Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Varför ökar sjukskrivningarna? Här är svaret Försäkringskassan

Försäkringskassan slår ut med armarna, skakar fundersamt på huvudet och frågar sig, varför ökar sjukskrivningarna?
Det allvarliga är att sjukskrivningarna går upp igen och att vi inte riktigt vet vad som ligger bakom det. Det har varit svårt för oss att förutse den här uppgången, säger Ulla Östman Krantz, prognossamordnare på Försäkringskassans huvudkontor.
Kan säga en liten hemlighet som jag trodde prognosnissar visste. NEJ Fredrik Reinfeldts arbetslinje ger inte fler arbeten utan mer vinst till företag genom att försäkringspengar till sjuka betalas tillbaka (AFA) till företag. REAN på ungdomar genom att sänka arbetsgivaravgiften för unga ger mer pengar till . . . företag INTE fler arbetstillfällen.

Ett företag som behöver 100 anställda för att klara produktionen anställer inte 200 för att de är billigt eller för de får massor med pengar. Utan det går till aktieägare i bonus.

Så till Försäkringskassans fundering, varför fler sjukskrivna.
I en lågkonjunktur har företag en tendens att köra skiten ur arbetare genom att snåla in på bemanning och ha övertid som kompensation för underbemanning för att få vinst. Arbetare jobbar än mer och arbetssjukdom, utbrändhet och andra krämpor blir vanligare. Visst jag har inte gått fyra år på universitet, eller vunnit Nobels ekonomipris så viss felmarginal kan finnas i detta påstående.

Media: DN, SvD, Ab, NSD, UNT, GP, Ekot, Skånskan, NS, eKuriren
Blogg: Martin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar