Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Vart tar försäkringspengarna vägen?


1955 fick vi vår allmäna sjukförsäkring. Det var ett gott incitament men staten hade inte riktigt råd med detta. Så man gör en "deal" med arbetsmarknadens parter att en del av lönen ska vara en försäkringspremie. Enligt en källa som då jobbade inom skatteverket avstod löntagare, både chefer och LO-folk 2% enheter av avtalsrörelsens lönepåslag i många år.

Gunnar Sträng har sagt en gång att löntagarna inte skulle lösa egna försäkringar om detta alternativ fanns.
Det blev så att om parterna enades om 3.5% så blev det 1.5%. 2% gick till den då nya försäkringen. Bland många unga var det ilska, för de förstod inte betydelsen av en gemensam försäkring. Men med tiden kom även de på att en gemensam solidarisk försäkring var den bästa.

Våren 2004 kom det dock uppgifter i media att arbetsgivaravgiften var överfinnansierad med 100 miljarder.

Det är alltså arbetare som avstått lön. Ca:35% enheter i dagsläget motsvarar det ungefär 25%. MEN Om vi INTE betalat denna avgift skulle vi fått Alliansens drömsamhälle, där var och en får klara sig bäst den kan. D.v.s. vi hade fått försäkrat upp oss och betalat in massor till pension och A-kassa m.m. själva.

2006 var överskottet i socialförsäkringen 119 miljarder, 2007 116 miljarder, 2008 94 miljarder, 2009 71 miljarder.
Det går alltså neråt!!!

Går dessa pengar till något annat som ex. hushållsnära tjänster eller andra projekt som Alliansen gör. Inte går det till dom sjuka eller andra grupper som har det svårt i samhället. "de får ta sig i kragen" säger Alliansen. Så vart tar pengarna vägen?
Sådant vi avstått i lön för att skapa trygghet för oss allihopa.

Statsfinanserna ska inte räddas genom våran försäkringspremie!

I stället för att finansiera sina politiska förslag via skattesystemet eller besparingar har man ägnat sig åt dold beskattning genom att överfinansiera socialförsäkringarna, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker Folksam.
Folksam Media 2008


Försäkring är försäkring och ska fungera som det oavsett vem som bestämmer.

Rösta i valet 2010 19 september och visa att du engagerar dig.
För att stärka upp många viktiga försäkringslösningar som betalas av just socialförsäkringen kan du rösta på Socialdemokraterna som lovat att öka tak och medmänsklighet i försäkringarna. Precis det som var grundtanken från början, att använda försäkringspengarna till de som behöver det.

Detta inlägg kom till efter ett brev från Lennart Önblad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar