Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Satsning, eller droppe i havet

Carin Wallenthin har lite tankar kring den borgerliga alliansens senaste utspel:

"Man funderar ju… 

Utspelet från Alliansens igår handlade om en satsning på 9 400 nya utbildningsplatser (i vårpropositionen) 
Universitet och högskolor, 1 400 platser, Komvux 7 000 och på arbetsmarknadsutbildning föreslogs 1 000 platser. 

Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, sa:
”– Vi socialdemokrater föreslog i höstas att 35 000 nya utbildningsplatser skulle skapas för att möta rekryteringsgapet vi ser på arbetsmarknaden. Det är ett framsteg att regeringen nu tar ett litet steg i rätt riktning, även om det är marginella förbättringar.”

Och ja, det är tveksamt om detta ska kallas en satsning – med tanke på att regeringen under två år har dragit ner på 20 000 utbildningsplatser vid universitet och högskolor. Och ingen har väl glömt att de halverade antalet Konvuxplatser när de fick makten 2006.

Sverige är förmodligen det enda land i världen som sänker sina utbildningsambitioner istället för att höja dem. Och då ska man komma ihåg att deras klena – och fortsatt alldeles för svaga – insatser är kombinerat med en arbetslöshet som de mer eller mindre passivt har låtit hamna på över 8 procent.

Ni minns de gigantiska bolagsskattesänkningar som regeringen la i höstbudgeten? Nu säger Andersson (S) att ”- För 1 miljard av investeringen presenteras ingen finansiering.” och ställer frågan om Borg har tänkt skattehöjningar nu eller andra nedskärningar.

Varenda utbildningsplats – varenda ambition är bra, arbetsmarknadsutbildningarna har vi saknat politisk kraft kring sedan vi fick en borgerlig regering.

Så missförstå rätt – det är bra!
Men det är fortsatt alldeles för klent, sent och alldeles för lite."


Media: Ab, 2SvD, 2, Svt, Ex, Ekot, SydS, eKuriren, Di

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar