Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Trygga eller osunda jobb

När Henrik Bäckström Förbundsdirektör Bemanningsföretagen replikerar Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall kring bemanningsanställdas trygghet så får det fel fokus.

I dagsläget så används bemanningsanställda allt mer för korta och repetitiva tempon eftersom kundföretagen vill maximera användandet av den bemanningsanställda. Detta gör också att arbetssjukdomar som ont i axlar, handleder eller knä snabbare drabbar inhyrda och där kundföretagen alltmer inte hjälper dom för att avlasta och rehabiliteras utan de slängs ut från företagen och in med en ny.

Med att efter 12 månader anställas på kundföretagen ger detta mer incitament att utbilda inhyrda på ett mer korrekt sätt och de får delta mer i den vanliga rotationen, tror jag.

Sedan är ju frågan varför företag överhuvudtaget ska anlita inhyrningsföretag. Inhyrda är dyra, inte då bara lönemässigt utan tänk all upplärning som måste göras om och om igen då inhyrda slutar frivilligt då de bara är på vissa stationer och far illa eller skadas och måste sluta. Att "fast" personal töms på energi med konstant upplärning och underbemanning.

Själv undrar jag om alla aktieägare förstår kostnaden för detta slöseri.

I teknikavtalet kan företaget anställa med en månad som minsta tid och det blir billigare för företaget och personen som anställs vet att företaget har för avsikt att tillsvidare anställa om allt går som det är tänkt. Samhället får positiva och glada människor som kan få lån och kan konsumera mer planerat och allt annat.

Lite att tänka på, eller?

Media: DA, ND

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar