Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Industriarbetare i framtiden

Hur ser vi på jobbsituationen idag med mer slimmad organisation och mer övervakning på IF Metall medlemmar. Hur effektivt kan allt bli och finns det ett slut på effektivisering enligt LEAN modellen?

Kommer Produktionslyftet som välsignats av IF Metall att göra hållbara arbeten till en realitet eller utopi?

Från Produktionslyftet:
"En bredare förståelse för Lean och de vägledande principerna etableras brett i företaget, bland annat genom Lean-spel."

Alltså Produktionslyftet är en mindre variant av LEAN och är till för mindre och medelstora företag som på något sätt inte kan gå fullt ut i LEAN.

LEAN och därmed Produktionslyftet har det gemensamt att vad som krävs för dessa system att fungera är och stavas KONTROLL. Visst låter det fint med ordning och reda, och vem vill inte ha en dammfri miljö och verktygen på rätt plats. Kontroll i denna bemärkelse är många whiteboard där det ska redovisas helst varannan timme vad som händer i produktionen. Ni kan bara gissa att det snart går åt fler anställda till kontroll än som producerar det som säljs.

Men är det rätt väg att implementera LEAN?

LEAN:

a. Not productive or prosperous; meager: lean years.
b. Containing little excess or waste; spare: a lean budget.

Så hur tänker man från våra medlemmars sida när LEAN betyder liten budget, magert och inget överblivet. Hur får vi hållbara arbeten genom att tillämpa LEAN, eller Produktionslyftet?

Är ända sättet att få hållbara arbeten att ge incitament till företagen genom Regering och avtal som uppmuntrar företag att implementera utvecklande och hållbara arbeten genom ex. Integrerad produktion. där medlemmarna tar över arbetet med att leda och fördela arbetsuppgifter, budget, planering. Grupperna är autonoma och det betyder att många i ledarskapet över våra medlemmar ska vara mentorer i övergången till detta produktionssätt.

Jag har fått möjligheten att vara med och lära ut Integrerad produktion och ser mer och mer på möjligheten att kombinera effektivisering och lönsamhet för företagen samtidigt ge IF Metalls medlemmar hållbara arbeten och löneutveckling.

LEAN är en snabb fix, sedan tar det slut. Integrerad produktion har längre utväxling, men når bättre resultat för företaget (därmed också medlemmarna).

Produktionslyftet måste jag genom att läsa vad det innehåller tyvärr se som en kopia på LEAN (eller om det är en kraftsamling att pumpa ut LEAN) och därmed gör det att IF Metalls medlemmar inte kommer få hållbara och utvecklande jobb, som vi vill uppnå inom IF Metall.


En film om Karoshi. Ett ord för att man dör genom överarbetning


"Redan för tjugo år sedan kom detta skede vid
införandet av Lean att kallas för ”Anorektiska” organisationsformer. Bantningarna av
personalstyrkan hade inte enbart eliminerat ”fettet” utan drabbade nu muskelvävnader och
benstomme och började bli livshotande. Man ansåg att lagen om avtagande nytta (”the law of
diminishing returns”) gällde även vid bemanning.

Om man varje år minskar personalen så
finns det så småningom inga kvar, då har verksamheten upphört."

Torsten Björkman och Karin Lundqvist
Castor Analys AB


LEAN wiki
IF Metall artikel kring LEAN
Media: LEAN bilaga från DI, DN, DN2, DN3, SvD

VIKTIGT LÄS DENNA ARTIKEL om integrerad produktion DA

4 kommentarer:

 1. Jo, det här bör nog alla fackförbund fundera lite på. Lean börjar även dyka upp hos mig, som tjänsteman i telekombranschen. Så länge det syftar till att hitta moment som är fel eller onödiga så är jag helt för det. Vem vill ständigt bli försenad, ta fram produkter kunden är missnöjd med? Vem vill ägna tid åt att ta fram dokument som ingen läser?
  Men sen kommer någon på att de där pauserna man har då och då borde kunna rationaliseras bort. Och helt plötsligt sitter man i en anorektisk organisation och jobbar i hundrametersloppstempo varje dag. Ingen skulle komma på tanken att låta en maratonlöpare skubba på i det tempot - och vi skall hålla tills vi blir 65!

  SvaraRadera
 2. Högre lönenivåer på det kinesiska fastlandet och ett allt större behov av arbetskraft får elektronikjätten Foxconn att storsatsa på automatisering. Robotarna ska först och främst användas för att utföra enklare moment som svetsning och montering, uppgifter som idag utförs av mänskliga arbetare.

  Det kinesiska bolaget har idag 10 000 robotar och antalet kommer att öka till 300 000 om ett år. Inom en treårsperiod ska det företaget börja använda hela 1 miljon robotar i produktionen.

  http://www.sweclockers.com/nyhet/14296-foxconn-ersatter-arbetare-med-1-miljon-robotar-de-narmaste-tre-aren


  Sedan har du nästa stora evolutionssteg som kommer när vi har möjlighet att med nanoteknik kunna producera saker själva i hemmet med en "replikator" som matas med diverse grundämnen och ritningar/instruktioner. Det låter som science fiction men det kommer i detta århundrade . Redan idag finns det enkla maskiner för "home factoring" av enklare saker.

  I framtiden köper du inte en skiftnyckel eller en köttbit, nästan allt produceras i hemmet. Det blir ett informationssamhälle i betydligt större grad än det vi har nu.

  SvaraRadera
 3. Ett företag som Foxconn borde slå igen. Tyvärr är det västvärldens iver med billiga produkter som gynnar dessa företag.

  http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.378255-unga-pressas-till-sjalvmord

  SvaraRadera
 4. Visst är Foxconn ett vidrigt företag för de anställda men tyvärr ändrar det inte faktum.

  1 miljon robotar kommer inte att demonstrera, kommer inte att kräva bättre arbetförhållanden, rimlig lön etc...

  Framtiden har inte mycket att ge för industriarbetare, vi ser en av de sista större sysselsatta generationerna av dessa tyvärr.

  I framtiden blir det mer och mer ren information som vi konsumerar.

  SvaraRadera