Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Drömfabriken

"Här måste du jobba gratis när cheferna säger till. Men du får spara övertiden som tid. Timme mot timme. Du kan ta ut den sen när dom säger till. När produktionen går ner skickar dom hem oss, utan betalning. Bra va?

Hon hade trott att de skojade, men det var sant. Varje tisdag och torsdag hade arbetstiden förlängts med två eller tre timmar, och ingen fick en krona för besväret."

Detta kan man läsa i boken Drömfabriken av Maria Hamberg. En bra bok där Maria Hamberg beskriver vardagen hos industriarbetare som jobbar på Scania i Södertälje. Mycket har visserligen hänt inom industrin sedan Maria Hamberg själv jobbade där, men ändå kusligt bra beskrivning av tempot och kamratandan på arbetsplatsen. Flört, trakasserier, bra arbetskamrater som hjälps åt och ond bråd död blandas runt och bildar en bra cocktail av arbetares vardag med tillspetsning av det "osannolika".

Boken är bra och du känner igen dig om du jobbar inom industrin. Jag tror dock att de flesta arbetsplatser kan se likheter. För arbetskamrater som har olika temperament och lösningar på problem och radioapparater som irriterar vissa, har vi väl på alla arbetsplatser.

Du kan provläsa den digitalt några sidor Provläs
Själv lånade jag den på bokbussen.
Finns inte som digitalbok på Oskarshamns Bibliotek hemsida, för att kunna läsas i min Samsung Galaxy.

Samling recensioner på Ordfront

Andra källor: GP, LO-Tidningen, SR, SR2, HD
Blogg: Litteratur och klass

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar