Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Dags för DIG att inse verkligheten

Det är med stor sorg som vi läser återigen att inkomstklyftorna ökar stadigt. Detta p.g.a. att den borgerliga Regeringen har som mål att tömma det offentliga och ge till det privata. Genom jobbskatteavdraget som borgarna slås för blir konsekvensen att desto mer du tjänar desto mer får du över och du betalar då mindre i skatt. Pengar som skulle ha använts till att bygga Sverige inför framtiden.

Du som tjänar lite får lite mer tillbaka också det pengar som skulle tryggat dig om du blev sjuk eller arbetslös genom investeringar och andra åtgärder. Men jag hoppas du sparar eftersom välfärden är det stora hål i.

Vi kan se jobbskatteavdraget som den största enskilda faktorn som plockar pengar i miljardbelopp från vårat gemensamma till enskilda. Precis det borgarna vill. Istället för att alla i Sverige har bra grundtrygghet är det nu upp till dig som enskild person att ta ansvar för dig själv.

Alltså jobbskatteavdraget, pengar som skulle ha varit tillgängliga som skydd och utveckling av välfärden och satsningar på att stimulera näringslivet ges till dig som enskild person. Det är alltså upp till dig om du ska använda pengarna till att försäkra upp dig så du kan sova om natten i fall du blir arbetsskadad, blir sjuk längre tid eller arbetslös.

Risken att bli utförsäkrad och får gå på socialbidrag är väldigt stor nu. Den borgerliga Regeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen är ju ett arbetarparti, alltså arbetar man inte oavsett orsak ska man ha stryk. För mig är det en gåta hur arbetare kunnat rösta fram sin egna plågare.

För vem orkar jobba till pensionen utan krämpor, vem kan undgå att inte bli skadad på jobbet, vem kan förhindra att företag läggs ner, vem kan rå för att man är ung?

Naturligtvis ingen, men dessa personer har det svårt idag eftersom den borgerliga Regeringen säger som ett mantra att de inte minsann vill hjälpa de utan jobb. Så den där undersköterskan som Fredrik Reinfeldt säger har fått en tusenlapp mer varje månad, hoppas hon vet om att om något händer henne står hon på bar backe.

Media: Svd, Svd2, Svd3Ekot, Ekot2, Ekot3, Ex, Ex2, Ex3, GP, SR sthlm
Blogg: Göran, Moberg
Inlänkat: Ljugfeldt, Loser
Tidigare länkat:dn.seLO-tidningenLO-tidningenTCO-tidningendi.sedn.se

29 kommentarer:

 1. Sluta att ljuga om jobbskatteavdraget. Det ger maximal effekt för en månadslön på strax över 28000 kronor.

  Genomsnittlig inkomst för en heltidsarbetande är strax över 28000 i månaden. Det ger ca 1800:- mer i plånboken varje månad , för ett heltidsarbetande genomsnittligt par ca 3600:- mer i månaden. Vi har lägre bensinpriser med allians än vad de rödgröna skulle gett oss etc etc.

  Vad gäller sveriges ekonomi så har Sverige en mycket starkare ekonomi än de flesta andra länder i Europa. Vår statsskuld har minskat från 2006 till nu. Vi tar in mer skatter nu än 2006.


  http://www.expressen.se/nyheter/k-g-rodgront-mer-splittrat-an-nagonsin/

  "K-G Bergström nämner fyra frågor där han tyckte att den nye S-ledaren Stefan Löfven stod närmare regeringen än Vänsterpartiet:

  Kärnkraften, vinster i välfärden, inkomstskatterna och vapenexporten.

  – I fyra av de ämnen som diskuterades var oppositionspartiernas ledare närmare regeringen än Vänsterpartiet. Det var väldigt påtagligt hur

  Vänsterpartiet står så ovanligt långt ifrån Socialdemokraterna. Det rödgröna blocket var mer splittrat än vad jag tror att jag någonsin har sett dem, säger K-G Bergström."

  SvaraRadera
  Svar
  1. 28 000kr i snittlön är en dröm även för oss inom industrin, men visst har inte sagt att vi INTE får mer i plånboken. Dock säger jag i inlägget att utförsäkringar och arbetslöshetsförsäkringens försämringar måste arbetare försäkra sig upp mot. Det betyder att för en IF Metallare kostar senast jag hörde en inkomstförsäkring 900kr/månad eftersom borgarna försämrat A-kassan. Att skydda sig mot Försäkringskassans tolkning av borgarnas förenklade regler och riskera att utförsäkras blir nog än mer kostsamt än 900kr. Sedan undrar jag Jonny om du så bilden på bensinpriset, men jag kan skicka med den en gång till ;-) Det ska också sägas att tyvärr så ger inte folket Socialdemokraterna majoritet så 2005 års ökning av priset är för att MP hotade med att sänka en hel budget om de inte fick igenom höjningen, lite sandlåda men det förklarar jag i ett annat inlägg "MP ut ur Riksdagen" http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4937432

   Radera
 2. Genomsnittlig inkomst för en heltidsarbetande i Sverige är strax över 28000 i månaden. Det ger ca 1800:- mer i plånboken varje månad , för ett heltidsarbetande genomsnittligt par ca 3600:- mer i månaden.

  Tjänar man en miljard i månaden får man inte mer för det.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig Jonny, men det stora LO kollektivet och speciellt undersköterskan som Reinfeldt talar sig varma om har inte 28 000kr i månaden

  SvaraRadera
 4. Nu pratade jag om den genomsnittlige heltidsanställde svensken, någon du verkar anse vara en höginkomsttagare...

  För den som t.ex tjänar 22000:- i månaden ger jobbskatteavdraget ca 1500:- mer i plånboken varje månad. För ett par med dessa låga månadslöner ger det ca 3000:- mer i månaden.

  Vad är ditt problem egentligen ?

  SvaraRadera
 5. Så ja Jonny nu kommer vi ner på nivå med kollektivet. så ska vi räkna bort det som alliansen myglat in som skatter (avgifter)?

  Detta räknade jag ut 2010 hösten så siffrorna är troligen andra men en vink:

  Alltså +1577kr.

  Minus: -300kr Förhöjd A-kasse avgift som Alliansen införde

  Minus: -100kr höjd försäkringspremie till bilarna, också genom alliansen

  Minus: -62kr i höjd el-skatt 15k kw Alliansens verk

  Minus: -15kr i höjd bensinskatt 2000L, också alliansens svek mot vallöften (Alliansen höjde detta även efter valet 2010)

  Minus: -250kr i avdragsrätt fackavgift (vet inte om det blir exakt krontal vid deklaration)

  Sedan i min kommun får vi 35miljoner mindre från reinfeldt som vi får spara in på annat så det blir runt 1300kr/år så 100kr/månad (är generös)

  så runt -800kr av 1500kr så 700kr/månad extra detta ska då täcka en inkomstförsäkring då a-kassan försämrats och den kostar 900kr/månad Tack REinfeldt ;-)

  SvaraRadera
 6. Än en gång :
  1: Genomsnittsvensken som arbetar heltid har ca 28000 i månaden (appropå kollektiv).

  2: A-kassa är ett uns mer av försäkring numera, därav de individuella avgifterna som skiljer sig pga vilken risk för arbetslöshet som existerar. En försäkring brukar ta hänsyn till risk ... Stora grupper betalar runt 100:-

  3. Bilpremie ska väl också relatera till risker etc ?

  4. El skatt höjs regelmässigt, hade säkerligen höjts ännu mer under en rödgrön regering.

  5. Bensinskatteökningar som gjorts var utannonserade och bestämda innan valet 2010, alltså inget "svek". Vad vi vet är att skattehöjningar med en rödgrön regering hade varit betydligt högre. Ni hade tviongats av Mp.

  6. Det kan diskuteras om detta ska vara avdragsgillt eller inte. Det är ett frivilligt medlemskap.

  Summa summarum hade det varit värre höjningar med en rödgrön regering men utan jobbskatteavdraget. Din partiledning verkar inte vilja göra något åt jobbskatteavdraget numera men man får väl anta att de ljuger i den frågan, de röstade ju alltid emot dessa förbättringar för oss arbetande.

  SvaraRadera
 7. 1. tror snitt IF Metall ligger på 24k
  2. Helt rätt att det varierar och tjänstemännen (som Reinfeldt vurmar om har låg bestraffningsskatt syftet med orättvisa straffbeskattningen är att tvinga de med hög arbetslöshet att sänka lönerna, vilket inte fungerar utan medlemmar lämnar kollektivet (dåld agenda?)
  3. Inte fråga om bilpremie. utan Reinfeldt o co höjde trafikförsäkringsavgiften för att göra en omändring vilket inte än gjorts. Så vi betalar till . . . . inget. http://leinejohansson.blogspot.se/2011/06/det-gar-for-fort-for-fredrik-reinfeldt.html
  4. Sant att det höjts genom tiderna, men eftersom vi inte har en rödgrön så har vi inte fakta utan antaganden, eller?
  5. 2010 ja vilket jag sa inte hade räknat med utan det var 2006 års höjning direkt eftervalet och kd löfte om att sänka ;-)och återigen Sant att det höjts genom tiderna, men eftersom vi inte har en rödgrön så har vi inte fakta utan antaganden, eller?
  6. Helt klart ett fritt medlemskap, men arbetsgivarna får idag dra av för sin fackavgift, men inte vi arbetare.

  Summa summarum så vet vi ju inte det eftersom vi inte har en rödgrön så har vi inte fakta utan antaganden, eller?

  De 100miljarder som tidigare Sregering byggde upp var just för att satsa i lågkonjunkturer, men sedan borgarna delat ut massor och till mesta dels företag och rika så har vi en handlingsförlamad regering. men jobbskattefrågan är mer komplicerad.

  SvaraRadera
 8. 1. Jag vet att snittsvenskar ligger strax över 28000 i månadslön.

  2. T.ex kommunal har låga avgifter. En försäkring SKA ta hänsyn till risk.

  3. Försäkringspremie som sagt.

  4. Vi vet vad partierna står för, t.ex Mp och V vad gäller bensinskatterna.

  5. Kd är inte ensam i regering vad jag vet. De höjningar som gjorts har varit utannonserade innan val eller varit indexregleringar.

  6. Arbetsgivare får dra av för mycket som en arbetare inte får dra av för, vad har det med saken att göra ?

  Vi vet att Sverige klarat sig väldigt bra genom tidernas värsta globala finanskrasch.

  Vi vet att statskulden minskat.

  Vi vet att vanliga arbetande fått uppemot en extra månadslön efter skatt per år tack vare jobbskatteavdraget.

  Vi vet att staten tar in mer skatter än någonsin.

  Vi vet att arbetslösheten nu i detta globala helvete ligger på en nivå i paritet med 2006 under en S-regering med stark konjunktur i ryggen.

  Vi vet att Sverige står starkt och rustat jämfört med större delen av omvärlden inför de fortsatta skälvningar i världsekonomin som väntar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. okej men inte oss i LO kollektivet då
   2. Visst ska de det, men pengarna går inte till försäkringen utan till REinfeldts godtycke
   3. Förstå, snälla det går INTE TILL FÖRSÄKRINGEN!!
   4. Helt rätt men vi kommer inte få veta så bara spekulationer
   5. Varsegod och läs på lite om bensinskattesveket 2006 - http://folket.se/asikter/debatt/1.106715
   2010 - http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/miljo/article12723987.ab
   6 Men snälla nån om arbetsgivarna är med i en organisation som förhandlar med facket och får dra av sin avgift, men vi arbetare får inte dra av våran avgift till organisatioen och det kallar du rättvist. Men det visar ju lite vem du är.
   Statsskuld och kris är tack vare utförsäljning av statliga bolag (kissa i brallorna), nu blir det kanske värre.
   Nej vi har inte fått en månadslön som högst ett par hundralappar p.g.a. ökade avgifter och skatter som borgarna infört.

   Inte är det tack vare regeringen att vi ligger bra till med arbetslösheten. Den skulle varit större om inte bl.a. IF Metall inte gjorde 80/20 avtalet som minskade varslen. för regeringen gjorde som bekant inget.

   Radera
 9. Angående punkt 6 : Det kan givetvis diskuteras om arbetsgivare ska ha rätt att dra av avgiften.

  Arbetsgivare har t.ex rätt att dra av för kostnader för kaffe och kaffebröd till de anställda. En anställd å andra sidan har inte den rätten ...

  Du fortsätter att ljuga om statsskuld och om jobbskatteavdragen.

  Likaså undviker du faktumet att förra S-regeringen misslyckades så kapitalt med arbetslösheten under en bra konjunktur trots att man gömde hundratusentals i påtvingad förtidspensionering...

  Anser du att regeringen ska lägga sig i avtalsrörelsen ?

  SvaraRadera
 10. Arbetsmarknadensparter ska göra upp om priset på arbetet. Men borgarnas experiment är ju att genom att tvinga på en extra arbetslöshetsskatt p.g.a. en sektor har högre arbetslöshet är att påverka eftersom Reinfeldts och Borgs idè är att vi ska då kräva mindre i lön p.g.a. straffskatten.
  Vet inte påtvingade förtidspensionering, vet om en som jag skrev om på bloggen som sa sig inte tycka om att han blev förtidspensionerad och Borgarna höll fram honom som ett offer i Almedalen. Sedan när det kom fram att han inte kunde klara av att jobba blev han utförsäkrad.

  SvaraRadera
 11. Arbetslöshetsskatt ? Förstår du hur försäkringar och risker/premier fungerar ?

  Ja påtvingad förtidspensionering av hundratusentals , ett utanförskap som vi vet ledde till mångdubbelt förhöjd risk att avlida i förtid pga det påtvingade utanförskapet i sig.Hur kan du stå för denna politik med facit i hand ?

  SvaraRadera
 12. Nja Jonny, jag vet hur försäkringar fungerar, men den extra straffskatt vi får betala går INTE till a-kassan eller den höjda trafikförsäkringsavgiften på runt 700kr går inte heller den till försäkringen utan till jobbskatteavdraget t.e.x.

  Hur kan du försvara det?

  Jo som jag skrev (läs gärna igen) "vet om en som jag skrev om på bloggen som sa sig inte tycka om att han blev förtidspensionerad och Borgarna höll fram honom som ett offer i Almedalen. Sedan när det kom fram att han inte kunde klara av att jobba blev han utförsäkrad."

  Han blev alltså utförsäkrad tack vare borgarnas politik trots sitt handikapp, kanske bättre med förtidspensionering så han också kunde ha konsumerat och hållit uppe produktionen för de som kan och orkar arbeta? Bidrag till företag eller bidrag till människor i behov?

  Hur kan du försvara en politik som gör att personer funderar mer på självmord.

  "människor som tänker ta sitt liv har ökat kraftigt sedan de nya sjukreglerna infördes. Ordet utförsäkring nämns numera bland anhöriga till personer som begått självmord."

  SvaraRadera
 13. Nej, du vet inte hur en försäkring fungerar.

  Den extra avgiften går till den enskilda a-kassan...

  Vi har ca 150000 färre förtidspensionerade nu jämfört med under förra S-regeringen. En grupp som ökade dramatiskt under S-regeringen, man gav till och med bonus till de offentligt anställda som lyckades flytta över och därmed gömma en person från arbetslöshetssiffrorna i detta system.

  Trots det var arbetslösheten i samma storlek då unde en bra konjunktur med S-regering som den är nu under alliansregering och extremt dålig världsekonomi ... detta borde du dra några slutsatser från !

  Forskning visar att risken att dö i förtid femdubblades för dessa bara på grund av förtidspensioneringen i sig.

  Du försvarar denna socialdemokratiska ättestupa !

  SvaraRadera
 14. Så Jonny du som vet allt varför går inte pengarna till de som är arbetslösa? "Nettoresultatet är att statsmakten kunde ta in 28 miljarder mer än man betalade ut"
  Detta är konsekvensen med snedvriden a-kasseavgift med den förhöjda avgiften som inte går tillbaka till arbetslösa.

  Allt var inte bra därför satte Socialdemokraterna igång en utredning kring sjukförsäkringen och de som inte kom tillbaka till jobbet. men det visste du väl Jonny :-)

  SvaraRadera
 15. Jag vet uppenbarligen mycket mer än dig i dessa aktuella frågor ...

  Att flera delar av socialförsäkringarna ger överskott är inget nytt, det hände även under S-regeringar, men dessa överskott borde givetvis betalas tillbaka till de som betalar in dem, dvs de som arbetar. Ett sätt vore att införa en rörlig del till jobbskatteavdraget som årsvis i efterhand kompenserar upp eller ned för föregående års över/underskott.

  Den A-kasse specifika avgiften går till respektive A-kassa för att betala bland annat deras administration ...

  Det du kallar snedvridet är att man betalar en liten del av de totala avgifterna för att ta ytterst lite hänsyn till risk. Den största andelen av intäkterna till "försäkringen" tas in som en fast procentuell summa på bruttoinkomsten oavsett vilken risk det finns. Dessutom tas avgiften ut utan tak, däremot har ersättningen ett tak.

  SvaraRadera
 16. Så vad visste du som jag inte visste?

  Att socialförsäkringarna går med överskott är känt. Men jag tycker att pengarna som nu samlas på hög eller går till Fredrik Renifeldt skulle göra mer nytta till utförsäkrade Kalle och Stina.

  Vilket du uppenbarligen inte tycker.

  Sedan har vi tak på våran avgift vilket du inte uppenbarligen visste ;-)

  SvaraRadera
 17. Överskott ska givetvis gå tillbaka till de som betalar in, dvs de som arbetar.

  Du uppvisar fortsatta stora kunskapsluckor ser jag ...

  Tak på avgiften ? Snälla du, det finns inget tak på avgiften, det är en procentuell avgift på bruttoinkomsten oavsett bruttoinkomstens storlek som tas via de s.k. arbetsgivaravgifterna. Inget tak alls på avgiften. Ingen hänsyn till risk heller.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Trodde du menade A-kasse försäkringen du pratar och blandar sociala och a-kasseförsäkring och A-kasseförsäkringen har vi tak på.

  "Den A-kasse specifika avgiften går till respektive A-kassa för att betala bland annat deras administration ...

  Den största andelen av intäkterna till "försäkringen" tas in som en fast procentuell summa på bruttoinkomsten oavsett vilken risk det finns. Dessutom tas avgiften ut utan tak (FEL), däremot har ersättningen ett tak (RÄTT).

  Så tyvärr Jonny visar du på större okunskap.
  p.s. är inom IF Metalls avtalsområde vilket du kanske borde ha noterat på min blogg ;-)

  SvaraRadera
 20. Är du förvirrad ?

  1. Avgift till arbetslöshetsersättning tas till större delen ut via arbetsgivaravgifterna och dessa avgifter har inget tak, de är ett direkt procentuellt pålägg på bruttolönen. Dessa avgifter har ingen riskprofilering. Inget tak på avgift, däremot tak på ersättning.

  2. Ett mindre tillskott betalas via separata A-kassor, dessa intäkter går till respektive kassa, ska ha en riskprofil och ska bland annat täcka kassans administrativa kostnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt sant att arbetsmarknadsavgiften går till arbetslöshetsersättning. Men det gör även den avgiften som vi betalar in och den har vi tak på.

   Radera
  2. Men det finns inget som helst tak på den betydligt större avgiften till systemet, den som går via arbetsgivaravgiften.

   Radera
 21. Finansdepartementet uppger att utgifterna totalt sett för arbetslöshetsersättning, aktivitetsstöd, lönegarantin och vissa statliga ålderspensionsavgifter uppgick till 38 miljarder kronor år 2010, varav 17,6 miljarder kronor för a-kassan.

  Staten tog alltså in drygt 61 miljarder och betalade ut 38 miljarder kronor.

  Överskottet går rakt in i statsbudgeten och finansierar helt andra ändamål.

  Kanske dags att arbetslösa får bra ersättning så de konsumerar och inte får gå på socialbidrag så skapas arbete istället för att ge allmosor år Mc Donalds

  SvaraRadera
 22. 1. Överskott har alltid hanterats på detta sätt oavsett om det är en socialdemokratisk regerinjg eller en alliansregering.

  2. Överskott bör givetvis återbetalas till de som netalat in medlen, dvs de som arbetar.

  3. Överskotten leder till statlig konsumtion av andra saker, t.ex inköp av JAS plan, borrande i åsar etc.

  Skatter och avgifter ska inte ses som pengar som till varje pris ska förbrukas bara för att de tagits in av det offentliga. Överskott ska återbetalas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men i en försäkring som arbetarna betalar genom olika sätt ska kanske gå till arbetarna när de blir arbetslösa. Då borde väl försäkringen göras bättre så avgiften till den hjälper arbetarna som varit med och betalat den? och då de arbetslösa.

   Radera
  2. Försäkringen är bestämd, premier tas in med överskott, därmed bör premier återbetalas till de som betalar in dem (de som arbetar).

   Ta bara det stora antal miljarder som betalas in av de som har månadslön ÖVER brytpunkten för ersättning från systemet.

   All inkomst de har över denna brytpunkt beskattas och dessa pengar de betalar in kan ses som en extra gömd marginalskatt. Det borde givetvis sättas ett tak på premien man betalar in, allt över detta tak borde istället tillkomma löntagaren som ett pålägg ovanför den vanliga månadslönes och istället efter löneskatt tillkomma löntagaren.

   Hur mycket ersättning får den som har en månadslön på t.ex 30000:- , hur mycket ersättning får den som har en månadslön på 150000:- ? Jo de får samma ersättning men den med högre lönen i exemplet betalar 5 gånger mer varje månad i premie ... Så fungerar inte försäkringar, speciellt inte med tanke på att risken för arbetslöshet är betydligt lägre för den med högre lönen...

   Radera