Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Legalisera eller inte, det är frågan

Känner att polisen för en ojämn kamp. Dels mot själva langarna som förser människor med droger och dels mot den opinion kring att legalisera droger. Kommer en legalisering stävja användandet av droger? Personligen tror jag inte det, det blir mer "okej" att testa och då fastna i drogfällan. Att pengar inte går till kriminella utan till staten är väl enda skillnaden.

Men som sagt polisen för en ojämn kamp, Kofi Annan är för legalisering, några presidenter, författare och skivbolags miljardärer också. Även splittring i partier visar på en skiljelinje.

Sprututbytesprogram är ett steg att minska risken för HIV och AIDS och andra smittorisker och tillämpas på de som redan är där i träsket. Det kostar nog mer att behandla en HIV-smittad person än att ha ett sprutbytesprogram. Så det tycker inte jag är ett steg mot legalisering.

Men att börja sälja opiater på Systemet kommer troligen att slå fel och där ger jag Polisen rätt:
"Till alla er som tror att ni har lösningen genom att försöka skjuta den svenska restriktiva narkotikapolitiken i sank. Ni är välkomna ut i verkligheten. Ni är välkomna ut att stå upp för era åsikter bland desperata missbrukare och förtvivlade anhöriga. Kom ut till det riktiga helvetet om ni törs."
Tyvärr fick jag på nära håll uppleva hur ett behandlingshem kan kicka ut missbrukare och låta personen driva vind för våg i Malmö med desperata rop på hjälp från anhöriga och kompisar. Så respekten för behandlingshem är just nu låg hos mig. Och ropet från Polisen kring resursförstärkning till behandlingshem faller då lite inför döva öron.

Media: Svd, DN, Dagen, Rapport, Svd, Sru, P1, Skånskan, Ab, Ekot, Ex, DN, GP, Dagen

4 kommentarer:

 1. Det blir inte mer "okej" att testa droger, tunga eller lätta, bara för att det helt plötsligt inte leder till ett bötes- eller fängelsestraff.

  Samtliga länder som avkriminaliserat vissa narkotikasubstanser har visat positiv effekt, minskad användning i synnerhet och fler missbrukare som söker sig till vården.

  Det går inte att förbise det faktum att den narkotikapolitik vi för idag faktiskt tar onödigt många svenska liv. Det är pinsamt att lägga debatten i en gråzon, ännu pinsammare att fortfarande utöva den restriktiva narkotikapolitik vi har idag.

  SvaraRadera
 2. Men tänk hur tabu det var när unga ville att föräldrarna skulle "köpa ut" på Systemet. Men nu verkar det vara mer regel än undantag att ungdomar visst ska få "smaka lite".

  Har man än gång känt ruset så vill många uppleva det än gång till sedan måste tyngre grejer till för att få samma rus, eller har jag helt fel kring fysiologin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det du säger stämmer borde väll alkohol leda till ett bruk av cannabis för att det är en ''tyngre grej'' och ger ett starkare rus.
   Jag tror mer att det är klyftan mellan berusningsmedel som skapar länken.
   Vid en legalisering och uppdelning av tunga och lätta droger skulle denna klyfta skapas mellan cannabis och tyngre droger och därför skulle ''gateway'' effekten minskas enormt.

   Radera
  2. Tyvärr har jag upplevt nära hur en människa som varit på rehab för sitt drickande nu började på läkemedel också. Så en väg att uppnå högre rus är ett motiv till tyngre saker.

   Radera