Ladda ner Schysta appen


Hitta restaurangen med kollektivavtal
LADDA NER SCHYSTA APPEN
Siffersticka IF Metall Android

Måndag i Almedalen

Morgonen började med frukostseminarie kring jämställdhet, eller som rubriken var " Varför är Anders det vanligaste namnet bland chefer.
Amanda Lundeteg från Allbright stiftelsen redovisade undersökningar som andas sååå 1900-tal där företag och organisationer fortfarande premierar manlig norm. Anders Ferbe IF Metall sa för att få fart på debatten kring jämställdhet "den sista att upptäcka oceanen är fisken". Frågan är dock om företag måste börja bryta normen eller om det är debatt och diskussion som ska tvinga företag att bryta den. Alla var överens om att vi måste göra något och vi kan inte fortsätta diskriminera 50% av befolkningen.
Efter det var jag på ett seminarie kring att ge eleverna rätt till heltidsstudier. Diskussionen blev att vi hade ett problem där elever på högre studier inte hade tillräckliga kunskaper och något måste göras. Det blev en mix av ideer där minskade håltimmar var en del men också ledarskap i skolan, grundskolans ansvar och synen på läxor. Mer återstår att göra kring detta.
Var sedan på ett seminarie kring lägre löner. Ger det mer sysselsättning och var mer en fråga med lägre löner för vissa grupper skulle öka integrationen. Här blev det lite mer diskussion, även om Daniel Suhonen dominerade taltiden. Det är naturligtvis tråkigt att högern och i detta fall VD för Plåt och ventföretagen och ledare för Centerpartiet ser lägre löner som enda alternativet till integration. Lars Calmfors Nationalekonom tyckte att det också var en gångbar väg. Tyvärr fick jag flashbacks när Lars pratade som förde mig tillbaka till Janne Josefssons intervju med Radetzki som också framförde ideer kring låga löner (då 5000kr) för att göra arbetslösa och sjuka riktigt hungriga för att ta sig i kragen och börja jobba. Daniel tog död på debatten efter ett tag genom att komma med förslaget att centeranhängarna kan ju ställa traktorn så kan vi skapa massor av enkla jobb.
Gick på ett seminarie kring ämnet integration "Välkommen jobbarkompis" som blev mer ett seminarie där alla var överens i 45min att vi måste bli bättre och förslag om subventionerade jobb än att sänka löner. Tyvärr saknades lite "motargument" från någon annan så ingen diskussion mer samtal kring fackens idéer där Hans Palmqvist IF Metall hade bra tankar och var lite mer på hugget kring att utveckla samtalet.
Kvällen avslutades med samtal kring kultur som en påverkande faktor för politisk förändring. Det var Malmöstad som anordnade detta. Cecilia Uddén samtalade med Parvin Ardala som är författare från Iran och var den första att få fristad i Malmö efter som hon som feminist och aktivist är hotad i sitt hemland. Jude Dibia från Nigeria skriver om homosexuellas verklighet hur dom dödas utan att polisen ingriper m.m. Han har då också fått fristad i Malmö. Det är ett mycket bra initiativ att ge människor fristad när yttrandefrihet ses som ett hot.
En intensiv dag som gav mycket intryck och vill ni följa allt lite mer live så följ mig gärna på Twitter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar