Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

ROT är av ondo och bör avskaffas i nuvarande form


I mars 2010 gjorde jag ett inlägg kring bl.a. Rot.
"Även att företag fuskar med att uppge till Skatteverket att de "gjort" jobb hos någon och de begär ut pengar fast inget jobb gjorts. Allt detta fusk fanns inte förr eftersom privat personen fick göra avdrag via skatten."

Förstår inte hur något så uppenbart och som media skrivit om förut fortfarande inte får den borgerliga regeringen med fredrik reinfeldt att reagera. Eller är det så krasst att när några individer fuskar med sjukförsäkringen så slår borgarna undan benen på ALLA sjuka, omedelbart efter maktövertagande. Utan hänsyn.

Men när det gäller fuskande företag och slag orden valfrihet, minskad välfärd och privatisering är tunga argument så sätts borgarnas ideologi först. D.v.s. de visar sitt rätta jag.

ROT och RUT är ett okynnes beteende som ska bort. Det finns förespråkare i båda lägren, men jag är av den uppfattningen att RUT som också givit upphov till Euro-orphans, där föräldrar lämnar sina barn och får se dom ett par gånger om året för att istället städa hos en rik nisse på stureplan. Rut ska bort.

ROT är ett stort fusk, det vet alla utanför riksdagen. och det hjälper inte att få bort svarta jobb heller. Har trots ROT blivit erbjuden från stora till små firmor att göra jobbet svart. Och nu senast idag kan vi läsa att skattemyndigheten betalat ut miljoner till fuskande nissar, tack vare att den borgerliga alliansen gjorde det lättare att fuska eftersom nu kan vem som helst (f-skatt) skicka in att de gjort jobb hos kreti och pleti.

När ska fredrik reinfeldt vakna ur sin törnrosa dröm och vakna upp till verkligheten?

Media: Forskare menar att den borgerliga alliansen överdriver bidragfusket
Media: Ab <-- Svd, SR, DN, DN2, DN3, GP, Ex, Ex2, Ex3, Bygg 7/4-11, E24
Blogg: Lb

10 kommentarer:

 1. ROT är galenskap, det är korrekt.

  De branscherna har brist på folk, de behöver ingen hjälp.

  RUT däremot har en samhällsekonomisk effekt som gör att det betalar sig själv rätt fort ur statsfinansiell skattesynpunkt OCH det skapar arbete åt människor som annars har väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden.

  Synd bara att ROT är så omhuldat och omtyckt av dina partibröder i S... det har väl att göra med vilka fackföreningar det gynnar och det gäller ju att klia varandras ryggar.

  Varför alliansen behållit ROT är däremot ett stort frågetecken. De borde varit klokare. Men de är väl rädda för reaktionerna från S + de starka mansdominerade fackföreningarna ...

  SvaraRadera
 2. Hållet med men stor humor när du inte kritiserar ditt eget parti S som står bakom skiten.

  SvaraRadera
 3. Skitsnack! det säkrar att människor kan skapa sig ett arbete! och det motar svartjobben i mot´Sen om det behövs annorlunda regler - fine...men som alternativ till svartjobben är det bra alternativ.

  SvaraRadera
 4. Som jag också skrev i rubriken "i nuvarande form" Alliansen gjorde det lättare för bluffare och fuskare som täljer guld med täljkniv.

  Alltså hur behandlar borgarna sjukbidragsfuskare mot en ROT fuskare.

  Jo sjukförsäkringen försämrades för ALLA!!!

  men ROT fuskare då? nja, borgarna tycker om företag så lite spill av skattemedel får man räkna med, eller?

  SvaraRadera
 5. Det var lätt att fuska med ROT även tidigare så dina invändningar är rätt märkliga och ännu mer så ditt uppenbara försvar av hur det var under S-regeringen ...

  Man kunde själv hitta på avdrag.

  Man kunde tillsammans med ROT firman göra ett upplägg om vad som skulle stå på fakturan etc etc ...

  ROT firmorna kan använda lågavlönad svart arbetskraft, gärna från utlandet eftersom det är brist på yrkesfolk i Sverige...

  När det gäller RUT är saken som sagt helt annorlunda eftersom det skapar vita jobb som tidigare var helt svarta och ger arbetstillfällen åt en stor grupp arbetslösa som annars är helt chanslösa på arbetsmarknaden. Ganska fort så uppnås det en skatteeffekt som gör att det ur skattesynpunkt inte kostar sam,hället något.

  SvaraRadera
 6. RUT är jag emot p.g.a. Euro-Orphans vilket innebär att barn får inte se sin mor och far mer än kanske 1-2ggr per år.

  Eftersom borgarna gjort arbetskraftsinvandringen fri. Vem vill ha en fackansluten med lön enligt avtal, när det går att "importera" arbetskraft billigt och vid problem säga till polisen att personen inte har jobb och på så sätt tvinga en utländska arbetskraften att "lyda" minsta vink.

  Är det din "våta dröm" att ha järn koll på stackars invandrare Jonny? ;-)

  SvaraRadera
 7. Jag är kanske lite naiv i mitt tankesätt när jag fått lära mig att, är ett företag inte konkuranskraftigt så ska det heller inte finnas? lite väl kapitalistiskt kanske, men borgare gillar ju inte att se sanningen i vitögat..

  SvaraRadera
 8. Tub :

  Eftersom skattekilen på att köpa en tjänst i Sverige normalt sett ligger på 70% skatt eller mer (beroende på inkomst) så är det inte undra på att vi i Sverige inte har mycket till tjänstesektor som överlevt...

  Istället har vi sett svart sektor öka dramatiskt och "gör-det-själv" sektorn likaså. Kirurgen står och tapetserar istället för att jobba ett par timmar med sin profession. Ingenjören målar taket istället för att konstruera, snickaren tar in en rörmokare som svartjobbar...etc etc

  Ja, Tub, du är naiv om du tror att det finns utrymme för tjänstesektor med den sortens skattekilar vi har.

  RUT har ändrat det för ett antal tjänstebranscher och hundratusentals människor använder nu tjänster som köps. Detta har gjort svarta jobb vita, detta har gjort arbetslösa till arbetande. Skatteintäkterna från denna sektor når snabbt en break-even relativt kostnaden i form av skattesänkningen...

  Sanningen i vitögat var det...

  SvaraRadera
 9. Jonny, jaja allt är systemets fel, och om ett företag går minus i 10 år bör det då också få pengar av staten istället för konkurs? är dom inte konkuranskraftiga när andra företag i samma branch kan va det borde dom gå under, annars finns ju det inte någon EFTERFRÅGAN på just den vafan, borgare lever i en illusion att efterfrågan är så satans hög på alla patetiska skittjänster i samhället att dom använder det som incitament för att sänka skatterna och förstöra välfärden...
  och det enda detta system ger är en billigare tapetsering på bekostnad av våran gemensamma och solidariska välfärd.

  SvaraRadera
 10. "Tub" :

  Ja, i det här fallet är det ett systemfel i form av extrema skattekilar som slagit ut hela tjänstebranscher. Endast de riktigt förmögna har kunnat kostat på sig att anlita yrkesmän.

  Skattesystemet har drivit ut tjänster till den svarta sektorn och till gör-det-själv. Samhällsnyttigt ? Knappast.

  Företag som i en bransch inte kan konkurrera med andra i samma bransch ska givetvis bort. Ta som typexempel det av socialister/kommunister så omhuldade SAAB som inte förmått prestera mycket under sin livstid. Endast ett par år har man haft svarta siffror, annars har det varit ett konstant minus och man har levt på sina ägare. Detta förlustbolag vill socialister stödja med statliga medel !

  Jämför Volvo som i samma bransch är framgångsrikt.

  Med skatter kan man som sagt döda all efterfrågan inom ett område och det har Sverige lyckats bra med med hjälp av sina skattekilar.

  RUT har ändrat på det genom att sänka skattekilen för vissa tjänster och vips har flera hundra tusen svenskar råd att anlita dessa tjänster.

  Detta har skapat arbeten åt arbetslösa. Det skapar skatteintäkter i form av moms, arbetsgivaravgifter och löneskatter. Det minskar kostnaderna för arbetslösheten. Det ger alltså ganska snabbt ett plus minus noll vad gäller samhällets kostnad.

  Sanningen i vitögat var det som sagt.

  SvaraRadera