Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

SAS spelet och Reinfeldt som vinnare

Visst är det lite besynnerligt att staten med Fredrik Reinfeldt i spetsen ställer krav på försämrade villkor i SAS anställdas kollektivavtal. Kollektivavtal görs upp och arbetarna "säljer" strejkrätten. Men varför går SAS ägare in och ställer krav på sänkta löner och utökad arbetstid?

2006 valde svenska folket in borgarna i tron att de kunde komma åt fuskarna som Fredrik Reinfeldt & Co pekade ut arbetslösa och sjuka som. Det s.k. utanförskapet skulle minsann brytas.

Som förebild hade de Marian Radezki som intervjuades av Janne Josefsson 1997 då vi hade hög arbetslöshet efter krisen 1991 då . . . . borgarna satt vid makten. Radetzki sa då att för att få bukt med detta måste arbetarna sänka sina löner till hälften, detta i en ekonomiskteori att fler får jobb. Vilket inte stämmer så en arbetsgivare inte anställer 20 extra för att det är billigt som dricker kaffe.

På sex år har alltså Fredrik Reinfeldt & Co lyckats sänka reservationslönen (den lön vi kan tänka oss arbeta för) från 16 000kr till 6000kr genom att utförsäkra och göra folket hungriga, genom att inte lyfta ett finger för att hjälpa till vid kriser så har borgarna lyckats.

Nu ställer de mer konkreta krav på SAS att sänka sina villkor, varför?
Tyvärr har arbetarnas kamp för att kunna köpa mat för dagen tvingats acceptera Reinfeldts sänkningar och lita på att fler kommer följa efter. Industrin och IF Metall tog ansvar genom krisavtalet  som innebar att arbetsgivare kunde sänka arbetstiden med 20% och vi fick 80% av lönen alltså betalt för den tid vi jobbade. SAS för ÖKAD arbetstid och MINSKAD lön.

Dags att förpassa en arbetarfientlig Regering som Fredrik Reinfeldt bossar över till historien.
Tyvärr är det några år kvar, men GLÖM ALDRIG.

Media: Ab, Yle, Ex, SvD, Gp  AftonbladetArbetetBarometern 12Borås tidningDagens NyheterFolkbladetHDKollegaLedarnaNorranPiteå-tidningen 12RoDSR Ekot 12345Trelleborgs allehandaVärmlands folkbladYstads allehanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar