Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

100k per anställd i subvention


Är det vettigt att vi ska dra in på paraplyer till de som står i ösregn för att subventionera jobb? Nu pratar vi inte om tusen lappar, inte heller om 10 tusen, utan om 100 000kr/jobb. Och då är jag snäll. Troligen ligger summan väldigt mycket högre.

Igår släppte Arbetarrörelsens tankesmedja en analys av just RUT och ROT:
"i år kommer att kosta skattebetalarna närmare 20 miljarder kronor. Kan jämföras med att hela polisväsendet 2011 får kosta 19,7 miljarder."

Förut har Almegas rapport som var FEM ÅR gammal varit grund för Konjunkturinstitutet. Detta visade att RUT inte kostade skattebetalarna något. Vet inte, men fanns RUT avdragen för fem år sedan? ;-)

Eller som en vilseledd person skriver i Kommunal Arbetaren:
"Vänsterblocket glömmer nämligen att många människor har fått riktiga jobb."
Min uträkning av 100k är Byggnads medlemmar plus 100% -20000 (enklare att räkna). Rut nissarna får räknas in i detta då det rör sig om enligt Almega 12 000 totalt och hälften skulle försvinna om RUT togs bort. Mindre än man tro?

Dock vet jag att Både RUT och ROT är en stor arbetskraftsinvandring som gynnades av att Alliansen tog bort kontrollerna kring detta. Men det var ju arbetslösa Svenskar som skulle ut i arbetet, eller?

Sedan säger många som Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund och alla andra kapitalister, att RUT gjort svarta jobb vita. Vill bara se på byggsidan där vi haft ROT rätt länge, vilket inte var avsikten när idén skapades. Utan för att stimulera vid lågkonjunktur (inte statiskt tillstånd) att inom byggbranschen är det fortfarande mycket svart jobb, till och med stora företag inom detta frågar köpare om de vill ha det svart eller vitt.

Räkneexempel från Viktor Tullgren:
"RUT ger möjlighet för ett avdrag om 50 procent av kostnaden för en köpt tjänst. Så om jag i dag köper en städtjänst, stryktjänst, tvättjänst eller liknande för låt säga 390 kr, vilket mottsvarar priset för en timmes städning hos företaget Hemfrid, så kommer jag att betala 195 kr, övriga 195 kommer betalas av övriga skattebetalare.

Med en kostnad på 390 kr betyder detta att 78 kr utgörs av moms. Företaget får alltså in 312 kr. Om vi antar att materialkostnader och liknande är relativt låga för den tjänst jag köpt så kommer de mesta av dessa 312 kr att betalas ut som lön för den som utför tjänsten. Idag ligger arbetsgivaravgiften på 31,42 procent vilket betyder att om hela detta belopp på 312 kr är anställningskostnader så kommer 75 kr att utgöra arbetsgivaravgiften. Därmed kommer 237 kr betalas ut som lön. Om vi antar att vår städare bara betalar kommunalskatt, och vi ignorerar sådant som jobbskatteavdrag och fribelopp, så kommer 75 kronor av dessa 237 att betalas in i skatt. Av mina 390 kr så hamnar alltså 162 kr i fickan hos min hushållsnära tjänst."


Arbetarrörelsens Tankesmedja
DI
Skrämsel propaganda SvD
Sourze

Media: SvD, SvD ledarbloggen, DN, DN2, Ex, e24, DN
Bloggat: LO-bloggen, Högberg skriver kring detta.

2 kommentarer:

 1. Så fel det kan bli ...

  Nu är det som så att en andel av de som arbetar med RUT tjänster tidigare var arbetslösa och/eller arbetade svart.
  En arbetslös kostar samhället rätt mycket pengar, denne betalar inte netto någon skatt utan belastar samhället med kostnader,
  dels direkta för sitt uppehälle och dels indirekta för våra olika system med åtgärder. Avslutningsvis betalar den arbetslöse
  givetvis inte in några som helst sociala avgifter (t.ex för sin framtida pension etc).

  Vi kan grovt räkna att en arbetslös kostar 400000:- eller mer om året för samhället.

  Det betyder att den som är arbetslös men istället börjar arbeta med ett RUT jobb bidrar med pengar till staten.
  Istället för att kosta pengar så betalar denne skatt, sociala avgifter och försörjer sig själv.

  Detta innebär att om ett visst antal nya RUT jobb skapats sedan reformen så går hela reformen med plus för samhället och
  då räknar vi bara rent monetärt på det, till detta kommer att människor kommit in i arbetslivet, att tjänster utförs
  som kanske inte skulle gjorts annars eller görs av RUT arbetare så att de som anlitar RUT kan arbeta extra med det de är bra på
  eller få mer tid över till barn etc...

  SvaraRadera
 2. Sant om det nu bara var arbetslösa de anställer. Jag hade inte gjort det om jag var girig företagare. utan anställt billig baltisk personal genom den numera lättvindiga arbetskraftsinvandringsreglerna (långt ord :-))

  SvaraRadera