen utanför EU/EES samtidigt som vi har massarbetslöshet i landet.

  SvaraRadera
 2. Leif:
  Det handlar inte om att "strama åt" det handlar om att värna den som kommer hit att personen behandlas väl och att arbetsvillkor och lön inte dumpas för andra. Därför behöver både arbetsgivare och arbetstagarpart ha ett inflytande över processen. Såsom det är nu är det lagstadgade ojämlika maktförhållanden mellan de olika parterna. Arbetsgivaren tar in, Migrationsverket beslutar om tillståndet och Facket får stå som remissinstans däremellan utan inflytande.

  SvaraRadera
 3. Vi behöver en kontroll så inte arbetskraftsinvandringen utnyttjas av oseriösa "företagare". Vilket har blivit ett problem som den borgerliga alliansen inte verkar vilja backa på

  SvaraRadera