Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Stor strejk på "G"?

Den borgerliga alliansen har nog bäddat upp för en konflikt i nästa avtalsrörelse.

Utarmningen av vår gemensamma välfärd gör att (som borgarna vill) förbunden måste täcka upp förfallet genom att ta mer strid för sina medlemmars skull. Enligt devisen "om inte samhället skyddar oss måste vi göra det".

Lagändringar som enligt den borgerliga alliansen är "förenklingar" har sakta men säkert skiljt arbetarna från arbetslösa, friska från sjuka, gamla från unga. Det synsätt som präglat ett Sverige som innan 2006 tänkte solidaritet och samhällets skyddsnät, har nu vänts till borgarnas våta dröm om valfrihet och "Money is King".

Det är inte svårt att räkna ut att förbunden nu tar strid för att täcka de håll som borgarna gjort i välfärden för förbundens medlemmar.

För att ge en vink till dig som inte vill att facken ska ägna sig åt politik:
Enligt kollektivavtalet Teknik är det gräns på visstidsanställning på 1månader upp till 12månader. Nuvarande lag som alliansregeringen fixade (de värnar om ungdomar säger dom) så är visstidsanställning 0-24månader. Alltså daglönare.
För att behålla 1-12månader måste vi ge avkall på något då, ex lön?

Förstår du nu varför fack och politik hör ihop?

Nu till tidningssläppet:
"Industrin ska sätta märket.
Vi står bakom principen att den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska vara lönenormerande för hela arbetsmarknaden. Det innebär att parterna inom industrin ska vara först med att teckna nya avtal. Vår erfarenhet är, att när arbetare och tjänstemän i Facken inom industrin gemensamt tar ansvar för normeringen vinner den kraft och legitimitet på svensk arbetsmarknad. Industrins parter måste samtidigt agera så att de vinner respekt och acceptans för sin roll hos parter utanför industrin."

"2010 stod våra medlemmar tillbaka. Nu ska även de ha del i den återhämtning av svensk ekonomin som skett sedan vi senast träffade avtal. Lönekraven 2011 kommer att bli högre"

Media: Nytt24, Svd, Dn, Ekot, DI
Bloggat: Tord

2 kommentarer:

  1. Vilken återhämtning? Vi är påväg utför igen! Kom in i verkligheten eller så kommer vi att sluta som Grekland.

    SvaraRadera
  2. Vilken "färg" var det på regeringen som mörkade underskotten och slösade upp ekonomin?

    SvaraRadera