Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Konsten att kasta en påse pengar

Att lärarna har ett yrke som varit underskattat en längre tid är inte att förneka. Men att kasta en påse pengar och hoppas att skolsystem och lärare ska bli bättre när det finns fundamentala problem, är lite naivt. En liknelse skulle vara att Regeringen kastar pengar på exempelvis Mc Donalds genom restaurangmoms sänkningen, sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar och bolagskatt, visst ja, dom gör ju det. Men inte leder det till mera jobb.

Så hur kan en påse pengar ge mer engagerade och duktiga lärare?
Blir man bättre som människa och pedagog för att man får mer i lön?
Kommer morgondagens elever ha mer respekt och lära sig mer hos en lärare som kostar mer?

Naturligtvis är detta återigen ett populistiskt utspel och att värva lärare till att dra borgarnas valspektakel till vinst 2014. Kanske en granskning är ett måste, för att MUTA människor med statliga medel är nog lite fel. För skulle du rösta på någon som ger dig 10 000kr/månad utöver ordinarie lönen?

För att ha lite belägg för vad jag skriver innan någon lärare skriker som råkat se min blogg. Här är vad som står i tidningarna kring lärarlöner och bra resultat.
"Alla har de akademisk examen, och läraryrket är så populärt att studenterna står på kö för att komma in. Gallringen är stenhård. Och det trots att lärarlönerna ligger på i stort sett samma nivå som i Sverige." DN
Ovanstående handlar om Finland och kan bara säga grattis till Finland som lyckats utan att kasta en påse pengar på lärare. Så vad är skillnaden mellan våra länder, mer än en borgerlig regering som försöker köpa röster hos akademiker?

Media om Finland: DN, 2, 3SV, LN, Skolverket
Media om Björklund: Ex, Ekot, SvD, DN, Skånskan, P4, Di

1 kommentar:

  1. Vi har sett hur politikerna med kraftigt höjda löner och förmåner blivit allt odugligare så din teori är säkert korrekt.

    SvaraRadera