Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Kunde olyckan på SSAB undvikits?

Sju människor fick brännskador när en kalkugn exploderade på SSAB i Luleå. Två fick livshotande skador.

Arbetsplatsolyckor är INGET ovanligt i Sverige, vilket många kanske tror.

IF Metall driver aktivt arbetat med att påverka Riksdagen och regeringen för att få till bättre arbetsmiljö där direkt livsfarliga arbeten kan byggas bort och stress måste minska på våra arbetsplatser för att få bort onödiga slarvolyckor och arbetssjukdomar.

56 människor dog 2010 till följd av arbetsplatsolyckor och Arbetsmiljöverkets senaste statistik visar att antalet anmälda arbetsskador har ökat med 10 procent mellan 2009 och 2010. Det är första gången på lång tid som den siffran ökar. När det gäller industriarbetare är de extra utsatta för dålig arbetsmiljö.

Tyvärr tyder den handlingsplan för arbetsmiljö som regeringen verkar för att regeringen har bestämt sig för motsatsen. Handlingsplanen är synnerligen tandlös och de konkreta förslagen och satsningarna på en bättre arbetsmiljö lyser med sin frånvaro. Den ska också ses i ljuset av att regeringen redan gjort omfattande nedskärningar på arbetsmiljöområdet.

Regeringen har förutom minskade resurser till Arbetsmiljöverket också valt att lägga ner Arbetslivsinstitutet med följden att ingen samordning av forskning inom arbetsmiljöområdet finns i Sverige i dag. När regeringen lade ner Arbetslivsinstitutet försvann cirka 10 miljoner kronor som årligen gick till LO-facken för utbildning av skyddsombud.

Utveckling och förbättring av arbetsmiljön är helt uppenbart något som regeringen inte prioriterar, men det finns alternativ till den borgerliga flatheten i frågan. Det lämnades in tidigare i år en motion från ledamöter S, V och MP som presenterade en rad aktiva åtgärder. Motionärerna föreslog bland annat:


En nollvision om dödsolyckor i arbetslivet. Ingen ska behöva dö till följd av olyckor på arbetsplatsen eller arbetsrelaterade sjukdomar.


Ny Media: Di, Svd, Dagen, Ekuriren, Rapport, Hd, Folket
Annat: IF Metall

Annat: IFM, TV4-klipp

1 kommentar:

  1. usch vilken bild....våran arbetsmiljö måste bli bättre

    SvaraRadera