De som bara tittar på siffror inom IF Metall kanske känner en viss frustration. "vi sa ju 3.7% och nu skulle vi sätta ner foten". Tyvärr så finns det många faktorer som påverkar ett avtal.
I dagsläget verkar det inte vara en bra idé med strejk, eftersom produktion/efterfrågan går ner p.g.a. krisen i Europa och obefintliga arbetsmarknadsåtgärder från Regeringen i Sverige som gör att arbetslösheten stiger och arbetslösa får dålig ersättning p.g.a. urholkad A-kassa. Vilket gör att konsumtionen stgnerar och då minskar efterfrågan än mer = ond spiral.
Det som varit mest troligt är att om IF Metall inte kommit överens hade Teknikföretagen lockoutat oss och försökt svälta ut oss eftersom efterfrågan är låg nu så företagen hade inte drabbats så hårt. Medan vi hade drabbats hårt med dålig inkomst, eller fått känna på hur det är att vara arbetslös. Men visst Reinfeldt säger ju att vi fått genom jobbskatteavdraget en extra månadslön.
Regeringen har saboterat många lagar och "förenklat" dom så vi missgynnas. Ta semesterlagen som bara IF Metall protesterade mot utanför Riksdagen innan omröstning. Det som gäller nu är att arbetsgivaren kan godtyckligt sänka semesterersättningen med runt 4000kr för en arbetare, om det inte regleras i kollektivavtal.
LAS Regeringen som värnar om ungdomar har "förenklat" LAS så nu kan arbetsgivare trixa med anställningsformer så en nyanställd kan få osäker anställning i flera år om det inte regleras i kollektivavtal.
Övertid har regeringen skissat på ett förslag som gör det möjligt för företagen att beordra mer övertid utan att behöva ansöka om dispens, och utan att vid brott få straffsanktioner.
Det finns mycket, mycket mer som IF Metall måste väga in i ett kollektivavtal. Att få till bra villkor för medlemmarna eftersom Regeringen mer aktivt slår undan benen på medlemmarna. Tyvärr så röstar en stor del av LO-kollektivet på Fredrik Reinfeldt m.fl. som älskar att slå ut medlemmarnas fackförbunds förmåga att förhandla till bra avtal.
Så lite inkonsekvens i medlemmarnas tankesätt finns det när medlemmar ställer krav på fackförbunden samtidigt röstar de på fackfientliga partier som Moderaterna, Centern, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som monterar ner välfärd och minskar fackens förhandlingsläge gentemot arbetsgivaren.
Tänk på detta när ni röstar 2014, och JA det gäller EU valet också!!!
Media: DA, DA2, DN, Svd, GP, Skånskan, Skånskan2, ekuriren, CSjobb, Nytt24, Lag&avtal, Di, Di2, Ab, Ekot, Ekot2, Ekot3
Annat: Cision
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar