Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Klart de ska få jobba i Sverige, men.....

Har nu sett Uppdrag gransknings reportage kring pastorn Per Stridh som hade lite bolag som fixade billig arbetskraft till Jula. Nu är det ju så att varken Per Stridh eller Jula begår brott och de rumäner som arbetar hos dom har troligen det bättre än hos andra arbetsgivare i Sverige som inte betalar något till sina anställda.

Varför är vi i facken mot detta. Det kan tyckas vara en "hjälpande hand" att ge några fattiga från utlandet jobb under kollektivavtals löner men en förmögenhet för dom. De kan få upp sin status i sitt hemland.

Vad många glömmer är att utan kollektivavtals löner så blir det en lönedumpning och fler och fler får då konkurrera om sina jobb genom att börja själva att lönesänka.

-Jag kan arbeta för 15 000
-jag har en familj och nyss utförsäkrad, jag kan arbeta för 10 000kr

Det finns en historia, att vi arbetare lovade varandra att inte konkurrera med löner utan tillsammans vara i ett kollektiv som förhandlade fram löner och sålde strejkvapnet.för en viss tid. Arbetarna gav av sin surt ihop arbetade lön liten del till de som inte fick jobb (A-kassa) för att de utan jobb inte skulle sänka sin lön. Detta har givit en växande välfärd i hundra år då pengar blev mer så satsades det på socialförsäkringar m.m. mer semester och komptid.

Detta löfte är nu hotat genom att Fredrik Reinfeldt med sina kompisar släppt arbetskraftsinvandringen fri. Alltså upp till arbetsgivaren. Det betyder att de människor från andra länder som börjar ställa krav och sin rätt får sparken och blir av polisen avhysta för att de utan arbete är olagligt i Sverige.

Den borgerliga regeringens agenda är att söndra och splittra det fackliga löftet vi arbetare har, för att göra det billigt för företagare så att de likt brukspatron på 1800-talet kan välja och vraka och sparka de som är ""bråkstakar" och vill ha rättigheter. Plus att arbetsgivarna och aktieägarna tjänar pengar.

Arbetskraft är jätte välkommen men med svenska löner, det skulle ju också hjälpa dom än mer. Det skulle väl inte Per Stridh ha något emot, eller?

Media: Ab, Svt, Svt2, Svt3, Svt4, Svt5Dagen, GT, Ekot
Blogg: apg29, Kacklar

2 kommentarer:

 1. Det framgick inte, vad jag kan minnas, hur mycket Jula betalar till pastorns bolag, och inte heller hur mycket pastorn skänker eller har skänkt till projekt i Rumänien. Jag tror att pastorn har ett gott syfte, men han använder minst sagt okonventionella metoder, som ställer till stora problem för svensk fackföreningsrörelse. Det finns en stor risk att upplägget kopieras av personer, som inte har några ädla syften alls.

  Flera svenska kyrkor har projekt bland romer i Rumänien. Jag hört en hel del om detta förut. Romerna i Rumänien är så diskriminerade, så att de svenska kyrkorna är deras enda chans. Trots den starka familjesammanhållningen bland romeer, slås familjer sönder, fylleriet tilltar (vilket också framgår av reportagen) och romska gatubarn driver omkring utan att gå i skolan osv. Svenska kyrkor driver barnhem, mm.

  Att detta är nödvändigt är en skam för hela EU, som pumpar in pengar i de forna öststaterna, men dessa pengar kommer inte alla medborgarna till godo. Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström har stora kontroverser med Ungern, som inte bara diskriminerar utan dessutom ägnar sig åt ren förföljelse av romerna, om detta . EU-stödet borde enligt min mening dras in, om inte diskrimineringen av romer i Tjeckien, Ungern och Rumänien upphör, med detta kallar dessa länders regeringar för "kolonialpolitik".

  De romska arbetarna är arbetare, och arbetare i alla länder ska ju förena sig. Det är ytterst beklagligt om det uppstår en konflikt mellan frikyrkorörelsen och arbetarrörelsen om detta. Jag hoppas att det går att få fram något slags avtal, som reglerar denna typ av hjälpverksamhet, så att det blir bra för alla parter.

  Svensk arbetarrörelse borde finnas på plats även i Rumänien. Religiositeten är i och för sig mycket hög bland romerna, men det borde också finnas en hjälpverksamhet som bygger på arbetarrörelsens grund - men i samarbete med kyrkorna på plats.

  Om de romska arbetarna hade fått avtalsenliga löner i Sverige, och individuellt avstått en del av lönen till projekt i Rumänien, hade det inte varit några problem, som jag kan se.

  Detta måste ju vara rena paradiset jämfört med hur romer från nämnda länder brukar ha det. I Sverige ser vi dem sitta på gatorna och tigga, varigenom de säkert utsätter sig för större hälsorisker än att lyfta paket på Jula och hugga ved. Eller i läger, med 100 % arbetslöshet, i Italien och Frankrike, där de dessutom trakasseras av polisen för sina "illegala bosättningar".

  Lars Flemström

  SvaraRadera
 2. Håller helt med dig i vad du skriver Lars

  SvaraRadera