Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

LAS måste förändras


Vår arbetsrätt i Sverige har fungerat länge och väl. Vi har ett av världens starkaste företagsklimaten, där svensk industri bl.a. varit världsledande. Vi har kollektivavtal som betyder fredsplikt under avtalets tid, d.v.s. inga strejker.

Fackföreningar och företag har 1997 tagit allt till en ny nivå genom Industriavtalet som var ett ömsesidigt ge och tagande. Allt för att stärka konkurrenskraften och kompetens.

Visst har det inte varit smärtfritt och det blev tydligt i nuvarande lågkonjuktur där företagarna såg sin chans och försökte splittra facken. Detta mycket tack vare en regering som underlättat detta synsätt. Utåt talar värnar Alliansen om kollektivavtal och facklig nytta, men deras agenda är en helt annan.

Maud har uttalat sig starkt kritisk till LAS, och så även Centerns ungdomsförbund, genom sin hätska kampanj "Fuck facket"

Som ett brev på posten hänger Svenskt Näringsliv på:
Sist in, först ut-principen leder till att företag tvingas behålla medarbetare som inte är tillräckligt produktiva när det behövs som bäst. SvN


Företagen vill alltså kunna sparka dig som blivit sjuk eller arbetsskadad. Dig som kommit upp i åren och alltid gått till jobbet punktligt och nu när åldern går upp kanske inte har ungdomens spänst. Du som har blivit ett problem för företaget, dig vill dom ha möjlighet att säga upp. För varför vill de förändra LAS?

Ge ungdomar arbete?
Högst var 40:e ungdom är arbetslös på grund av turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd. Det har TCO:s jurist Samuel Engblom beräknat med hjälp av siffror från Statistiska Centralbyrån.TCO
Alltså är LAS inget problem för ungdomar.


Är du en liten företagare (10 anställda) har du nu rätt att göra två undantag. Större företag speglar samhället. Det finns arbetare av alla sorter och det borde företag veta om. Alla kan inte vara elit hela tiden 24/7 ända tills pension eller döden. För som det verkar nu så borde arbetsplatsolyckor vara mer på tapeten från både Svenskt Näringsliv och Regeringen.

Det första Regeringen gjorde var att lägga ner och dra ner på allt vad arbetsmiljö heter. Varför skriker inte media om detta?

Gör Sverige mindre kallt, rösta i september på förändring.
Rösta på Socialdemokraterna.
Om inte du röstar och engagerar dig tillåter du andra styra din vardag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar