Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Manpower vill registrera medlemskap i fack

Spinner vidare på vad Industribloggaren Göran Johansson snappat upp om Manpower och att den personliga integriteten luckras upp allt mer, där det blir mer eller mindre ett frivilligt tvång.
En fråga dock, varför ser vi inte detta granskas av etablerad media?
Detta får Iphones insamling av data att blekna i jämförelse ;-)
----------------------------------------------------------------------------------
LO-tidningen skriver idag i några artiklar om Manpower som vill (som de säger) ”… använda ny teknik och att spela in en video och visa för våra kunder.” Företaget vill ha möjlighet att sprida uppgifter om jobbsökande, där bland annat medlemskap i facket finns med, till sina kunder och en lång rad andra, bland annat rättsväsendet och Manpowers globala organisation. Hans Makander, Manpowers informationschef, säger:

"Det här är absolut inget tvång. Det är dock ett alldeles nytt sätt som går ut på att göra det lättare för folk att få jobb."

De arbetssökande förväntas att acceptera detta nya arbetssätt. Om videoinspelningarna står att läsa att den arbetssökande överlåter alla rättigheter när det gäller videoinspelningarna på Manpower som ska ha rätt att ändra i inspelningarna och att överlåta rätten vidare. Agneta Runmarker på Datainspektionen, säger, efter att hon läst företagets dokument om personuppgifter:

"Oj, det var mycket långtgående."

När IF Metall fick kännedom om dessa uppgifter begärde förbundsjuristen Darko Davidovic ett möte med företaget. Ett sådant möte skedde tydligen idag (den 20/4). Enligt företaget kommer man att ta bort uppgiften om fackligt medlemskap. Darko säger till tidningen att:

"Utifrån vad Manpower har sagt till mig är jag nöjd. Än har jag dock inte sett det färdiga resultatet."

Ett nytt möte kommer att ske mellan IF Metall och företaget om ett par veckor om denna fråga.

Detta är ju ingen lätt fråga att hantera. Jag är dock rädd att många arbetssökande, desperata efter ett jobb, kan känna sig tvingande att gå med på mycket som man annars inte skulle ha gjort. I många branscher är det tydligt att det är arbetsgivarens marknad. Det är ett övertag som man inte tvekar att utnyttja. Det är därför viktigt att de fackliga organisationerna agerar när man upptäcker oegentligheter och/eller andra tveksamheter.

Länkar: LO-tidningen, LO-tidningen, LO-tidningen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar