Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Sjuka LEAN

Många blir förvånade att trots Regeringens åtgärder genom att kasta ut sjuka från vår gemensamma sjukförsäkring och jakten på "fusk" så ökar sjukskrivningarna.

Ett av grundfelen är slimmade arbetsorganisationer som gör arbetare mer stressade och även får svårare att styra och äga sin fritid. Genom att vid ökad efterfråga så används övertid istället för att anställa. Inte för att det är krångligt eller dyrt att bli av med anställd personal, utan för att maximera vinst och och klämma ur de sista vinstdrivande droppar ur arbetarna.

LEAN är en metod som kom på 90-talet till Sverige. Ett tankesätt som gjorde att vi idag har hög arbetslöshet då vi producerar mer, fast med mindre personal. Ett tankesätt som gjort att i Japan där det har sitt ursprung har tio tusentals dött p.g.a. Karoshi alltså död genom överarbete.

Hållbart arbete är något som driver Stefan Löfven och Socialdemokraterna. Att vi ska kunna jobba fram till pension och därefter. Det borde vara en självklarhet, men titta på de olika arbetsplatserna där LEAN nu implementeras även i den offentliga sektorn allt för att minska kostnader då skatteintäkter sjunker för att vi fått jobbskatteavdragen, RUT, ROT, sänkt moms, och finanserna sinar för kommuner och landsting. Dags att tänka om kring skatter och avdrag, eller hur?

Film från SVT om Karoshi

Media: Ab, Arbetet, TCO, DN, Sunt Liv, AMV, Skånskan, Transport
Blogg: Engelsk text förklarar Karoshi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar