Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

En bi-älskare som ordförande i LO?

Nu har i alla fall LO valberedning enats om att föreslå Karl-Petter Thorvaldsson till LOs nye ordförande. LO kongressen är nu i slutet av maj och det är då som frågan om vem som ska ta över LOs ordförandeskap efter Wanja Lundby-Wedin.

IF Metall och flera andra förbund står bakom LOs valberedning. Tobias Baudin som också föreslagits från andra förbund har blivit föreslagen som 1:e vice ordförande och det är en bra lösning då båda behövs för att ta och rycka upp LO från avbytarbåset in på spelplanen igen.

Jag hoppas och tror att förbunden lägger prestigen åt sidan och går på valberedningensförslag för att vi inte ska få en splittring framöver.

För er som är lite nyfikna på Karl-Petter Thorwaldsson kan se detta klipp där jag lite torftigt (inte journalistutbildad) intervjuar honom en dag.Kommer själv att bevaka LO-kongressen på plats och blogga, twittra och livesända från kongressen. Stort tack till IF Metall Mellersta Kalmar Län som sponsrar.

Media: Di, Ekot, Tv4, Svd, Svd2Arbetet, Av, Ex, Ex2Rapport, GD, Ab, GP, LTZ
Blogg: Moberg, Göran

1 kommentar:

 1. Jag vet inte så, mycket om Thorwaldsson, och vad han står för. Förhoppningsvis samma som Löfven, när han var Metall-ordf. Men biodare brukar vara väl förtrogna med livets väsentligheter. Det finns solitära insekter och samhällsbyggande insekter, som har anpassat sig till vårt kalla klimat. De solitära insekterna behöver ett uppvärmt utrymme (över fryspunkten) för att överleva. Det kan de finna i springor i husväggar, men även i jorden under ett värmeisolerande snötäcke. Eftersom insekter är växelvarma djur, kan de sänka kroppstemparturen till strax över vattnets fryspunkt, och blir då helt inaktiva och förbrukar nästan ingen energi alls.

  Det handlar om energi, något som människosamhället också behöver för sin överlevnad. Och industrin för sin produktion. En bioldare vet att det går åt mer energi när det blåser. Värmen ventileras ju bort. Om det inte blåser för mycket under de kallaste vinterdagarna, kan du förvara ett bisamhälle i en upp och nervänd plåtåda med endast 10 mm frigolit som isolering i tak och väggar, och öppen (ventilerad) botten under en kall vinterdag.

  De c:a 30.000 bin, som inte dött under hösten, bildar ett klot, där de värmer varandra. Aktiviteten är mycket låg, men det är ändå ständig rörelse. Inget bi kan vistas längre tid än några minuter på utsidan av klotet, varför de kryper in och värmer sig. Så turas de om, hela vintern. Långsamt förbrukar de den energi (honung) som de har lagrat upp inför vintern.

  När temperaturen utanför bihuset stiger, upplöses biklotet, aktiviteten ökar och så även energiförbrukningen, äggläggningen kommer igång, men flera veckor återstår till flygturer utanför bihuset. Humlan har då varit igång och pollinerat de tidigaste vårblommarna. Under all denna tid lever bisamhället på sina förråd, fjolårspollen (protein) för yngeluppfödningen och honung till de vuxna bina. Är det brist på pollen, blir det en svag utveckling av samähllet (få nya bin), men samhället överlever. Det gör det inte om energin tar slut i förtid.

  Drottningen styr samhället med sina feromoner (luftburna signalämnen). Arbetsbina föds ur sammam slags ägg som drottningarna (varav det endast får finnas en i varje samhälle), men deras sexeualla aktivitet bromsas av droggningferomonet, så att de inte blir befruktade. Om drottningen förolyckas, kan arbetsbina börja lägga obefruktade ägg, varur endast drönare (hanar)kan födas.

  Den som påstår att jungfrufödsel inte förekommer i naturen, har alltså grundligt fel! Ett samhälle, som bara består av manliga individer och deras obefruktade mödrar, är dömt till undergång. Efter en generation är det slut.

  Något för en blivande LO-ordförande att tänka på? För det första så har vi ju samarbetet för allas bästa, och för det andra att inget samhälle klarar sig utan energi. Utan ständig tillgång på ny energi, måste energin omvandlas till lagringsbar energi. Solljuset omvandlas av blomman till nektarn, och nektarn omvandlas av biet till honung.

  Någon som helst kostnad för omvandlingen av vindenergi till lagringsbar energi finns inte i vindkraftförespråkarnas glädjekalkyler. Pumpkraftverk, för omvandling av vindkraft till lagringsbar vattenkraft, finns i bl.a. Tyskland, vilket dock höjer elpriset med 25 - 30 %.

  Klarar den svenska industrin och de svenska hushållen detta? Ett arbetsbi, som fötts under våren, lever c:a 2 månader. Det arbetar ihjäl sig. Vingarna blir utslitna och det stackas biet faller till marken och dör. En drottning kan leva upp till tio år.

  Lars Flemström

  SvaraRadera