Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Min Intervju med Mona Sahlin


Det var inte helt lätt att vara koncentrerad vilket ni märker om ni ser intervjun. Att med handkamera ha bilden på Mona, se så att det "streamade" genom det mobilanätet och ha koll på frågorna, men också att bevaka chatten ifall man fick någon mer fråga. Inte att förglömma, jag startade om datorn och kände lite press att inte låta Mona vänta, och snart skulle vi vara framme till vårat resemål. Så nu vet ni bakgrunden.

Vi samtalade naturligtvis innan medan jag förberedde sändningen. En sak som jag vill lyfta mer och som jag gjorde i tidigare inlägg är just det hållbara arbetet.
Idag står en arbetare mycket mer i slimmade produktionssystem. System som vars enda mål är mer kontroll över individen, och därmed högre andel tjänstemän som inte är producerande utan mer "coach" och "stöttande". Dessa system tenderar att göra arbetare mer "apatiska" och som går till jobbet gör vad som står i en beskrivning i 8 timmar för att sedan gå hem. Ofta är det upprepande rörelser som på sikt ger arbetsskador/sjukdomar. Visst roterar man och försöker att motverka, men ofta är det att man bara byter från höger till vänster eller liknande monotona arbeten.

Hur ska vi motverka detta samtidigt få arbetsgivare att se lönsamheten med att låta arbetarna ta över mer? Det finns exempel på företag som vågat satsa på anställda. Ett par exempel är ett vårdhem och företaget De la rue som låter anställda ta mer ansvar och därmed ökar kompetensen hos arbetarna, men också som bonus får ner arbetsskador/sjukdomar genom att man gör andra uppgifter än just producerande. Ett exempel till är Alfa Laval. Här beskriver de också oron över andra slimmande system.

Hur kan en rödgrön regering hjälpa till?
Vi måste lyfta detta till de som sitter i regeringsställning, och vi måste få en rödgrön regering som står oss inom facken nära och kan hjälpa oss genom att skapa möjligheter och uppmuntran till arbetsgivare att börja använda oss som en resurs. De företag som nu funderar i dessa banor kan det röra sig om stora belopp i vinst bara genom att låta arbetarna på golvet ta över mer tjänstemana arbeten så de får mer ansvar och mer tilltro till sig själva och därmed ökar lojaliteten mot det företag man arbetar i. Naturligtvis är det tillsammans vi kan göra detta möjligt. Alla fack och arbetsgivare som tar gemensamt ansvar för företaget.

Bilden är från ett material som Mikael Blomé gjort på Lunds tekniska högskola.
Y är då den positiva spiralen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar