Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Perspektiv på framtidens industri och industriarbete

LeinesBloggs foto.
Utländska investeringar i svensk industri – är de ett tecken på god konkurrenskraft i Sverige? Varför är Sverige intressant för stora utländska koncerner? Hur gör man Sverige än mer attraktivt som land att investera i? Blir Sverige mer eller mindre intressant i framtiden? Hur kommer digitaliseringen av världens industri att påverka?

Panelen pratade kring sina erfarenheter och hur dom såg på framtiden för att Sverige ska fortsätta vara ett attraktivt land för investeringar och ett land som redan nu genererar många så kallade "unicorns" (tech företag som värderas till mer än en miljard dollar) Svenska företag investerar också mycket utomlands också.

Geely, Amazon, Northvolt och större projekt är nödvändiga för att säkerställa framtida arbeten och fortsatt välfärd i Sverige. Siemens återinvestera 10%. Stort företag som håller ihop produktionen och inte lägger ut så mycket. Siemens är kvar i ett högkostnads land då och ser medarbetaren som en resurs att utveckla företaget och Siemens måste ha stimulerande jobb som gör dom attraktiva som arbetsgivare. Har man inte det så är det nog illa ute med företagen.

Vi behöver en produktion som är modern och ha kunskap och kompetens för att få stora investeringar i framtiden och behålla vår konkurrenskraft.

McKinsey menar att vi är det land som skapar stora bolag snabbt (unicorn). Sverige kommer ut som etta i Forbs lista över länder som är bra att investera i.
Geelys investering i Göteborg, förstår alla vikten av det? 
Det är lättare att fira vinst i hockey VM än att ropa högt av glädje när stora företag investerar mycket i Sverige. Det blev lite konstigt nästan som att Geely frågade "vill ni verkligen ha oss?"

Ett exempel är bredbandssatsning som gjordes tidigt var en orsak till att företag har lätt att växa och det finns fler exempel över satsningar som ger effekt även om det kan verka obetydligt i början.

Paneldeltagarna var överens om att Sverige måste återta "Made in Sweden" och att det måste vara synonymt med kvalité, utveckling, produktivitet och bra samhälle som hjälper företag. "Made in Sweden" måste bli ett säljargument för att få mer investeringar till Sverige
#Almedalen #Almedalen17 #svpol #IFMetall

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar