Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Visst är det bättre med statligt, Reinfeldt


Ofta så understryker den borgerliga alliansen att staten inte ska förvalta sådant som en privat företagare kan göra. Alltså om något går med vinst så kan man sälja ut det.
Helst säljer man av sådant som ger "vinst" på dina skattekronor, istället för att användas till annat i vårat samhälle, eller att sänka skatter/avgifter.

Nu är det så att den borgerliga alliansen är så väldigt ideologiska så även om alla andra instanser skriker att det blir fel så säljer dom ändå, bara för att dom kan.

Nu till det jag egentligen ville skriva.
Driftkostnad (DK) för försäkringar varierar mellan bolag, men storleken kanske vi inte reflekterar över.

Sjukförsäkring enligt LAG och som förvaltas och sköts av försökringskassan har en DK på 2-5%. Alltså pengar som används till annat än försäkringen.

Avtalsförsäkringar har en DK på 5,09 dessa försäkringar som man får genom avtal mellan fack och arbetsgivare, på arbetsplatser som HAR kollektivavtal.

Medlemsförsäkringar där de olika fackförbunden kan erbjuda sina medlemmar har en DK på 8-20%, där Folksam som vi LO medlemmar i ett fackförbund tillsammans äger en del, alltså ägarna vill inte ha vinst. Är en stor aktör.

Sedan kommer de individuella försäkringarna som du och jag kan teckna om vi inte vill ha medlemsförsäkring eller vill teckna upp annat. Då är det en DK på 20-40%

Här tycker man att det skulle bli ett ramaskri och demonstrationer om att alla försäkringar ska vara enligt lag och administreras av staten, eller?
Tänk vilken vinst, vilken skattesänkning och solidaritet.

Har man en bilförsäkring på 3500kr i Länsförsäkringar så blir kostnaden ungefär 1750kr med en statlig förvaltning i vårat exempel på driftkostnad.

Så vinster finns det att sälja ut i de statliga som den borgerliga alliansen vill. Istället för att låta oss åtnjuta en bra gemensam välfärd. Alltså inte bara välfärd för de som kan betala. Tänk om alla var försäkrade även våra bilar, hus och barn, ja allt var försäkrat med vad vi nu har i olika privata försäkringsbolag hos staten. och det dras på skatten. Vilken vinst för oss invånare med en halvering av försäkringskostnadena och ett bolag som inte har vinstintresse.

Nu är en av borgarnas tanke att låta de privata aktörerna ta över försäkringskassans sjukförsäkring och har det inte blivit konflikter för så lär det bli det då mellan drabbade och försäkringsbolag. För vinst intresset blir då större.

Nu hickade "valfrihetens" ideologer till. För allt som är bra för alla invånare är inte bra för "valfriheten" för den som har råd, men även den fattige som är tvingad att ha försäkring, tjänar företag på som den borgerliga alliansen vill måna om. Så den borgerliga alliansen vill få dig att förstå att har du inga pengar så tillhör du inte arbetarpartiet Moderaterna eller arbetslinjens vänner (Alliansen).
Arbete ger frihet är deras motto och det vet vi hur det slutade förra gången någon sa de orden.

Gör som jag, rösta på Socialdemokraterna i valet 19 september och ge oss invånare möjlighet att få tillbaka lite av den välfärd vi hade och utveckla den till en bra och utbredd välfärd för alla och andra ändamål.

Och du som inte tänkt rösta.
Vill du bestämma vem som ska styra dig eller överlåter du det till andra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar