Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Ekonomi i almedalen

Ekonomiskt seminarie med Finansminister Magdalena Andersson och Nobelpristagaren i ekonomi Joseph Stiglitz var nog något som alla högervänner borde gått på. Joseph Stiglitz menar på att ojämlikheterna i samhället och att dom ökar är orsak till till den situation som finns i världen idag.
Joseph Stiglitz vill öka välfärdsstatens påverkan och där Sverige idag är ett föredöme, men har en utmaning att stärka välfärdsstaten, för det kostar.
Om vi har ett samhälle som är mindre ojämlikt vinner alla på detta och det ökar tillväxt som kapitalisterna vill ha. För att ta ett exempel visar Joseph på att vinster i skolsystemet drar isär samhällen och det märks i land efter land.
Vi måste förespråka inkluderande tillväxt. Vi behöver bygga ett nytt social kontrakt. Välfärdsstaten är viktigare än någonsin, säger Joseph Stiglitz. Vidare kritiserade Joseph de senaste decenniers liberalaekonomiska politik och den tilltro till att marknadens "osynliga hand" som Adam Smith talade om som ska styra allt till rätta. Anledningen till att handen kallas osynlig är för att den inte finns där, sa Joseph Stiglitz.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar