Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

En värdig sjukförsäkring

Skickar vidare vad Martin Moberg skriver på sin blogg om en värdig sjukförsäkring

Det är ett kan man säga väl uttömt politiskt ämne, men det tål sannerligen att upprepas och framför allt vad som behöver göras för att vi ska få en sjukförsäkring värdig namnet. Kjell Rautio, Tobias Baudin och Stiven Wiklund, LO skriver i Dagbladet...:
• En mer skräddarsydd ­rehabilitering, ett långsiktigt arbete för att förbättra arbetsmiljön, arbetsanpassningen och omställningen.

• Att de snäva tidsgränserna i sjukförsäkringen förändras. Istället för att utförsäkras när vi passerar dessa tidsgränser borde vi rustas med individuella rehabiliteringsrättigheter, som ­sätter tryck på dem som verkligen kan leverera ­rehabilitering.

• Att de som har otur och drabbas av kroniska eller fleråriga, men inte nödvändigtvis livslånga, sjukdomstillstånd också ska ha rätt till ekonomisk trygghet.

Nu lägger vi ut våra kort på bordet. Men vad som långsiktigt behövs är att de viktiga aktörerna sluter upp bakom en rehabiliterings- och omställningspakt för Sverige. Därför är det viktigt att politikerna nu vågar ta på sig ledar­tröjan och skapa bättre förutsättningar för gemensamma lösningar, där också arbetsmarknadens parter involveras.
Det som Rautio, Baudin och Wiklund föreslår går att läsa mer om i den rapport om sjukförsäkringen som LO presenterade på ett Almedalsseminarium i måndags den 1 juli. Jag tycker förstås att det är bra och genomarbetade förslag, som kan ligga till grund för ett förändringsarbete för att få bukt med den idag sjuka sjukförsäkringen och dess utförsäkringslinje. Att utförsäkra svårt sjuka för att de varit sjuka "alltför länge" leder inte till att man blir vare sig friskare eller kommer närmare ett riktigt och juste arbete - tvärtom så leder det till ett i många fall långvarigt och påfrestande socialbidragsberoende. Det är dags nu att sjuka sjukförsäkringen --> mänskligare och rättssäkrare sjukförsäkring ty Sverige har råd med det och det är dessutom en anständighetsfråga...:

Blogg: Moberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar