Att vara ung och ha ett arbete så försöker du göra ditt bästa för att vara en god arbetare, men det räcker inte. Arbetsgivare som nekar anställda att gå på toaletten under arbetspasset, du får äta din lunch på 15min eller ingen rast alls, om du blir sjuk kallas ingen ersättare in vilket sätter tryck på dig att gå dit sjuk eller arbetskamraters onda öga. Nollkontrakt så den som svarar snabbast på SMS får hoppa in någon timme.
Låter det lockande?
Naturligtvis inte, men detta är vad ungdomar som utnyttjas likt slavar upplever hos sina arbetsgivare och nu speciellt Espresso Houses. Detta har påtalats hos facket som hjälper vad dom kan (om de får reda på det) och hos media där Ekot rapporterat om missförhållanden.
Trots det kommer Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Annie Lööf och Göran Hägglund till Espresso Houses och ordnar en gemensam pressträff.
"Min kollega hon jobbade ett pass sju timmar i sträck och då hade hon ingen möjlighet att springa på toaletten" säger Sara Jonsson f.d. anställd Espresso houses
Att prata om att hjälpa ungdomar för att sedan slå på dom verkar vara borgarnas melodi.
De har konsekvent försämrat för ungdomar på arbetsmarknaden, allt för att försöka ställa facken som "bad coop". Men tro inte på lögnerna, läs vad som gäller på arbetsmarknaden. Vilka rättigheter har du som arbetstagare. Om vi inte står enade med hög organisationsgrad i facken så bestämmer tillslut arbetsgivarna mer genom sina gåvor till Regeringen som då stiftar lagar som passar näringslivet, inte arbetarna. Precis som de gjort sedan 2006. Desto sämre (läs förenklade) lagar desto svårare att få bra kollektivavtal för medlemmarna, facket (vi tillsammans) får mindre och mindre påverkans möjlighet på arbetsplatserna.
Espresso House är inte ensamma: Uppdrag Granskning om anställda på ZARA
Espresso House är inte ensamma: Uppdrag Granskning om anställda på ZARA
Tänk ett steg längre vid nästa val, Svensson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar