Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Valfrihet inte samma som frihet, TCO

Nu gör en efter en populistiska utspel kring vinster i välfärden. Många vill inte ha vinster i välfärdssektorn och vissa talar varmt för den numera berömda "valfriheten". Eller för att citera TCOs ordförande Eva Nordmark på frågan från Aftonbladet, vad händer om det blir ett vinstförbud?
"Jag kan känna en oro för att valfriheten bli sämre."
"Jag har svårt att tro att medlemmarna i TCO skulle tycka att det var en attraktiv politik att förbjuda vinster i välfärden. De vill kunna påverka och välja för att få den bästa vården och skolan."

Är det så Eva Nordmark att kvalité, effektivitet och resurser till nära och kära är lika med valfrihet? Skolinspektionen har stängt flera friskolor och granskar eftersom det finns stora brister och utnyttjande för att maximera vinst.
"Nästan alla kontrollerade skolor som saknar bibliotek är friskolor."
"Umeå kommun betalar nästan 900 000 kronor om året till de fristående skolornas skolbibibliotek. Men trots ersättningen saknar många skolor fungerande skolbibliotek. "
Angående privat eller offentlig omsorg, då jag utesluter det mesta kring debatten om Carema och Attendo.
"Jag hoppas att rapporten ska ge en signal till de som jobbar inom äldrevården att de gör ett jättebra jobb, oavsett om man jobbar på ett privat eller ett offentligt drivet boende"
Om det nu inte finns någon skillnad i vården varför ska det då finnas valfrihet och massa pengar går till riskkapitalister och de som vill tömma vår välfärd på pengar?

"Som skattebetalare betalar du lika mycket för fristående som kommunala skolor, men i friskolorna går en del av dessa pengar till vinst istället för till lärarlöner och lokalkostnader."
Storstad

TCO i all ära där "Utredarna" gör ett mycket bra arbete och TCO rapporter hit och dit ger mer liv i debatterna kring arbetsliv och samhälle, men att göra utspel om att valfrihet är lika med frihet (underton) är lite snett.

Skickar med ett citat från Björn Anderssons blogg om valfrihet:
"Det kan ju låta bra att vi som medborgare har många valmöjligheter, och att vi själva får bestämma över våra liv. Föreställningen om individens valfrihet kommer inte ensam. Ett misslyckas i våra val ligger nämligen också ansvaret hos oss själva, för sjukvården, för miljön, för fattigdomen. Problemet är att idag förväntas vi som individer söka privata lösningar på det som i grunden är kollektiva och politiskt konstruerade problem. Individens frihet är för mig en illusion. I slutänden så blir det kvalitén och kostnader för välfärden som individen får betala. När det politiska ansvaret privatiseras så privatiseras även ansvaret."
Media: AbSvt, 2P4, EkotSvD, 2
Blogg: Björn, Storstad
Annat: TCO wiki
Inlänkat: Känner ni någon som har barn hos EDICON?Gräset är kanske inte så grönt på andra sidanForskare: Privat välfärd inte effektivareCarema, ett exemplariskt företagRiskkapitalister samhällsbärarna #1Lööfs totala arrogans mot äldreAlliansens valfrihet utarmar samhälletFri konkurrens betalas av folket

Gammal media:
Media: Ny SvdNy Svd2Ny EkotNy AbExNytt24SvdSvd2SvtNkNtSkånskanGpDnDn2NSDMetroEkotAlliansfritt SverigeNytt24NyheternadirektNyhetspressenSvdSmpNtFbCorrenEkot Ekot, Rapport, GP, ekuriren, Ex

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar