Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Kvinnorna, borgarnas bitch

Tyvärr så ser resultatet av borgarnas ideologisk tanke att vara mer gynnsamt för de med mer inkomst än de med mindre, men även de försämringar i våra socialförsäkringar slår hårdare mot kvinnor med som ofta har låglöneyrken och deltid. Detta förvånar ingen men det visar ungefär hur borgarna tänker, eller inte alls tänker.

Under den borgerliga regeringen har männen dragit ifrån kvinnorna inkomstmässigt. Räknat i kronor har gapet ökat från knappt 45 000 kronor 2006 till 63 000 kronor i dag. Det innebär att männen har mer än 5 000 kronor mer att röra sig med ­– varje månad.

Förklaringen är jobbskatteavdragets konstruktion. Den som tjänar mycket har fått mer kvar i plånboken, medan lågavlönade fått mindre. Och kvinnor arbetar ju som bekant oftare deltid och i låglöneyrken.

Försämringarna av socialförsäkringarna har slagit hårdast mot kvinnor. Av de 40 600 som utförsäkrades när alliansen införde en bortre gräns i sjukförsäkringen 2010 har 70 procent varit kvinnor. Utförsäkringarna har drivit många kvinnor in i försörjningsstöd eller gjort dem ekonomiskt beroende av sina partners.

I dag lever nästan en tredjedel av Sveriges ensamstående mammor i relativ fattigdom, det vill säga på knappt 14 000 kronor i månaden. För tio år sedan var andelen tio procent. Försämringarna har gått snabbt. Många av dessa familjer är ofta trångbodda och de ensamstående mammorna lider oftare av fysisk och psykisk ohälsa

Från Dagens arena

Andra: TCO, DN, Arbetaren, Aftonbladet, eKuriren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar