Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Ett rött Europa bra för samhället

Det är dags för arbetare, arbetslösa, sjuka att vakna runtom Europa. Högerregeringar går till froontalangrepp mot folket genom att tvinga igenom lönesänkingar och montera ned välfärd.

Högerangreppet har främst riktats mot de svagaste länderna. Nödlånstrion Grekland, Irland och Portugal har drabbats värst. I de anpassningsprogram som dessa länder tvingats acceptera i utbyte mot EU-lån har lägstalöner sänkts, anställningsvillkor urholkats, kollektivavtal monterats ner och fackföreningar uteslutits från förhandlingar. Försämringarna har drivits igenom under utpressningsliknande former där nationella aktörer inte haft mycket att sätta emot.

Processen har varit oacceptabel i två avseenden:
Processen har haft en tydlig inriktning på att försämra löner och arbetsvillkor. Väldigt lite har handlat om åtgärder som faktiskt skulle kunna få arbetsmarknaden att fungera bättre. Vissa reformer är motiverade i dessa länder. På sina håll finns det skrå- och pensionssystem där justeringar är nödvändiga. Att hitta konstruktiva lösningar i dessa frågor har dock endast haft en undanskymd plats på agendan. Högertanken verkar vara att Europa ska konkurrera med låga löner och dåliga villkor. Det är helt fel väg att gå. Det skulle bara försämra välstånd och välfärd. Vad Europa måste konkurrera med är kunskap.
Processen har styrts från Bryssel. Så får det inte gå till. Alla förändringar på arbetsmarknaderna i EU-länderna måste genomföras under kontrollerade former där de nationella parterna har huvudansvaret och där EU-nivån avstår från att lägga sig i. Löner, avtalsbestämmelser och förhandlingsformer är ingen EU-kompetens.

Det går inte än gång till att ligga på soffan 2014 när det är dags för val till EU. 2009 röstade "folket" in borgare som nu visar sitt rätta jag genom att de slår på redan de som ligger ner. och val i Sverige där borgarna med rop på sänkta löner är deras melodi för att trygga jobben, istället för som företagen har behov av nämligen utbildning och bättre företagsklimat.

Media: DArena, DN, 2, 3, 4SvD, UNT, Ekot, GD, Svt
Blogg: Högberg, Högberg2
Annat:

Gammal länkat:
Media: ABABABDNDNExpSvDSvDSvDSvDSVT 123456SRNyhetskanalen 123456DN 1234UNTSydsvSvD 12E24DI 1,2
Bloggat:  Thomas Böhlmark och Martin Moberg (som jag solidariskt lånade medialänkar av) på ämnet.
Media: AbSvDSRSydöstranArbetarbladetVästerbottens folkbladSVT 123DN 1,23SvDDTDIFolkbladetVLTVBKAb 12Expr
Bloggat: Lena Sommestad, Roger JönssonJonas SjöstedtTord Oscarsson och  Martin Moberg som ger ett annat perspektiv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar