Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Dags att ta röstning i EU-val på allvar

-Den håller på att systematiskt slås ut.
Så svarade Thord Sandahl, ordförande för Biltrafikens arbetsgivarförbund, när Värnamo Nyheter nyligen frågade honom hur åkerinäringen mår egentligen.

Det kan vara svårt att tro honom om man färdas på en svensk riks- eller Europa­väg. Det är ju lastbilar överallt.Men hälften av de lastbilar du ser på svenska vägar är inte registrerade i Sverige. Det vore väl inget problem om det inte vore för den pris-, avtals- och löne­dumpning som följer med.

Har usla arbetsvillkor

Enligt reglerna får utländska åkerier bara stanna i Sverige i sju dygn och göra tre inrikes transporter innan de lämnar landet. Men reglerna överträds ofta.

Enligt en studie från Lunds universitet lämnar tusentals utländska lastbilar aldrig landet. Chaufförerna jobbar för skamlöner och ofta med rent usla arbets­villkor.

Parallellt med detta hyr svenska åkerier in chaufförer från låglöneländer för att köra inrikestransporter här i landet. Även här förekommer det att man betalar löner långt under kollektivavtals­nivåer och dessutom struntar i att betala skatter och arbetsgivaravgifter.

Enligt Skatteverket är transport­branschen den enda bransch där den osunda konkurrensen upplevs ha blivit värre under senare år, rapporterar Dagens Arena.

Viftar bort S-förslag

Det är alltså låga löner, usla villkor och dålig trygghet som håller på att slå ut svensk åkerinäring, och transport­branschens arbetsgivare och arbets­tagare vill gemensamt se åtgärder mot missbruket. Men regeringens partier har varit kallsinniga i både riksdag och Europa­parlamentet.

Socialdemokratiska förslag, som att
alla frakthandlingar ska finnas i bilen och att straffavgifterna för åkerier som bedriver illegal trafik ska höjas, viftas bort.

Fackliga tankar om att den som köper transporterna får ta ett större ansvar vill man inte lyssna på.

Kaoset kan få ett slut

Europeiska erfarenheter från Finland där de kräver att transportköpare undersöker att åkeriet som anlitas har F-skattsedel och sköter sina skatteinbetalningar, eller från Holland där åkerier måste anställa alla förare som kör åt dem och alla egenföretagare har egen bil och trafikstillstånd, det vill man inte ta del av.

Idéer om att höja skatten på lastbilstransporter så att alla som utnyttjar svenska vägar betalar för sig är inte heller aktuell.

I stället har Moderaterna föreslagit att lastbilstransporterna helt ska avregleras.

Men kaoset på våra vägar kan få ett slut. Förslag och idéer finns. Människor från andra länder ska inte behöva bo på parkeringsplatser och arbeta för skamlöner i Sverige.

Men då krävs en annan politisk majo­ritet, i Europaparlamentet och i riksdagen.

Text från Daniel Swedin på Aftonbladet

Media: GP, GD, Transport, Db, SydS, Arbetet, SvD, DN
Blogg: Moberg

Mobergs länkar: Johan Danielsson och Aftonbladet och SvD Näringsliv 1 och SvD2 och Monica Green och Martin Moberg och Peter Johansson och Svante Säwén och fler inlägg påLedarsidorna.seOpinionsverketPolitometern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar