Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Dags för sporten att tvätta sin byk

Kollektivavtal en grundsten för bra villkor på en arbetsmarknad. Det är inget hinder för företag att växa utan ger samma förutsättningar för företag och tillväxt i samhället.

Men hur är det med OS, de Olympiska spelen och andra stora arrangemang. Hur ser verkligheten ut när stater förbereder dessa arrangemang?

LO har tecknat avtal med Sveriges Olympiska kommitté för att om Sverige får ett OS så ska det vara bra villkor vid detta arrangemang. Det är ett mycket viktigt markering mot världen att vi kan och ska värna om arbetarna och ha schyssta villkor.

Hur ser det ut i resten av världen?
"vi mötte migrantarbetarna som var 15, 16, 17 år som redan har egna barn. De har en vision och fångar upp en artikel om att få åka till Quatar, göra sitt livs resa och tjäna pengar. I hemlandet skriver de kontrakt men väl i Quatar rivs kontrakten, passen tas ifrån dem så rätten till sjukvård försvinner, lönerna hålls inne och det mest frapperande, som jag blir mest rörd av, att arbetslagen själva fick samla ihop pengar för att ha råd att skicka hem sina döda kollegor till deras släktingar."
Quatar arrangerar då VM i fotboll och tyvärr så har arbetarnas villkor varit usla redan innan ett VM, med det är dags att börja ställa krav även från sportens sida.
"I Sverige tar vi våra folkrörelser för givna men man behöver inte resa längre än till Ryssland för att inse det. Ett team från RFs värmlandsdistrikt var där för att hjälpa arbetslösa att starta föreningar.
– På de ställen man lyckats bilda föreningar sjönk ungdomskriminaliteten betydligt."
Det finns en styrka i att vi tillsammans strävar mot bättre villkor och ansvarstagande för ungdomarnas uppväxt. Det leder till samhällsvinster och en framtid för alla.
"I våras hade vi den värsta industrikatastrofen någonsin. En rättare benämning är nog industrimord. Det var i Bangladesh en fabrik rasade och 1 130 människor fick sätta livet till och 2 500 skadades, helt oacceptabelt. Det var det som var den utlösande faktorn till det avtal som internationell fackföreningsrörelse och textilföretag, hälften av textilindustrin, nu har skrivit under. Företag i Bangladesh kommer nu att inspekteras utifrån brand- och byggföreskrifter. Det var Hennes & Mauritz som var först att skriva under"
Det går att förändra och företag SKA ta ansvar för att genom sitt behov styra till en medvetenhet kring arbetarnas villkor och ge konsumenterna bra produkter med bra villkor för arbetarna.

Text hämtad från LO

Media: SvDArbetetdi.sedi.seKollega, Journalisten, Svt, 2, DN, SvD, 2, 3, Ab, UG, SR, 2, Arbetet, 2, VA, Byggnads

Blogg: Göran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar