Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Demokrati tenderar att lamslå beslut..

Är det något som vi svenskar har värnat om så är det just vår rätt att rösta och på så sätt påverka inriktningen av de politiska besluten.

Men hur kommer det sig att unga att var fjärde ung kan tänkas styras av en diktator? Är det det p.g.a. att det är för lite utbildning hur ett samhälle styrs och hur vi som individer kan påverka genom att engagera oss och/eller rösta en gång vart fjärde år? Har skolan gjort politik och samhällskunskap tråkigt?

Hur tänker vi när unga i samma undersökning säger att de kan tänka sig rösta på en kandidat som ger dom pengar eller gåva som tack? Nu är det 7% av de unga som kan tänka sig sälja sin röst, så hur tänker ungdomarna då?

Ska vi inom Socialdemokraterna bli fundersamma när unga kan tänka sig sälja sin röst, troligtvis till högstbjudande. Vi vet att vissa moderaterna vid deras provval gav pengar till de som gav sin röst på dom.

Hur blir det nu när alliansregeringen sänkt reservationslönen från 16 000kr till 8 000kr och invånare i Sverige blir fattigare och rika blir rikare. Kommer de fattiga att mer enkelt sälja sin röst vid valet 2014 och är det något som sittande regering kommer utnyttja?

Ett välmående solidariskt samhälle, med devisen skatt efter förmåga och bidrag efter behov gör samhället immunt mot "mutor" och korruption, mer än ett sönderslaget samhälle med stor spännvidd mellan fattig och rik.

Vilket samhälle vill du ha?

Rösta på Socialdemokraterna vid valet 2014

P.s. rubriken är hämtad från Janne Josefssons intervju med Radetzki, dock inte i detta klipp.

Media: Rapport, DN, SvD, AB, 1, 2, 3, Exp, 1, SKD NSK HD GP

4 kommentarer:

 1. Tusentals människor går ut i protest mot FRA:s massövervakning.

  Regeringen driver igenom den ändå. De säger 'alla tjänar på om debatten lägger sig' av alla fullkomligt häpnadsväckande antidemokratiska grejer man kan komma på.

  Löftena om förbättringar av lagen visar sig två år senare vara tomt prat (lögn, med ett annat ord).

  Tusentals protesterar igen mot privatpolislagen IPRED, i samband med Pirate Bay-rättegången. Vi får IPRED ändå, och senare visar det sig att USA hotat 'svartlista' Sverige om man inte gör något mot piratverksamheten. Man får lite uppskov eftersom ingen vill se Piratpartiet synas i debatten innan valet (wikileaks).

  Vid båda tillfällen står MUF OCH UNG VÄNSTER TILLSAMMANS vid protesterna.

  Noll förändring. Debatten dödas, för gammelpartierna tjänar på om debatten handlar om jobben.

  Sedan nu senast Påskuppropet. En massa artiklar i tidningarna i två dagar, sedan - störssta möööööjliga tyssssstnad.

  Varför är ungdomar inte imponerade av demokrati, tror du?

  SvaraRadera
 2. Vi behöver göra oss av med dagens fossiliserade partisystem, i realiteten ett tomt skal som står kvar därför att det stöttas på konstlad väg, genom mediamonopolism, journalistik, parti- och presstöd. Och förstås genom att inga andra än politiska partier har rätt att bedriva politik.

  Demokrati kan över huvud taget inte vara någonting man överlåter till en kår av professionella yrkesutövare. Redan Aristoteles visste att demokrati är deltagande demokrati, när vanligt folk har och utövar makten. Valdemokrati å andra sidan är det samma som aristokrati.

  Det talas så otroligt mycket om demokrati, men i vårt vardagliga liv i förhållande till myndigheter och arbetsgivare så är vi närmast slavar som förväntas lyda och aldrig ifrågasätta. Vad är en demokrati som saknar förankring i den vardag där människorna trots allt befinner sig?

  Kan demokrati verkligen vara lika med en symbolisk ritual som tar plats vart fjärde år? En sådan "demokrati" syftar snarare till att ge folklig legitimitet åt makthavarna. "All makt utgår från folket" lyder grundlagens första paragraf. Det är träffande. Makten går från folket ut, men vart går den hän? Inte tillbaka till folket i alla fall. "Demokratin" är då ett fiffigt sätt att suga ut makten från folket.


  Riktig demokrati måste innebära att folket underifrån utövar makt som trycker undan den makt som utövas av eliterna ovan (stater, chefer, kapitalister osv).

  SvaraRadera
 3. Sant det ni säger båda två. Demokrati måste vara direkt och från folket. Dock kanske den "E-Demokrati" som många vill se är mer fjärran än vad som önskas.

  Så demokrati kan också vara att utse och välja de som ska föra ens talan. Sedan är folket "slöa" som inte aktivt påverkar sina representanter under mandat perioden.

  SvaraRadera
 4. Folket som är 'slöa' upplever nog mest att ingen talar MED dem utan TILL dem, i bästa fall, och de som försökt resa sig ur soffan får finna sig i att bli överkörda. Men, men...

  Vad gäller e-demokratin du nämner är det frågan om hur snabbt den går. Det ÄR möjligt att politikerna inte får så mycket att säga till om som de skulle önska.

  Den som lever får se ;)

  SvaraRadera