Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Fri konkurrens betalas av folket


Många konkurrenskramare skriker sig hesa när det gäller diskussioner där kommuner, landsting och staten upphandlar. Besluta tas kring medborgarnas gemensamma på mer eller mindre ekonomiska grunder där lägsta budgivare vinner.

Läser i Dagens Industris Weekend tidning en artikel kring granskning av upphandlingssverige av Nina Åkerberg. Tycker att intresset väcktes tidigt i innehålls beskrivningen där Nina Åkerberg skriver:

"Upphandlingar sparar i den bästa av världar skattepengar och gynnar konkurrens mellan fria företag som anstränger sig det lilla extra för att inte bli av med sitt kontrakt. I en sämre värld leder de till dålig service, kortsiktighet och i värsta fall till fusk och korruption när företagen kämpar och skär ner för att bli den allra billigaste alternativet"

Tycker det summerar det mesta kring upphandlingar. Tyvärr hittar jag inte artikeln på nätet vilket är tråkigt för det är en väldigt intressant artikel kring upphandlingar.

Ett exempel är Kris och traumacentrum (20års verksamhet) på Danderyds sjukhus och Röda Korsets icke vinstdrivande center för tortyrskadade, som förlorade i en upphandling mot Wemind som startades som en blogg 2007 och propagerar för KBT (Kongnitiva beteendeterapi) över nätet och på senare år startat upp kliniker. Det kan låta absurt och trots att Henrik Almquist, chefsläkaren som ansvarade för upphandlingen säger:
"Det går inte bara att fortsätta skriva avtal även om man är nöjd.... Landstinget måste upphandla, vi följer svensk lag"
Nu blir det lite solskens historia. Tack vare att Röda korset överklagade har nu  Förvaltningsdomstolen i en dom sagt att den nya aktören Wemind inte klarade att uppfylla alla krav som skulle ställas på verksamheten. Detta borde redan ha upptäckts i upphandlingsförfarandet, eller?

En granskning som Jerker Holm, Nationalekonomiprofessor gjort säger att problem i upphandlingar och drift finns och att uppföljning av avtalen görs bara av 24%. Alltså 76% av upphandlarna skiter i hur ingångna avtal med en lägsta budgivare följs. Lex Carema.

En värre sörja är S:t Görans sjukhus där finns Filippa Reinfeldt och så här säger ett privat bolag som var intresserade av att ta över driften, men upphandlingen är fel säger dom (ett privat bolag):

"Kvalitetsfaktorer utgör inte mer än 5% av kravspecifikationen. Resten är pris. Vi anser att det inte går att bedriva bra vård under de premisserna"

Så nej, gräset är inte grönare på andra sidan. DET ÄR BARA FÄRG SOM BLEKNAR

Media: Ekot, Rapport, GP, ekuriren, Ex


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar