Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Slimmad organisation ett gissel

När företag, kommuner och landsting ska spara sker det på oftast på bekostnad av mindre bemanning. Den kvarvarande bemanningen få då som resultat göra fler övertidstimmar som en konsekvens. Timmar som istället skulle ha undvikits om det funnits fler anställda.

Produktionen/omvårdnaden blir lidande när det finns kortsiktigt tänkande inom organisationer. Istället för övertid skulle det kunna anställas över 100 000 människor.

Trots den borgerliga Regeringens bidrag till företag om halvering av arbetsgivaravgift och sänkning av moms så anställs det inte.
"Många jobbar mycket långa pass och har man haft långa övertidspass utan vila så ökar risken för att göra fel. Och det kan vara en katastrof både för den enskilde sjuksköterskan men också för den patient som drabbas, säger Anna Andersson, som är vice ordförande på Vårdförbundet."
"Övertid används för att få produktionen att fungera. Jag kan förstå om övertid används vid händelse som kommer samma dag när ett flyg är försenat eller ett oväder bryter ut. Men ibland läggs övertid in två till tre veckor i förväg och då pratar vi ju om planerad övertid"
"Risken är alltså stor att det stora övertidsuttaget leder till dubbel belastning på vår välfärd. Hundratusentals svenskar mår dåligt för att de saknar jobb och många av de som jobbar alldeles för mycket övertid mår också dåligt. Detta är en belastning för vår välfärd.
Tänk i stället om den del av övertidsuttaget som faktiskt skulle kunna konverteras till nya jobb också blev till nya jobb. Då skulle många människor må mycket bättre samtidigt som det skulle ge bättre förutsättningar för vår välfärd. Detta borde vara en vinst för såväl företagen, de arbetslösa, de anställda som har ett för stort övertidsuttag som för samhället i stort."

Media: Svt, SvD, PdJ, Vision, Dmöj, Ab, 2, Piteå

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar