Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Ofarligt att ta död på arbetare

Sverige och resten av världen upplever början av 2013. Mycket har hänt inom arbetsmiljöarbetet, det kan vi inte förneka. Men hur kan arbetsgivare ganska ostraffat kunna ha kvar dålig arbetsmiljö och arbetstagare förlorar både liv och lem.
"Om du skulle dö på jobbet ställs förmodligen ingen till svars. Dagens Arbete har granskat 123 dödsolyckor i industrin. Bara 14 av olyckorna ledde till fällande dom."
Att ha nolltolerans i trafiken har varit ett kännetecken för svensk trafiksatsning och forskning, men  mot dödsolyckor vi ingen nolltolerans. Att arbetsgivare slipper straff är bara beklagligt.
"Vi ser nu resultatet av de neddragningar som skett på arbetsmiljöområdet sedan 2006. Det är fullständigt oacceptabelt att allt fler skadas på jobbet, många med men för livet, säger Anders Ferbe."
IF Metall har uppvaktat Regeringen, men incitamenten verkar inte komma. Vilket kanske inte förvånar när den borgerliga Regeringen la ner forskningen kring arbetsmiljö på arbetslivsinstitutet och kraftigt minskade arbetsmiljöverkets budget vilket ledde till uppsägningar och en haltande myndighet som höll sig i ett hörn.

Anders Ferbe sätter nog fokus på orsaker som gör det svårt att få bukt med detta, speciellt med ett näringsliv som ser vinst före arbetsmiljö och en Regering som agerar utifrån näringslivets intressen.
"Vem ställer krav på sin arbetsmiljö när det viktigaste är att få fortsatt anställning? "
Dags att tänka om Svensson?

Media: Arbetarskydd, PT, DA, 2, ST, DN, eKuriren, D&J, GP, Arbetet, Ekot
Blogg: Göran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar