Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Organiserat tiggeri eller inte?

Hur kan vi stävja organiserat tiggeri. Är organiserat tiggeri lika med organiserad brottslighet? Om utförsäkrade och arbetslösa som inte får bra hjälp av samhället, tillsammans går ihop och tigger för att få ihop mer pengar. Är det då under benämning organiserad brottslighet? Troligen inte.

Sala kommun har nu som första kommun förbjudit tiggeri. Detta för att polisen ska kunna agera. Finns inget förbjud så kan inte polisen göra så mycket egentligen. Nu har polisen möjlighet att kontrollera och avvisa om det föreligger brott.

Men det är risk att det blir diffust och godtyckligt.

Förstår problemet med att några "oseriösa arbetsgivare" tvingar barn och andra utsatta att stå i ett gathörn spela tre ackord och försöka få ihop pengar. Dessa ska inte klumpas ihop med de som på allvar försöker att musicera eller göra något annat för att de kan och är duktiga och vill tjäna en hacka på det.

Hittar inte historien nu, men det var en violinist som gick ut och spelade på gator/tunnelbana i en stad. Ingen förstod att det var en av de mest berömda violinister som spelade.

Kontenta:
Förstår varför man vill stävja oseriösa som tvingar folk att tigga. Men vill också varna för godtyckligheten som kan infinna sig hos polisen.
"att man kan avvisa folk från Sverige även om de inte har begått något brott. Tiggeri i sig är inte tillräckligt, utan det ska till exempel finnas misstanke om organiserad brottslighet."
Media: SvD, SvD2, SR, Ekot, Expressen
Nätverk: Industribloggarna, Netroots

4 kommentarer:

  1. Där jag bor ser jag ofta en kvinna som tigger med ett spädbarn i famnen. Hon sitter utanför porten till ett hus. Det är ett ex på tiggeri. Jag tycker man skall omhänderta barnet och åtala kvinnan. Barnet behöver ju inte ens vara hennes. Att det är romer gör kanske att myndigheter inte vågar ta tag i det av räddsla för att bli kallade rasister?

    SvaraRadera
  2. Att ta hand om de som behöver det mest är ngt alla vill (nästan). Där hoppas jag att människor anmäler detta så det utreds vad deras problem består i. Oavsett vilken tillhörighet, ska vi behandlas lika.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att kommunen tillsammans med de idéburna organsiationerna och andra aktörer istället för att straffa människor ska försöka att se vad som är orsaken till tiggeriet. Kanske närma sig människorna som behöver hjälp. Det är ett något udda sätt att hantera frågan på.

    SvaraRadera