Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Arbetare förena eder


Det är nu första maj 2012. En dag där vi arbetare tillsammans ställer krav och demonstrerar för eller mot något. Förr handlade om de berömda tre åttorna och WD för Wår Dag och åttorna för 8 timmar arbete, 8 timmars fritid och 8 timmars sömn. Då skrattade brukspatronerna och kapitalet för de skulle minsann hålla de "omstörtningslystna i shack". Men ack så fel de hade.

Arbetarna förenade sig och bildade Socialdemokraterna som under 40år byggde upp Sverige och gav arbetare lagar för att skapa jämvikt på arbetsmarknaden, bättre arbetsmiljö, stora program till att göra Sverige till en bättre plats, semester, föräldrapenning och bättre skydd mot socialutslagning.

Det finns mycket mer som vi önskar och som vi vill ändra på och tyvärr började arbetare tro att de var nyrika genom jobbskatteavdraget och började trilla dit i en egoismens ande där var och en får klara sig själv. Utförsäkringar haglar som spön i backen och familjer tvingas flytta p.g.a. ekonomin. Detta hjälper inte de som har arbete eftersom fler och fler får mindre ekonomi så minskar efterfrågan på producerade varor, likt en ond spiral går vi ner mot nya botten noteringar.

Det är dags för förändring. Det är dags att engagera sig. Gör det du med, och första maj är ett bra tillfälle att starta på genom att ansluta dig till något av de många demonstrationstågen i Sverige.


Media: Ekot, Ab, Ex, Ex2, Di, Ekot2, Svd, Svd2Dn, DnSydnytt, Dagen, Skånskan, NSK, GP, LT, eKuriren
Annat: Socialdemokraternas lista på talare

3 kommentarer:

 1. För 100+ år sen var en arbetare lågavlönad och det är samma sak nu. Jag vet inte om S/LO har åstadkommit så mycket.

  SvaraRadera
 2. ...vi under skatter digna ner....

  Som texten i internationalen så sant uttrycker innan den censurerats av sossar ...

  SvaraRadera
 3. Otjena inte gått medlemsutbildning där inte. Arbetare var lågavlönade och bildade fack för att ställa krav och vara enade mot arbetsgivarna som då ägde bostaden, affären också (livegna).

  När facken började bli många och man ville politiskt förändra ojämlikheterna i samhället bildade fack m.fl. SAP (socialdemokraterna) som var samorganisation för facken. Det blev dock mycket och man ville koncentrera sig på politik och fack så då bildade man LO som samorganisation för facken.

  Utefrån den historielektionen är det naivt att inte se den historia som byggde upp samhället i 40år i ett nära samarbete mellan fack, lo och SAP.

  och lönerna (reallöner) har ökat och även disponibla inkomsten. Så förstår inte ditt påstående bograhn

  SvaraRadera