Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Konsten att göra populistiska utspel

Visst har vi märkt att allianspartier gör utspel i en allt mer ansträngda situation att hålla sig kvar i Riksdagens värme efter 2014. Almedalen är en typisk plattform att lova runt och hålla tunt.

Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen sa under Almedalsveckan att hon ville se en förändring av den A-kassa som borgarna förändrade 2007. Även Folkpartiet med Jan Björklund vill se över A-kassan. Jan Björklund säger också att de förväntade effekterna uteblev.

Vilka effekter hade borgarna tänkt sig genom att sänka ersättningen för arbetslösa?
Att fattiga arbetslösa skulle påbörja en lönedumpning på arbetsplatserna, och företagen likt "brukspatron" skulle kunna välja vilka som jobbade billigast?

Effekten blev att arbetslösa fick gå på knäna och sälja det mesta och sedan söka socialbidrag efter att de blivit utförsäkrade. Många hamnade i klorna på bemanningsföretag som visat sig cyniskt utnyttjat  människor och fuskat med påhittade/orealistiska jobberbjudanden.

Tyvärr trots löften om att förändra A-kassan kommer Socialdemokraternas förslag i höst 2012 inte att få röster från Folkpartiet eller Centern eftersom de vill vänta på en "utredning" som troligtvis blir klar 2015 (efter valet).

En annan viktig sak är att borgarna vill också se en "moderniserad arbetsrätt" vilket betyder att de lagar som jämnar ut makten på arbetsmarknaden mellan arbetsgivare och arbetstagare ska bli mer till arbetsgivarens fördel.

Alltså det korståg mot fackföreningar och då arbetstagares rättigheter vill borgarna fortsätta med.

Svensson, tänk till vid valet 2014

Uppslaget till inlägget från DagensArena
Regeringen förklarar arbetsrätt, läsvärt.

Media: AbAbAb2Ab3EkotSvDDNGpS1EkotSRAb 1234DIExprDN 12SvD 12SVT
Inlänkat: Ja du Rinfeldt jag sa ju det, Arbetare vakna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar