Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Hur man piskar arbetslösa och sjuka

Regeringen har alltså medvetet strypt trygghetssystemen i tron att det ska tvinga ut folk i arbete. Det har fungerat sådär, kan man säga. Rentav dåligt. Att hälften av alla socialbidragstagare enbart är arbetslösa är självklart ett kolossalt underbetyg till regeringens socialpolitik.

Hur reagerar de då på det? Jo, genom att toppstyra myndigheterna. Nyligen tillsattes en utredning som ska "analysera hur socialtjänsten följer upp och kontrollerar att den som söker ekonomiskt bistånd uppfyller kraven att stå till arbetsmarknadens förfogande".

Regeringen vill alltså sätta press på socialsekreterarna så att de sätter press på socialbidragstagarna.

För säkerhets skull tillsätts också en utredning om Arbetsförmedlingen. Den ska "analysera hur styrningen kan utvecklas för att säkerställa genomslaget av regeringens politik".

Man kan ana regeringens frustration bakom utredningsuppdragen. Det kan ju inte vara reformerna det är fel på. Det måste vara myndigheterna. "Vi måste styra dem hårdare."

Men allvarligt talat, spelar det någon roll från vilket trygghetssystem man får sin försörjning? Jo, det spelar roll. Tvärtemot vad regeringen ofta vill påskina är det stor skillnad mellan att få pengar från en försäkring man betalat en avgift för och att beviljas ett behovsprövat bidrag. Fråga den som tvingas vända in och ut på sitt liv på socialkontoret för ett månadsstöd på 3 880 kronor.

Fredrik Reinfeldt brukar ofta prata om skillnaden mellan arbetslinjen och bidragslinjen. Men det är hans regering som har gjort hundratusentals svenskar beroende av socialbidrag - av fel skäl.

Socialbidrag ska vara en sista utväg. En tillfällig lösning för den som inte kan försörja sig på annat sätt. Så var det tänkt. Men så fungerar det inte. Sex av sju får försörjningsstöd av fel orsaker. Det kan bero på:
  • Att deras a-kassa är för låg.
  • Att lönen inte går att leva på.
  • Att de är sjuka men inte får sjukpenning.
  • Att de har barn men ingen barnomsorg.
  • Att föräldrapenningen är för låg.
Sex av sju mottagare av försörjningsstöd skulle inte behöva gå till socialkontoret om samhällets övriga skyddsnät fungerade. Nästan alla har hamnat fel.

Ovanstående text är från LT Östersund skrivet av Tord Andersson

Det är dags att förpassa bidragsregeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen till historien.
Gör din röst hörd rösta i valet 2014


Media: DB, LTZ
Blogg: Moberg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar